Ερώτηση Βλαχογιάννη για πρόσθετη ασφάλιση κατοίκων μικρών χωριών στον ΟΓΑ Reviewed by Momizat on . Ερώτηση κατέθεσε ο Ηλίας Βλαχογιάννης, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Πρόνοιας & Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα «ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ Ο.Γ.Α.», στ Ερώτηση κατέθεσε ο Ηλίας Βλαχογιάννης, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Πρόνοιας & Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα «ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ Ο.Γ.Α.», στ Rating: 0

Ερώτηση Βλαχογιάννη για πρόσθετη ασφάλιση κατοίκων μικρών χωριών στον ΟΓΑ

Ερώτηση Βλαχογιάννη για πρόσθετη ασφάλιση κατοίκων μικρών χωριών στον ΟΓΑ

blaxogiannis_1000Ερώτηση κατέθεσε ο Ηλίας Βλαχογιάννης, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Πρόνοιας & Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα «ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ Ο.Γ.Α.», στις 27-1-14.

Στην εν λόγω ερώτηση, όπως αναφέρει δελτίο Τύπου από το πολιτικό του γραφείο, ο κ. Βλαχογιάννης θίγει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 1500 κατοίκων και οι οποίοι δεν μπορούν να εγγραφούν στην ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ του ΟΓΑ, με αποτέλεσμα να συναντούν σημαντικές δυσκολίες στην τεκμηρίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Ο κ. Βλαχογιάννης τονίζει πως  πριν το 1998, (όταν ο Ο.Γ.Α. λειτουργούσε ως Πρόσθετη Ασφάλιση), πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 1500 κατοίκων, λόγω χαμηλών εισοδημάτων και αδυναμίας να ανταπεξέλθουν στο κόστος των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και της προαιρετικότητας από την νομοθεσία, δεν εγγράφηκαν στο Τ.Ε.Β.Ε..

Όταν ο Ο.Γ.Α. μετατράπηκε σε φορέα Κύριας Ασφάλισης, αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι μέχρι τότε ήταν ανασφάλιστοι, εγγράφηκαν στην Κύρια Ασφάλιση του Ο.Γ.Α.. Ο Ο.Γ.Α. εκ των υστέρων, έδωσε τη δυνατότητα – για περιορισμένο χρονικό διάστημα- ο χρόνος της Πρόσθετη Ασφάλισης να θεωρηθεί ως διαδραμών χρόνος στην Κύρια Ασφάλιση του.

Ο κ. Βλαχογιάννης, ζητά από τους Υπουργούς, να εφαρμοστεί εκ νέου η παραπάνω διαδικασία, ώστε και το Κράτος να έχει έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μπορέσουν (εφόσον διαθέτουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία) να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης προκειμένου να τεκμηριώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

 

Παραθέτουμε την ΕΡΩΤΗΣΗ, όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ Ο.Γ.Α.

 

Πριν από το έτος 1998, ο Ο.Γ.Α. λειτουργούσε ως Πρόσθετη Ασφάλιση χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 1500 κατοίκων, λόγω χαμηλών εισοδημάτων και αδυναμίας να ανταπεξέλθουν στο κόστος των ασφαλιστικών εισφορών του Ο.Α.Ε.Ε. (πρώην Τ.Ε.Β.Ε.), καθώς και της προαιρετικότητας από την νομοθεσία, δεν εγγράφηκαν στον Ο.Α.Ε.Ε..

Το 1998, όταν δηλαδή, ο Ο.Γ.Α. μετατράπηκε σε φορέα Κύριας Ασφάλισης, αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι μέχρι τότε ήταν ανασφάλιστοι, εγγράφηκαν στην Κύρια Ασφάλιση του Ο.Γ.Α..

Ο Ο.Γ.Α. εκ των υστέρων, έδωσε τη δυνατότητα – για περιορισμένο χρονικό διάστημα- ο χρόνος της Πρόσθετη Ασφάλισης να θεωρηθεί ως διαδραμών χρόνος στην Κύρια Ασφάλιση του.

Λόγω των ανωτέρω, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 1500 κατοίκων, ζητούν να εφαρμοστεί εκ νέου η διαδικασία Πρόσθετης Ασφάλισης του Ο.Γ.Α., ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να εγγραφούν στην Πρόσθετη Ασφάλιση για όσο χρονικό διάστημα είχαν εργαστεί τα χρόνια πριν από το 1998, με αποδεικτικά στοιχεία  (όπως έναρξη-διακοπή επιτηδεύματος, βεβαίωση μη εγγραφής στον Ο.Α.Ε.Ε. για εκείνο το χρονικό διάστημα) προκειμένου να θεωρηθεί ο χρόνος της Πρόσθετη Ασφάλισης ως διαδραμών χρόνος στην Κύρια Ασφάλιση του Ο.Γ.Α..

Με την δυνατότητα αυτή, αφενός οι ελεύθεροι επαγγελματίες των προαιρετικών αυτών περιοχών που ήταν ανασφάλιστοι για το χρονικό εκείνο διάστημα και είναι ασφαλισμένοι στην Κύρια Ασφάλιση του Ο.Γ.Α. θα μπορέσουν να «χρησιμοποιήσουν» αυτά τα χρόνια προκειμένου να τεκμηριώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, και αφετέρου ο Ο.Γ.Α. θα ενισχυθεί οικονομικά αφού όσοι εγγραφούν σύμφωνα με την παραπάνω πρόταση θα πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν στην κύρια ασφάλιση του Ο.Γ.Α..

Κατόπιν τούτων

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Αν το αρμόδιο Υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να δοθεί στους ελεύθερους επαγγελματίες σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 1500 κατοίκων, εκ νέου το δικαίωμα εγγραφής στην «Πρόσθετη Ασφάλιση του Ο.Γ.Α.» ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα προσμέτρησης αυτών των ετών ασφάλισης στην τεκμηρίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Μετά τιμής

O ερωτών Βουλευτής

ΗΛΙΑΣ Γ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΝΗΣ

(Ν. Τρικάλων)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή