"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.5 C
Trikala

Ετοιμάζονται για τη Νίκαια, το σκέφτονται για Τέμπη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η επαρχία Τυρνάβου άνοιξε  τον χορό των αγροτικών κινητοποιήσεων με τα πρώτα τρακτέρ να συγκεντρώνονται χαμηλά στη Μελούνα, ενώ σήμερα τη σκυτάλη των τοπικών συλλαλητηρίων παίρνει η επαρχία Αγιάς, η οποία θα βγάλει τα αγροτικά της μηχανήματα στο Γερακάρι, ενώ βολιδοσκόπηση των αγωνιστικών προθέσεων των αγροτών θα γίνει αύριο Τετάρτη και στα Φάρσαλα, όπου το ραντεβού έχει δοθεί στην είσοδο της πόλης.

Στα Φάρσαλα μάλιστα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση από τα στελέχη της ΕΟΑΣΝΛ το τελευταίο 48ώρο, τα οποία πραγματοποίησαν συνεχείς επισκέψεις στα χωριά της επαρχίας. Και φυσικά την Πέμπτη υπάρχει το κρίσιμο ραντεβού στον κόμβο της Νίκαιας, ενώ δεν αποκλείεται -λόγω κακών καιρικών συνθηκών- η μαζική προσέλευση να γίνει την Παρασκευή. Όλα τα παραπάνω αφορούν στον σχεδιασμό των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων.

Στην αντιπέρα όχθη οι αγρότες (κυρίως οι νέοι) του δήμου Κιλελέρ προσπαθούν να συγκροτήσουν ξανά το περσινό μεγάλο μπλόκο των Τεμπών, αν και η περσινή εσωστρέφεια έχει αφήσει ανοικτές πληγές στο μέτωπο. Ωστόσο όπως δηλώνουν στην «Ε» οι πρωτεργάτες αυτής της Κίνησης, με καταγωγή από τη Χάλκη, «από τη στιγμή που εκφράσαμε την επιθυμία μας να αγωνιστούμε και φέτος, καθημερινά γινόμαστε δέκτες παροτρύνσεων και αγωνιστικής διάθεσης. Εξάλλου από τη στιγμή που δεν άλλαξε τίποτα από πέρυσι, ποιος ο λόγος να μείνουμε στα καφενεία;». Σήμερα τα στελέχη της προσωρινής Επιτροπής θα επισκεφθούν τη Φαλάνη και τον Αμπελώνα. Όσον αφορά στον προορισμό τους, όλα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των τρακτέρ που θα συγκεντρωθούν στις προσυγκεντρώσεις και από τη συμμετοχή των ίδιων των αγροτών στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Γαλήνη. Αν υπάρξει ανταπόκριση τα Τέμπη παραμένουν ο βασικός στόχος, αν η συμμετοχή είναι …χλιαρή στο προσκήνιο έρχεται ο κόμβος του Πλατυκάμπου.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Για μία ακόμη χρονιά είναι διαφορετικά τα αιτήματα που έχουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, με αυτά του …μπλόκου των Τεμπών. Η άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές στην παραγωγή και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου είναι από τα λίγα κοινά αιτήματα των δύο πλευρών.

Τα αγκάθια που δημιουργούν και το ρήγμα στο αγροτικό κίνημα αφορούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα. Η παρέα του Βαγγέλη Μπούτα, που υπερασπίζεται –ως επί το πλείστον- τους μικρούς αγρότες και ετεροεπαγγελματίες ζητά φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, με κατάργηση των τεκμηρίων, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.

Φυσικά υπάρχουν και τα τοπικά αιτήματα, όπως στον Τύρναβο η κατάργηση του φόρου στο κρασί και να μην επεκταθεί αυτός και στο τσίπουρο και στην Αγιά, όπου κυριαρχεί το αίτημα εξεύρεσης λύσης για τη διάθεση των μήλων, και τα χρήματα από τις αποζημιώσεις για τον παγετό από τα προηγούμενα έτη.

Από την πλευρά τους οι αγρότες του δήμου Κιλελέρ ζητούν να παραμείνει ο ΟΓΑ ανεξάρτητος (και να φύγει από τον ΕΦΚΑ) με την παραμονή 3-5 κλιμάκων, με μια αύξηση συντελεστών μέχρι 30%. Μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ για το περίφημο Μητρώο Αγροτών (στο οποίο έχουν ενταχθεί αγρότες, στους οποίους το 51% του εισοδήματος προέρχεται από αγροτικές εκμεταλλεύσεις) διευκρινίζεται ότι «δεν επιθυμούν την αποπομπή των ετεροεπαγγελματιών, όπως τεχνηέντως διαρρέει ο Βαγγ. Μπούτας, αλλά οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι ξοδεύουν περισσότερα για την παραγωγή τους να τυγχάνουν κάποιων προνομίων, όπως συμβαίνει και με άλλες επαγγελματικές τάξεις».

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο Σύλλογος Φοιτητών των Εστιών του ΤΕΙ Θεσσαλίας με ανακοίνωσή του συμπαραστέκεται στο πλευρό των αγροτών που κινητοποιούνται. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση των σπουδαστών «με αφορμή το ξεκίνημα του αγώνα των αγροτών με τα μπλόκα δηλώνουμε τη στήριξή μας στον δίκαιο αγώνα τους. Πολλοί από εμάς που διαμένουμε στις εστίες ανήκουμε σε αγροτικές οικογένειες και οφείλουμε να ενδυναμώσουμε τον αγώνα των γονιών μας για την επιβίωση. Ο αγώνας των οικογενειών μας μικρομεσαίων φτωχών αγροτών είναι αγώνας για να μπορούν να μείνουν στο χωράφι και να καλλιεργούν. Αν τελικά τα μέτρα που προωθούνται εφαρμοστούν οι οικογένειες μας δεν θα μπορέσουν όχι μόνο να μας σπουδάσουν αλλά ούτε να επιβιώσουν. Χαιρετίζουμε τον αγώνα των γονιών μας, που ξεκινούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς να είναι επιλογή τους, είμαστε στο πλευρό τους για όσο καιρό αποφασίσουν να είναι στο μετερίζι του αγώνα και με όποια μορφή αγώνα αποφασίσουν».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, το οποίο χαιρετίζει «τον δίκαιο αγώνα επιβίωσης της φτωχής αγροτιάς και ιδιαίτερα τις ομοσπονδίες, τους αγροτικούς συλλόγους και τις επιτροπές αγώνα της Θεσσαλίας που μέσα από μαζικές διαδικασίες αποφάσισαν το στήσιμο ισχυρού μπλόκου στο κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα, εκεί που για ακόμα μια χρονιά θα χτυπά η καρδιά των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ειδικά για τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους αυτός ο αγώνας είναι μάχη επιβίωσης, μάχη για το μέλλον τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

Του Γιώργου Ρούστα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης