Εραστές της τέχνης, η “Τρικαλινή Μουσικοπαρέα” παρουσιάζει και πάλι τα τραγούδια της κρίσης Reviewed by Momizat on . Το Σάββατο 12 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, η «Τρικαλινή Μουσικοπαρέα» για δεύτερη φορά θα παρουσιάσει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ελλήνων Κρίσεως Δρώμενα». Μαζί Το Σάββατο 12 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, η «Τρικαλινή Μουσικοπαρέα» για δεύτερη φορά θα παρουσιάσει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ελλήνων Κρίσεως Δρώμενα». Μαζί Rating: 0

Εραστές της τέχνης, η “Τρικαλινή Μουσικοπαρέα” παρουσιάζει και πάλι τα τραγούδια της κρίσης

Εραστές της τέχνης, η “Τρικαλινή Μουσικοπαρέα” παρουσιάζει και πάλι τα τραγούδια της κρίσης

Το Σάββατο 12 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, η «Τρικαλινή Μουσικοπαρέα» για δεύτερη φορά θα παρουσιάσει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ελλήνων Κρίσεως Δρώμενα». Μαζί με τη θεατρική ομάδα «Σία Φαράκη – ΕΛΟΚ Μ.Καλυβίων», και με στόχο τη συγκέντρωση τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Τρικκαίων, στο Πνευματικό Κέντρο, η παράσταση θα επιχειρήσει να περιγράψει τα όσα ζούμε τέσσερα χρόνια τώρα. Όπως και πριν έναν μήνα, όταν, μετά από πρόβες και επιμελημένη προσπάθεια, παρουσίασαν μια σαφή άποψη για τα γεγονότα, τις αιτίες, την κρίση, μέσα από τα τραγούδια τα λαϊκά. Αυτά, που δημιουργήθηκαν σε άλλες εποχές, άλλων κρίσεων, αλλά έχουν και τώρα αξία – και σημασία.

Η συγκεκριμένη παράσταση ξεκίνησε ως ιδέα, από μια παρέα φίλων (οι παρέες γράφουν ιστορία, ως γνωστόν). Στόχος τους, «να διαλέξουμε από τραγούδια άλλων εποχών που μιλάνε για οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα τα πιο αντιπροσωπευτικά (και ας μην είναι όλα πολύ γνωστά) και να τα παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας, δείχνοντας μέσα από τους στίχους των τραγουδιών πόσο μοιάζουν τα βάσανα των ανθρώπων κάθε φορά που ξεσπάει μια οικονομική κρίση».

Όπως αναφέρθηκε κατά την πρώτη παρουσίαση της παράστασης, «Η ιδέα ενθουσίασε και ενεργοποίησε ολόκληρη την παρέα. Έγινε η επιλογή των τραγουδιών, ενώ ο γυμναστής της παρέας που είχε μελοποιήσει σε στυλ ρεμπέτικο ένα γνωστό ποίημα του Σουρή, έγραψε και ένα δικό του με τίτλο «Οι Φράγκοι μας ξανάρθανε» (αφιερωμένο εξαιρετικά στην Τρόικα). Μαζί με τον μαθηματικό της παρέας έγραψαν και κάποιους διαλόγους απλών ανθρώπων που  εκφράζουν τα συναισθήματά τους και σατυρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα».
Ποιοι, όμως, είναι οι συντελεστές;

Χρήστος Γρούτσος – μπουζούκι (και έχων τη βασική ιδέα)

Θανάσης Πρεβέντης  – μπουζούκι

Γιώργος Τζιάννης – μπαγλαμάς, ούτι – κείμενα

Γιώργος Λούκας – κιθάρα

Βαγγέλης Μαντζάνας  – ακορντεόν

Δήμητρα Καλλιάρα – κανονάκι

Ερνέστος Λούκας – κιθάρα

Χριστίνα Μπελμέζου – τραγούδι

Ορέστης Κρικώνης – βιολί, κιθάρα, μουσική επιμέλεια

Ο Χρήστος Γρούτσος είναι ο γνωστός γιατρός της πόλης μας, που έχει ανακηρυχθεί πρωταθλητής στο αγωνιστικό τάβλι (Backgammon). Οι καθηγητές είναι γνωστοί, οι άλλοι μουσικοί ομοίως. Οπότε, οι δυνάμεις συνενώθηκαν και άρχισε το ψάξιμο, η γενικότερη προσπάθεια, να παρουσιαστεί η ιδέα. Στην πορεία, βοήθησε πολύ ο καλλιτεχνικής διευθυντής του Μουσείου Τσιτσάνη, Στέλιος Καραγιώργος, όπως και ο Αποστόλης Γούναρης, αλλά και οι Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος – Λεωνίδα; Δημητρόπουλος, οι οποίοι επιμελήθηκαν τα των προβολών.
Τους διαλόγους ανέλαβε να μεταμορφώσει σε μικρά θεατρικά δρώμενα το θεατρικό εργαστήρι της Σίας Φαράκη που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Εκπολιτιστικού και Λαογραφικού Ομίλου Καλυβίων.

krisiΕτσι, οι εραστές της τέχνης έκαναν πρόβες για ώρες ατέλειωτες. Τα βράδια, στο στούντιο του μύλου Ματσόπουλου, παίζοντας τραγούδια που ακριβώς παρουσιάζουν τη ζωή, σε τρεις πράξεις:

Πράξη πρώτη: Δανεισμός ( κυρίως από τραπεζικά κεφάλαια του εξωτερικού)

Πράξη δεύτερη: Η οικονομική επιτήρηση που έχει πάντα στόχο την τακτική αποπληρωμή των δανείων.

Πράξη τρίτη: Έντονα κοινωνικά προβλήματα.
Δηλαδή, μέσα από ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, αλλά και από σύνθεση του Χρ. Γρούτσου στους στίχους ποιήματος του Γ. Σουρή, και ακόμη ένα δικό του τραγούδι («Οι Φράγκοι μας ξανάρθανε») παρουσιάζονται τα στάδια που συνθέτουν μια κρίση, ως έκφραση στην κοινωνία.

Ο τρόπος, δηλαδή, που μια κρίση επιδρά στους ανθρώπους και πώς οι λαϊκοί μας δημιουργοί εμπνεύστηκαν από τα απλά, καθημερινά δράματα, τις ιστορίες ανθρώπων που σε άλλες εποχές έζησαν τις ίδιες – ή και χειρότερες καταστάσεις.
Η παράσταση περιέχει τα δρώμενα, αλλά και προβολές στον προτζέκτορα, που συνδυάζουν την πρόζα με την εικόνα και τη μουσική. Πλήρης, δηλαδή, με το ερασιτεχνικό της στοιχείο να δείχνει ακριβώς αυτό που εννοεί η λέξη: εραστές της τέχνης.

Ο δε σκοπός της παράστασης, λίγο πριν τη Μ. Εβδομάδα, σαφώς μπορεί να συνδέσει την κατάσταση της χώρας με τα Πάθη, την ανεργία με το Δράμα και την Ανάσταση με τη δράση. Ισως, βεβαίως, να είναι απλώς μια παράσταση… Αλλά δεν είναι!
Θανάσης Μιχαλάκης

 

Σχόλια (2)

 • Roro Paizanou

  υπέροχη παράσταση

  Απάντηση
 • Αγαθοκλής Αζέλης

  Παρακολούθησα την πρώτη παράσταση, η οποία μου έκανε πολύ καλή εντύπωση με την ποιότητά της και τον επαγγελματισμό που έδειξαν ερασιτέχνες, οι οποίοι δίνουν στη λέξη το πρωταρχικό της νόημα. Εύχομαι να δείχνουν το δρόμο και σε άλλα καλλιτεχνικά σχήματα.
  Μου άρεσε επίσης η σύνδεση της σοβαρότητας με το χιούμορ, με την οποία οι συντελεστές έδειξαν ότι η σοβαρότητα διαφέρει από τη σοβαροφάνεια.

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή