Ερώτηση Ταμήλου για τις οφειλές των Δήμων Reviewed by Momizat on . Η μικρή απορροφητικότητα που παρουσιάζει το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων, προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Μιχάλη Ταμήλ Η μικρή απορροφητικότητα που παρουσιάζει το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων, προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Μιχάλη Ταμήλ Rating: 0

Ερώτηση Ταμήλου για τις οφειλές των Δήμων

Ερώτηση Ταμήλου για τις οφειλές των Δήμων

Η μικρή απορροφητικότητα που παρουσιάζει το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων, προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Μιχάλη Ταμήλου προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών. Με στοιχεία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, μέχρι 15-10-2013 έχει απορροθηφεί μόλις το 40%, περίπου  του ποσού του 1 δις Ευρώ που έχει διατεθεί για τις ανάγκες του Προγράμματος. Ο κ. Ταμήλος ζητάει την παράταση του προγράμματος μέχρι 31-3-2014 προκειμένου να ολοκληρωθεί στο σύνολό του το Πρόγραμμα και να αποπληρωθούν έτσι όλοι οι εργολάβοι και προμηθευτές που τους οφείλονται χρήματα από τους Δήμους.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ιωάννη Μιχελάκη

 Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα

Κύριοι Υπουργοί

Πέρασαν 10 μήνες από την εκκίνηση της διαδικασίας για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλομένων με την οποία  εγκρίθηκε και δεσμεύτηκε το ποσό του 1 δις € για τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιλέχθηκαν αλλά και οι αντικειμενικές δυσκολίες των δικαιούχων να εξασφαλίσουν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες έχουν ως αποτέλεσμα την περιορισμένη απορροφητικότητα των πόρων.

Με στοιχεία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, μέχρι 15 Οκτωβρίου κατεβλήθησαν περίπου 400 εκατ. Ευρώ, δηλαδή το 40% του δεσμευθέντος ποσού.

Η ροή της εκταμίευσης έχει επιβραδυνθεί για λόγους που οφείλονται αφενός μεν στην αδυναμία των Δήμων να προωθήσουν έγκαιρα την αποστολή των δικαιολογητικών. Συγχρόνως στην καθυστέρηση συμβάλλει η ελλειπής στελέχωση των Υπηρεσιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην περιφέρεια.

Αλλά η κυριότερη αιτία είναι η αδυναμία των εργοληπτικών εταιρειών να προσκομίσουν τις απαιτούμενες ενημερότητες Ι.Κ.Α. και Δ.Ο.Υ. παρά τις πρόσφατες ρυθμίσεις  και να ξεπεράσουν το ζήτημα της εκχώρησης των απαιτήσεων στις τράπεζες.

Παράλληλα πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα των απαιτήσεων που έχουν πιστοποιηθεί αλλά δεν τιμολογήθηκαν, λόγω του ότι το ΦΠΑ 23%, αδυνατούσαν οι εταιρείες να προκαταβάλλουν εμπρόθεσμα.

Επίσης πρέπει να δοθεί μία παράταση προθεσμίας για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων μέχρι 30/3/2014.

Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν ώστε να συντελεστεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων και να εξυγειανθούν τα οικονομικά τους ενόψει των επικείμενων εκλογών.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1)      Ποιες συμπληρωματικές ενέργειες προτίθενται να αναλάβετε προκειμένου να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα και να επιταχυνθεί η αποπληρωμή των οφειλών των Δήμων ;

2)      Θα χορηγηθεί παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέχρι 30 Μαρτίου, ώστε να καταστεί δυνατή η εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων;

 

(Από το πολιτικό γραφείο)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή