Ερώτηση Δριτσέλη για ζητήματα ατόμων με ασθένειες αίματος Reviewed by Momizat on . Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την δυνατότητα μεταφοράς θέσης για τους επιτυχόντες στα ΑΕΙ, ο Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την δυνατότητα μεταφοράς θέσης για τους επιτυχόντες στα ΑΕΙ, ο Rating: 0

Ερώτηση Δριτσέλη για ζητήματα ατόμων με ασθένειες αίματος

Ερώτηση Δριτσέλη για ζητήματα ατόμων με ασθένειες αίματος

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την δυνατότητα μεταφοράς θέσης για τους επιτυχόντες στα ΑΕΙ, οι οποίοι έχουν μέλη της οικογένειάς τους που πάσχουν από ασθένειες του αίματος. Η διεύρυνση του εν λόγω δικαιώματος κρίνεται απαραίτητη για την ζωή των οικογενειών που επιβαρύνονται σημαντικά από τα έξοδα σπουδών ενός μέλους τους μακριά από τον τόπο κατοικίας, ενώ την ίδια στιγμή τα οικονομικά προβλήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των ασθενειών του αίματος καθιστούν την καθημερινότητά τους ακόμα πιο δύσκολη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα : Να διευρυνθεί το δικαίωμα μεταφοράς θέσεων και στους επιτυχόντες στα ΑΕΙ, μέλη της οικογένειας των οποίων πάσχουν από θαλασσαιμία ή δρεπανοκυτταρική νόσο.

 

Με την πρόσφατη τροπολογία – προσθήκη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε νομοσχέδιο άλλου Υπουργείου (Νόμος 4264 ΦΕΚ 118 Α/15.5.2014)-τροποποιείται το πλαίσιο μεταφοράς θέσεων επιτυχόντων ειδικών κατηγοριών σε Τμήματα πλησίον της μόνιμης κατοικίας τους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το δικαίωμα μεταφοράς θέσης σε αντίστοιχα Τμήματα και Σχολές ΑΕΙ, περιλαμβάνει τους επιτυχόντες με «γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστοκία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%». Εντούτοις, στην συγκεκριμένη κατηγορία δεν περιλαμβάνονται οι επιτυχόντες των οποίων οι γονείς, τέκνα, αδέλφια, σύζυγοι πάσχουν από Θαλασσαιμία ή Δρεπανοκυτταρική Νόσο (δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία).

 

Επειδή οι πάσχοντες από τις συγκεκριμένες νόσους του αίματος θα πρέπει να προστατεύονται από την Πολιτεία.

Επειδή πάρα πολλές οικογένειες με πάσχοντες από τις εν λόγω νόσους αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

– Προτίθεται να συμπεριλάβει και τους επιτυχόντες, μέλη της οικογένειας των οποίων πάσχουν από θαλασσαιμία, ή δρεπανοκυτταρική νόσο (δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία), στους δικαιούχους μεταφοράς θέσης σε Τμήματα και Σχολές πλησίον της μόνιμης κατοικίας τους;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα

Κουράκης Τάσος

Στρατούλης Δημήτρης

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μητρόπουλος Αλέξης

Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη

Βαμβακά Τζένη

Πάντζας Γιώργος

Αϊχάν Καρά Γιουσούφ

Αμανατίδης Γιάννης

Αφήστε το σχόλιο σας