Εργασίες αποκατάστασης σε δύο ναούς στον Δ. Καλαμπάκας Reviewed by Momizat on . Στην αποκατάσταση Βυζαντινών μνημείων της Π.Ε. Τρικάλων προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση Στην αποκατάσταση Βυζαντινών μνημείων της Π.Ε. Τρικάλων προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση Rating: 0

Εργασίες αποκατάστασης σε δύο ναούς στον Δ. Καλαμπάκας

Εργασίες αποκατάστασης σε δύο ναούς στον Δ. Καλαμπάκας

Στην αποκατάσταση Βυζαντινών μνημείων της Π.Ε. Τρικάλων προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής του έργου προϋπολογισμού 100.000 ευρώ (με ΦΠΑ).

Με το έργο αυτό προβλέπεται να γίνουν εργασίες αποκατάστασης στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στην Ασπροκκλησιά του Δήμου Καλαμπάκας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας θεωρούμε την πολιτιστική κληρονομιά ως κομβικό σημείο της ιστορικής μας συνέχειας ως έθνος και για το λόγο αυτό συνεχίσουμε να στηρίζουμε έργα που συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή. Συντηρούμε και αποκαθιστούμε τους Ιερούς Ναούς αυτούς λόγο της ιδιαίτερης ιστορικής και αρχαιολογικής τους αξίας για την περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και διότι χρήζουν άμεσης συντήρησης, προστασίας και αποκατάστασης βάση και των μελετών της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων».

Οι στόχοι της επέμβασης είναι οι εξής:
– Αντιμετώπιση των οικοδομικών προβλημάτων
– Ανάδειξη και αποκατάσταση της υποβαθμισμένη ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας των Ναών, η οποία σήμερα παρουσιάζεται υποβαθμισμένη
– Προσβασιμότητα, λειτουργική αξιοποίηση των Μνημείων και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι αρχές της επέμβασης συνοψίζονται ως εξής:
– Σεβασμός των Ιστορικών φάσεων και ανάδειξή τους.
– Χρήση παραδοσιακών υλικών
– Ένταξη των νέων στοιχείων με ταυτόχρονη διάκρισή τους από τα αυθεντικά. Αφ ενός πρέπει να διασφαλιστεί η διάκριση των νέων κατασκευών από τις παλιές αφ ετέρου πρέπει κάθε επέμβαση να μπορεί να αναιρεθεί και η μετάβαση στην προηγούμενη φάση να είναι εφικτή, αν υπάρξουν νέες μέθοδοι και υλικά.

Τα συμβατικά τεύχη του έργου συντάχθηκαν από την Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων σύμφωνα με την Τεχνική Μελέτη, η οποία συντάχθηκε από την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενώ την κατασκευή του Έργου θα επιβλέψει το Τμήμα Δομών & Περιβάλλοντος της Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε Τρικάλων σε συνεργασία με την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Υπουργείου Πολιτισμού.
(Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή