Ερώτηση Ταμήλου για τον ΦΠΑ στα απούλητα σπίτια Reviewed by Momizat on . Ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών για τη φορολόγηση των απούλητων σπιτιών των κατασκευαστικών εταιριών, απηύθυνε ο Μ. Ταμήλος. Το κείμενο της ερώτησης, όπως στάλ Ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών για τη φορολόγηση των απούλητων σπιτιών των κατασκευαστικών εταιριών, απηύθυνε ο Μ. Ταμήλος. Το κείμενο της ερώτησης, όπως στάλ Rating: 0

Ερώτηση Ταμήλου για τον ΦΠΑ στα απούλητα σπίτια

Ερώτηση Ταμήλου για τον ΦΠΑ στα απούλητα σπίτια

Ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών για τη φορολόγηση των απούλητων σπιτιών των κατασκευαστικών εταιριών, απηύθυνε ο Μ. Ταμήλος. Το κείμενο της ερώτησης, όπως στάλθηκε από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή, είναι το ακόλουθο:

tamilosΠΡΟΣ : ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Κύριε Υπουργέ

Αισθάνομαι την υποχρέωση να σας επισημάνω ορισμένα στοιχεία για την αγορά ακινήτων.

Διαβάζουμε ότι πρόκειται να ληφθούν μέτρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, όπως η μείωση του φόρου αγοράς από 8% και 10% σε 3% ή 5%.

Όμως, τα ακίνητα των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την οικοδομή πωλούνται όχι με τον παραπάνω φόρο μεταβίβασης ακινήτων, αλλά με ΦΠΑ 23%. Άρα η μείωση των παραπάνω φόρων δεν τους ωφελεί καθόλου. Σημασία θα είχε να μειωθεί ο ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Συμπληρωματικά, σας αναφέρω άλλες δύο απίστευτες καταστάσεις, που ισχύουν στις κατασκευαστικές εταιρείες, και δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά.

1)      3 χρόνια μετά την παράδοση της οικοδομής, η ίδια η κατασκευαστική εταιρεία υποχρεούται να πληρώσει στο κράτος το ΦΠΑ για τα απούλητα ακίνητά της, με δικά της χρήματα! Αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να της επιστραφούν, αν στο μέλλον πουλήσει τα ακίνητα, γιατί η επόμενη πώληση γίνεται με φόρο μεταβίβασης ακινήτων και όχι με ΦΠΑ!

2)      3 χρόνια μετά την έκδοση της οικοδομικής αδείας, η κατασκευαστική εταιρεία πληρώνει φόρο ακίνητης περιουσίας, για τα απούλητα ακίνητά της!

Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσαν να διορθωθούν οι παραπάνω απαράδεκτες καταστάσεις, προκειμένου να υπάρξει κάποια ώθηση στην αγορά ακινήτων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. 1.             Σκοπεύετε να αλλάξετε το φορολογικό καθεστώς προκειμένου οι κατασκευαστικές εταιρείες να μην επιβαρύνονται για τα απούλητα ακίνητα με την καταβολή του Φ.Π.Α. 23%, μετά την παρέλευση τριών ετών από την κατασκευή των ακινήτων;
  2. 2.             Είναι στις προθέσεις σας, να απαλλάξετε τις κατασκευαστικές εταιρείες από την καταβολή φόρου ακίνητης περιουσίας για τα απούλητα ακίνητά της;                 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

 

ΜΙΧΑΗΛ Κ. ΤΑΜΗΛΟΣ

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή