"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Ερχονται πειθαρχικές κυρώσεις για την κατάχρηση των 485.000€ από τον Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων στον Βόλο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αντιμέτωποι με αυστηρές πειθαρχικές κυρώσεις θα βρεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα υπηρεσιακοί παράγοντες, που φέρεται να εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην υπόθεση της κατάχρησης ύψους 485.000 ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων στον Βόλο, υπηρεσία που από το 2008 και μετά έχει ενταχθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βόλου και έχει αυτόνομη λειτουργία.

Ο έλεγχος των επιθεωρητών του ΕΦΚΑ είχε ως αποτέλεσμα να κινηθεί πειθαρχικός έλεγχος σε βάρος του υπαλλήλου που ήταν υπεύθυνος για τον Ειδικό Λογαριασμό, μετά τη μετάταξή του από το Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και έχει ολοκληρωθεί. Όπως διαπιστώθηκε, ανά τακτικά χρονικά διαστήματα από το 2008 μέχρι και το 2017, συγκεκριμένος υπάλληλος φέρεται να πλαστογραφούσε παραστατικά δαπανών του Ειδικού Λογαριασμού για παροχές, τις οποίες όμως «ξαναπλήρωνε» στον εαυτό του.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο υπάλληλος στον οποίο αποδίδεται η κατηγορία ότι εμπλέκεται στην κατάχρηση, ανά τακτικά χρονικά διαστήματα από το 2008 μέχρι και το 2017, φέρεται να πλαστογραφούσε παραστατικά δαπανών του Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων για παροχές, οι οποίες όμως είχαν ήδη πληρωθεί στους δικαιούχους τους.

Το πόρισμα της ΕΔΕ είναι θέμα ημερών να κατατεθεί στη διοίκηση του ΕΦΚΑ, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες πειθαρχικών κυρώσεων, για όσους φέρεται εκούσια ή ακούσια να εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Να σημειωθεί, πως ο Ειδικός Λογαριασμός Ξενοδοχοϋπαλλήλων, από τον οποίο «έκανε φτερά» το ποσό των 485.000 ευρώ με πλαστογραφημένα διπλότυπα παραστατικά πληρωμής παροχών, συνίσταται πλέον στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια έναντι των λοιπών κλάδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και αφορά στις παροχές σε χρήμα, για τις οποίες οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν διαφορετικές εισφορές από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Το πρώην Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων έπαψε να υφίσταται από τον Αύγουστο του 2008, οπότε και η προϊσταμένη του Τμήματος Βόλου του ΤΑΞΥ παρέδωσε το αρχείο πληρωμών του Ταμείου στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έχοντας ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την κεντρική υπηρεσία του ΤΑΞΥ.

Μέχρι τότε το Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ) είχε κλάδο ασθένειας (παροχές σε είδος, δηλαδή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ορθοπεδικά είδη, γυαλιά κ.λπ. είδη) και παροχές σε χρήμα (επιδόματα, όπως μητρότητας, ασθενείας, κηδείας, αεροθεραπείας, λουτροθεραπείας), καθώς και κλάδο πρόνοιας (εφάπαξ και επιστροφή εισφορών).

Με τον Νόμο της ενοποίησης των ταμείων το 2008, ο κλάδος Ασθένειας του ΤΑΞΥ (Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων) εντάχθηκε στον κλάδο ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενώ το προσωπικό του ΤΑΞΥ μεταφέρθηκε με την ίδια εργασιακή σχέση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εκτός από 20 διοικητικούς υπαλλήλους, που μεταφέρθηκαν στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), όπου εντάχθηκε έκτοτε με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια ο κλάδος πρόνοιας του ΤΑΞΥ, ως τομέας πρόνοιας ξενοδοχοϋπαλλήλων. Από 1/1/2017, το ΤΑΠΙΤ με τους τομείς του εντάσσεται στο ΕΤΕΑ και συγκροτεί με αυτό το ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών). Έτσι από 1η Αυγούστου, οι υπάλληλοι του ΤΑΞΥ – Τμήματος Βόλου μεταφέρθηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ένας από αυτούς ως υπεύθυνος του Ειδικού Λογαριασμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης