"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.1 C
Trikala

Ερώτηση Δριτσέλη για το ανύπαρκτο σήμα της Digea στον μισό νομό Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Χωρίς τηλεοπτικό σήμα τα ορεινά του Νομού Τρικάλων εξαιτίας των όρων λειτουργίας και εκμετάλλευσης του δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής από την Digea

 

Ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Επικρατείας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη, Όλγα Γεροβασίλη και Ευγενία Ουζουνίδου, σε σχέση με το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με το τηλεοπτικό σήμα στο Νομό Τρικάλων. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η παρούσα κατάσταση με το «μαύρο» στους δέκτες σχεδόν όλων των περιοχών του Νομού οφείλεται στους όρους της σύμβασης με την Digea που συμφώνησε η κυβέρνηση και οι οποίοι δεν καλύπτουν την ορεινή επικράτεια της χώρας. Την ίδια στιγμή που καταργείται το αναλογικό σήμα, καλείται η τοπική αυτοδιοίκηση να καλύψει το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης των αναμεταδοτών και να μετακυλήσει τα σχετικά έξοδα στους ίδιους τους δημότες. Με βάση τη συμφωνία της κυβέρνησης με τη Digea, η εταιρία δεν υποχρεούται να εγκαταστήσει υποδομές στις «λευκές ζώνες» του τηλεοπτικού χάρτη, ο οποίος όμως περιλαμβάνει το μισό Νομό Τρικάλων. Την ίδια στιγμή οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί καλούνται και εκείνοι να πληρώσουν σοβαρότατα ποσά μηνιαίως στη Digeaδιαφορετικά δεν θα μπορούν να εκπέμπουν καθόλου, με δεδομένη την κατάργηση του αναλογικού σήματος. Στο πλαίσιο των παραπάνω οι βουλευτές καλούν την κυβέρνηση να λογοδοτήσει για αυτή την κατάσταση και να παρέμβει άμεσα ώστε να φτάσει το τηλεοπτικό σήμα σε όλα τα νοικοκυριά του Νομού Τρικάλων.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς :

–          Επικρατείας

–          Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

–          Εσωτερικών

 

Θέμα : Χωρίς τηλεοπτικό σήμα τα ορεινά του Νομού Τρικάλων εξαιτίας των όρων λειτουργίας και εκμετάλλευσης του δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής από την Digea.

 

Μετά από την πολυδιαφημιζόμενη έλευση του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος στην Θεσσαλία, οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών του Νομού Τρικάλων βρίσκονται αντιμέτωποι με το απόλυτο «μαύρο» στους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Ήδη από τις 21 Νοεμβρίου καταργήθηκε το αναλογικό σήμα για τις περισσότερες τηλεοπτικές συχνότητες, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταργηθεί για όλες. Στο πλαίσιο αυτό περιοχές, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «λευκές ζώνες» στο νέο ψηφιακό χάρτη δεν θα έχουν καθόλου κάλυψη από τη Digeaκαθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται ρητά από την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Απόφαση ΕΕΤΤ 716-003, ΦΕΚ Β’1693/25.6.2014), με την οποία εκχωρούνται τα σχετικά δικαιώματα στη Digea. Στην περίπτωση των Τρικάλων «λευκή ζώνη» χαρακτηρίζεται σχεδόν ο μισός Νομός συμπεριλαμβανομένων όλων των ορεινών και ημιορεινών περιοχών.

Όπως προβλέπεται στην σχετική απόφαση, η Digeaυποχρεούται να εγκαταστήσει συγκεκριμένο αριθμό δεκτών στην ελληνική Επικράτεια, ενώ στις περιοχές που δεν καλύπτονται από αυτούς τους δέκτες εναπόκειται στην ευχέρεια της τοπικής αυτοδιοίκησης να εγκαταστήσει αναμεταδότες, ώστε οι κάτοικοι των σχετικών περιοχών να έχουν τηλεοπτικό σήμα. Το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης αυτών των αναμεταδοτών θα πρέπει να καλύπτεται από την αυτοδιοίκηση και τους δημότες. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να επισημανθεί και το υψηλότατο μίσθωμα που πληρώνουν οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί της περιοχής για να εκπέμπουν ψηφιακά χωρίς να έχουν άλλη επιλογή, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, με την κατάργηση του αναλογικού σήματος, δεν θα μπορούν να εκπέμπουν καθόλου.

 

Επειδή είναι απαράδεκτο ολόκληρες περιοχές να αφήνονται χωρίς τηλεοπτικό σήμα.

Επειδή οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :

Προτίθενται να ενεργήσουν άμεσα ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα όλα τα νοικοκυριά του Νομού Τρικάλων;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Παναγιώτα Δριτσέλη

Γεροβασίλη Όλγα

Ουζουνίδου Ευγενία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης