"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.2 C
Trikala

Ερντογάν: Αν η Βουλή «περάσει» τη θανατική ποινή, θα την υπογράψω

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση», δηλώνει με νόημα ο Τούρκος πρόεδρος – Αφήνει υπονοούμενα για συμμετοχή ξένων χωρών στο αποτυχημένο πραξικόπημα

Ερντογάν: Αν η Βουλή «περάσει» τη θανατική ποινή, θα την υπογράψω

 

Η απόπειρα δημοψηφίσματος μπορεί να μην έχει τελειώσει ακόμα, διεμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή που παραχωρεί αυτήν τη στιγμή στο δίκτυο Al Jazeera, αφήνοντας μάλιστα αιχμές ότι σε αυτήν μπορεί να εμπλέκονται και άλλες χώρες.

Στη συνέντευξή του, η οποία λαμβάνει χώρα παράλληλα με τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου (εξ ου και οι αρκετές διακοπές που χρειάστηκε να γίνουν καθώς ο Ερντογάν χρειάστηκε να μιλήσει τηλεφωνικώς με τους υπουργούς του), ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στις επικρίσεις που έχει δεχθεί εξαιτίας της «εκκαθάρισης» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε ως παράλογες τις επικρίσεις πουν δέχεται, τονίζοντας ότι και η Γαλλία είχε προβεί στη λήψη ανάλογων μέτρων έπειτα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Αναφορικά με τη σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ και τον τρόπο που αναμένεται να επηρεαστεί σε ενδεχόμενη άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να εκδώσει τον Γκιουλέν, τον άνθρωπο που ο ίδιος θεωρεί υπεύθυνο για το πραξικόπημα, ανέφερε ότι η διπλωματία δεν πρέπει να επηρεάζεται από το συναίσθημα αλλά από τη λογική. «Η αλληλεγγύη πρέπει να συνεχιστεί. Μας συνδέουν πολλά με τις ΗΠΑ και είμαι αισιόδοξος ότι θα πάρουν τη σωστή απόφαση», τόνισε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο ότι θα «ήταν μεγάλο λάθος» αν η αμερικανική κυβέρνηση αρνηθεί να εκδώσει τον ιεροκήρυκα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν είναι ο ίδιος αρμόδιος για να πάρει αυτήν την απόφαση και υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο αίτημα έχει διατυπωθεί με σαφήνεια από τον τουρκικό λαό. Ο φορέας που είναι αρμόδιος να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση είναι η βουλή, επισήμανε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εάν το τουρκικό κοινοβούλιο «περάσει» την επαναφορά, αυτός θα την εγκρίνει. Όσο δε για τις προειδοποιήσεις που έχουν διατυπωθεί από εκπροσώπους της ΕΕ, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα διακοπούν σε ένα τέτοιο σενάριο ο «Σουλτάνος» δήλωσε με νόημα ότι «ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση». «Η θανατική ποινή υπάρχει σε Αμερική, Κίνα, Ρωσία. 53 χρόνια “χτυπάμε την πόρτα” της ΕΕ και περιμένουμε να γίνουμε δεκτοί. Εάν το κράτος πάρει αυτήν την απόφαση τα δημοκρατικά κράτη της ΕΕ θα πρέπει να τη σεβαστούν»

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης