"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

31.3 C
Trikala

Ερώτηση Δριτσέλη για τις καθυστερήσεις ΕΟΠΥΥ στον ΟΓΑ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη, Βαγγέλης Αποστόλου και Ανδρέας Ξανθός, με θέμα τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκκαθάριση των δαπανών υγείας των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από τον ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα, για μια σειρά από δαπάνες που σχετίζονται με έξοδα για παροχές υγείας, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ αναμένουν πάνω από 2 χρόνια για να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται. Οι δαπάνες αυτές αφορούν παροχές σε είδος, όπως μηχανήματα ιατρικής υποστήριξης κ.α. Οι καθυστερήσεις οφείλονται σε γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά και στην υποστελέχωση των συναρμοδίων υπηρεσιών. Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω οι βουλευτές καλούν τους συναρμόδιους Υπουργούς να δράσουν με όλα τα μέσα, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση αυτή και να στηριχθούν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς :

  • Υγείας

  • Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα : Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, για την κάλυψη των δαπανών υγείας τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Πάνω από ενάμισης χρόνος έχει παρέλθει από την υπαγωγή των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, ως προς την κάλυψη των δαπανών υγείας τους στον ΕΟΠΥΥ και ακόμα πάρα πολλοί ασφαλισμένοι δεν έχουν λάβει χρήματα που δικαιούνται. Συγκεκριμένα, με την υπ. αριθμ. οικ.3522/17.01.2013 απόφαση του ΕΟΠΥΥ, όλες οι δαπάνες που αφορούν έξοδα για παροχές υγείας σε είδος των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, (αγορά μηχανημάτων ιατρικής υποστήριξης κ.α.) θα πρέπει για να καλύπτονται, να εγκρίνονται εκτός από τον ανταποκριτή του ΟΓΑ της περιοχής και από την αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλη ταλαιπωρία χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι αναμένουν ακόμα την εξόφληση δαπανών από το 2012, ενώ η εξέταση πάρα πολλών φακέλων παλαιοτέρων ετών έχει ανασταλεί από τον ΕΟΠΥΥ, με το αιτιολογικό ότι δεν είναι σε θέση ο οργανισμός να δικαιολογήσει τις βεβαιωθείσες δαπάνες υγείας από τον ΟΓΑ, μετά από την παρέλευση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος. Το πρόβλημα επιτείνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι σε πολλές Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχουν ιατροί ελεγκτές, απόρροια της διαδικασία διαθεσιμότητας και απόλυσης μεγάλου μέρους του ιατρικού προσωπικού του οργανισμού. Αυτό το επιπρόσθετο πρόβλημα έχει οδηγήσει πρακτικά σε μη κάλυψη των δαπανών για παροχές υγείας στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Επειδή είναι απαράδεκτο να μην καλύπτονται ούτε οι προβλεπόμενες ελάχιστες δαπάνες παροχών υγείας στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ από τον ΕΟΠΥΥ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

  • Τι προτίθενται να πράξουν ώστε να εξομαλυνθεί άμεσα το σύστημα εξέτασης των δαπανών για παροχές υγείας στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, το οποίο σήμερα παρουσιάζει τεράστιες καθυστερήσεις;

  • Ποιο είναι το σύνολο των οφειλόμενων για παροχές σε είδος προς τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, το οποίο καλείται να διευθετήσει ο ΕΟΠΥΥ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα

Αποστόλου Ευάγγελος

Ξανθός Ανδρέας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης