Επιτέλους, ολοκληρώνεται ο δυτικός περιφερειακός Τρικάλων Reviewed by Momizat on . Ξεκινά η κατασκευή των προσβάσεων στη συμβολή της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Άρτας και Τρικάλων – Ιωαννίνων με τη σιδηροδρομική γραμμή Παλαιοφαρσάλου-Καλαμπάκας με Ξεκινά η κατασκευή των προσβάσεων στη συμβολή της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Άρτας και Τρικάλων – Ιωαννίνων με τη σιδηροδρομική γραμμή Παλαιοφαρσάλου-Καλαμπάκας με Rating: 0

Επιτέλους, ολοκληρώνεται ο δυτικός περιφερειακός Τρικάλων

Επιτέλους, ολοκληρώνεται ο δυτικός περιφερειακός Τρικάλων

Ξεκινά η κατασκευή των προσβάσεων στη συμβολή της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Άρτας και Τρικάλων – Ιωαννίνων με τη σιδηροδρομική γραμμή Παλαιοφαρσάλου-Καλαμπάκας μετά τη σύμβαση κατασκευής που υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με τον ανάδοχο του έργου. Συγκεκριμένα πρόκειται για το έργο «Κατασκευή Αυτόματου Συστήματος Ισόπεδης Διάβασης (ΑΣΙΔ) στη Χ.Θ. 61+250 της Σ. Γ. Παλαιοφαρσάλου -Καλαμπάκας και πρόσθετες εργασίες διασφάλισης προσβασιμότητας του Περιφερειακού Δακτυλίου, τμήμα από Ε.Ο. Τρικάλων-Άρτας έως Ε.Ο. Τρικάλων-Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 990.000 ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Μετά από πολλές προσπάθειες, και σε συνεργασία με τον ΟΣΕ, ξεμπλοκάραμε μια διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά. Να αναλάβουμε εμείς ως Περιφέρεια την κατασκευή του κόμβου, που ήταν ευθύνη του ΟΣΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να μην κληθεί να επιστρέψει η χώρα τα χρήματα στην Ε.Ε, γιατί δεν λειτούργησε αυτός ο σημαντικός οδικός άξονας. Με το έργο αυτό δίνουμε λύση στο πρόβλημα της προσβασιμότητας στον περιφερειακό δρόμο της πόλης τωasidν Τρικάλων και βάζουμε ένα τέλος στη αγωνία των κατοίκων του Κηπακίου. Πρόκειται για υποδομές απολύτως απαραίτητες για την ασφάλεια των πολιτών και για την αναβάθμιση των μετακινήσεών τους. Κατασκευάζονται 5 ισόπεδες διαβάσεις, συνδετήριες οδοί, στηθαία και όλα τα απαραίτητα τεχνικά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα στο σύνολο του περιφερειακού».

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε την συμβολή των περιφερειακών συμβούλων για το έργο αυτό και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η κατασκευή θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον προσεχή Ιανουάριο. Με τις εργασίες που ξεκινάνε μέσα στις επόμενες ημέρες ωφελούνται άμεσα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης των Τρικάλων, οι χρήστες της Εθνικής Οδού Τρίκαλα – Καλαμπάκα καθώς και οι χρήστες του σιδηροδρόμου γενικότερα.

 

Τεχνικό αντικείμενο του έργου είναι:

 

  1.  Η κατασκευή Αυτόματου Συστήματος Ισόπεδης Διάβασης (Α.Σ.Ι.Δ.) στο σημείο διασταύρωσης της Περιφερειακής οδού Τρικάλων με την σιδηροδρομική γραμμή (χ.θ. 61+250), με ταυτόχρονη κατάργηση του υφιστάμενου ΑΣΙΔ. Η κατασκευή της ισόπεδης διάβασης θα γίνει με την τεχνική υποστήριξη του Ο.Σ.Ε. Α.Ε.
  2. Η τοποθέτηση περίφραξης στον κόμβο Κηπακίου, από την θέση των πεζοδιαβάσεων έως τις σιδηροδρομικές γραμμές, ώστε να εξασφαλιστεί η διέλευση των πεζών από τις σηματοδοτούμενες διαβάσεις και μόνο.
  3. Η τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας στους πέντε ισόπεδους κόμβους του έργου, καθώς και σε τμήματα της οδού στα οποία απαιτείται η τοποθέτησή τους, για την ασφάλεια των διερχομένων οχημάτων και πεζών.
  4. Η κατασκευή νέας συνδετήριας οδού και αγροτικών οδών για την εξασφάλιση της πρόσβασης των παρόδιων ιδιοκτησιών στον κόμβο Κηπακίου.

Το έργο χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους και η προθεσμία περαίωσης του είναι έξι (6) μήνες.

Με την ολοκλήρωση του έργου αποδίδεται στην κυκλοφορία το τμήμα του Περιφερειακού Δακτυλίου από την οδό Πύλης έως τον Κόμβο Δέλτα Καλαμπάκας μήκους περίπου 6 χιλιομέτρων, που συμβάλει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού φόρτου της πόλης των Τρικάλων. Επίσης με την λειτουργία του έργου θα αρθεί ο κίνδυνος απένταξης του αρχικού ημιτελούς έργου, που είχε χρηματοδοτηθεί από το Γ ΚΠΣ.

Με τα προς εγκατάσταση Α.Σ.Ι.Δ. επιτυγχάνεται η αυτόματη εξασφάλιση των ισοπέδων διαβάσεων με εκπομπή προς τα κινούμενα στην οδό οχήματα, φωτεινών και ηχητικών σημάτων προειδοποιητικών της προσέγγισης σιδηροδρομικού οχήματος στην Ι.Δ., ακολουθούμενη από κάθοδο των ημιδρυφράκτων, η έναρξη της οποίας ενεργοποιεί οπτική ένδειξη προς τον μηχανοδηγό η οποία είναι απόρροια της κανονικής λειτουργίας του συστήματος εξασφάλισης. Επίσης, με την κατασκευή του ΑΣΙΔ θα επιτευχθεί η ασφάλεια στην διέλευση των συρμών αλλά και των οχημάτων στη διασταύρωση της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Καλαμπάκας με τη Σιδηροδρομική Γραμμή Παλαιοφάρσαλου – Καλαμπάκας. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 006/3)

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κκ. Ελένη Αργυροπούλου, Χρήστος Γακόπουλος, Ντίνος Μπάρδας, Γιώργος Τσίγκας και ο γεν. δ/ντης της Περιφέρειας Κώστας Μέγας, ο δ/ντης Τεχνικών Έργων Στάμος Διαμαντάς, η προϊσταμένη Σταυρούλα Καρρά, τα στελέχη Κώστας Μουσμούλης και Αγγελική Βενέτη, καθώς και οι εκπρόσωποι της αναδόχου εργοληπτικής επιχείρησης.

(Από την ΠΕ Τρικάλων)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή