Επιτυχής η εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων για τον ιμπεριαλισμό Reviewed by Momizat on . Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Δεκέμβρη στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων, η εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Ν. Τρικάλων (μέλος της ΟΓΕ) στο Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Δεκέμβρη στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων, η εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Ν. Τρικάλων (μέλος της ΟΓΕ) στο Rating: 0

Επιτυχής η εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων για τον ιμπεριαλισμό

Επιτυχής η εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων για τον ιμπεριαλισμό

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Δεκέμβρη στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων, η εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Ν. Τρικάλων (μέλος της ΟΓΕ) στο πλαίσιο της διεθνούς ημερίδας που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με τη συμμετοχή γυναικείων οργανώσεων, από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, μελών της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ), με θέμα: «Ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στην ομιλία που πραγματοποίησε η πρόεδρος του Συλλόγου, Ειρήνη Πετράκη, αναφέρθηκε πρώτα απ’ όλα στη σημερινή κατάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία χρόνια ο λαός βιώνει την πιο σκληρή επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του: Δουλειά, Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους των τραπεζιτών, εφοπλιστών, βιομηχάνων, των μονοπωλίων – δηλαδή – και των συμφερόντων που εξυπηρετεί η πολιτική τους σε παγκόσμιο επίπεδο».

Στη συνέχεια, συνδέοντας την κρίση με την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αναφέρθηκε στο ρόλο της ΕΕ για την «προετοιμασία του εδάφους» σε ό,τι αφορά τη «φθηνή εργασία» πολύ πριν την εκδήλωση της κρίσης: «Αιχμή του δόρατος για την καταστρατήγηση των λαϊκών δικαιωμάτων είναι η κρίση του καπιταλισμού. Κρίση που προκύπτει από την υπερσυσσώρευση των κερδών και την υπερεκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.

Η εξασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης αποτελεί προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Ακόμα και πριν την κρίση η ΕΕ έβαζε τα θεμέλια με την υπογραφή σχετικών συνθηκών και συμφώνων (Λισαβόνας, Μπολόνια) ώστε να εξασφαλιστούν φθηνά εργατικά χέρια στους Ευρωπαίους κεφαλαιοκράτες».

Συμπερασματικά ανέφερε: «Αυτή είναι η ειρήνη που ευαγγελίζονται και πραγματοποιούν τα μονοπώλια, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι. Όσο για τον πόλεμο ξέρουμε και από την ιστορία πως όταν οι καπιταλιστές δεν μπορούν να μοιράσουν μεταξύ τους το κόστος της κρίσης και τις αγορές, τότε καταφεύγουν στον πόλεμο. Ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών παίζει αποφασιστικό ρόλο στην κούρσα του ανταγωνισμού των μονοπωλίων. Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει σημαντικά αποθέματα, που ο έλεγχος και η εκμετάλλευσή τους μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τα μονοπωλιακά κέρδη… ανεξάρτητα με τα προσχήματα των ΝΑΤΟικών επεμβάσεων (χημικά όπλα κ.ο.κ.)»…

Κλείνοντας, κατήγγειλε τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις γιατί μέσω της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, εμπλέκουν τη χώρα μας σε νέους πολέμους, είτε με στρατιωτικές δυνάμεις, είτε με συμφωνία για πολεμικές επιχειρήσεις, είτε μέσω της βάσης στη Σούδα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση της ταινίας «Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή» από την πολιτιστική ομάδα του Συλλόγου, όπου ενδιαφέρον προκάλεσε η αναφορά στον αλληγορικό χαρακτήρα της. Η ταινία αναφέρεται στο Αφγανιστάν μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) το 2001.

Περιγράφει γλαφυρά τον τρόπο με τον οποίο ο πόλεμος και η βία επηρεάζουν τη ζωή των παιδιών, την καθημερινότητά τους , το παιχνίδι τους. Από την κούνια τους ακόμα μαθαίνουν πως για να επιβιώσουν, πρέπει να καταφύγουν σε αυτά τα δύο μέσα. Ιδιαίτερο επίσης γνώρισμα της ταινίας, το γεγονός ότι πρωταγωνιστούν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα παιδιά.

Η πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Ν. Τρικάλων και της πολιτιστικής του ομάδας αγκαλιάστηκε όχι μόνο από τα μέλη, αλλά και από φίλες και φίλους του Συλλόγου. Πρόκειται για μια προσπάθεια που θα συνεχιστεί με πολλαπλές δράσεις, αλλά και περαιτέρω προβολές. Επόμενος «σταθμός» η παιδική χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των ανέργων.

(Πηγή 902.gr)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή