Ετοιμη για εσωκομματικές εκλογές η ΝΔ Τρικάλων το Σάββατο Reviewed by Momizat on . Ολοκληρώθκε στις 10 χθες το βράδυ η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις νέες Δημοτικές Οργανώσεις (ΔΗΜ.Τ.Ο.) που συγκροτεί η ΝΔ στους τέσσερις Δήμους του νομού μας. Ολοκληρώθκε στις 10 χθες το βράδυ η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις νέες Δημοτικές Οργανώσεις (ΔΗΜ.Τ.Ο.) που συγκροτεί η ΝΔ στους τέσσερις Δήμους του νομού μας. Rating: 0

Ετοιμη για εσωκομματικές εκλογές η ΝΔ Τρικάλων το Σάββατο

Ετοιμη για εσωκομματικές εκλογές η ΝΔ Τρικάλων το Σάββατο

Ολοκληρώθκε στις 10 χθες το βράδυ η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις νέες Δημοτικές Οργανώσεις (ΔΗΜ.Τ.Ο.) που συγκροτεί η ΝΔ στους τέσσερις Δήμους του νομού μας. Παραλλήλως, η ΝΔ κινείται στην τροχιά των εσωκομματικών εκλογών μέχρι  την 1η Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των αλλαγών στη δομή του κόμματος. Οι υποψηφιότητες άρχισαν να κατατίθενται από το μεσημέρι της Κυριακής στα γραφεία της ΝΟΔΕ του κόμματος και αφορούσαν στους προέδρους των ΔΗΜΤΟ και στα μέλη των ΔΗΜΤΕ. Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΟΔΕ και εκ νέου υποψήφιος, κ. Ν. Μουζακιάρης, δήλωσε στη trikkipres.gr ότι κατατέθηκε ικανοποιητικός αριθμός υποψηφιοτήτων. Για τον πρόεδρο, πάντως, χρειαζόταν η συγκέντρωση και 20 υπογραφών από μέλη του κόμματος. Τα ονόματα των υποψηφίων θα γίνουν γνωστά σήμερα. Οι Δημοτικές Τοπικές Επιτροπές είναι το όργανο των ΔΗΜΤΟ, στο οποίο πρόεδρος, είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ. Οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρων στις ΔΗΜΤΟ και μελών στις ΔΗΜΤΕ θα διεξαχθούν το ερχόμενο Σάββατο 16 Νοεμβρίου. Θα στηθούν τέσσερις κάλπες, μία ανά Δήμο, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.  Στα Τρίκαλα, η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί στα γραφεί της ΝΟΔΕ, στην Καλαμπάκα στο ξενοδοχείο Εντελβάις, στη Φαρκαδόνα στο κατάστημα Πέρκα και στην Πύλη στο κατάστημα Μπαλατσούκα.

Η ΔΗΜΤΕ

Η ΔΗΜΤΕ είναι το κεντρικό όργανο για κάθε Δήμο και θα αποτελείται από μέλη, που θα εκλεγούν από αναλογική εκπροσώπηση από κάθε Δημοτική Ενότητα, προκειμένου να ακούγεται η φωνή των τέως ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της ΔΗΜΤΕ εξαρτάται από τον αριθμό των τέως Δήμων που συνενώθηκαν σε έναν με τον «Καλλικράτη». Βάσει του νέου κανονισμού λειτουργίας των οργανώσεων της ΝΔ, για Δήμους που συγκροτήθηκαν από τη συνένωση περισσότερων από τρεις Καποδιστριακούς Δήμους, θα εκλέγονται:

– Τρία μέλη από τον μεγαλύτερο από τους συνενωθέντες και καταργηθέντες τέως Δήμους

– Δύο μέλη από καθέναν από τους τέως Δήμους.

Επομένως, τα πράγματα είναι περίπου απλά. Περίπου, διότι με βάση τα κριτήρια για το τι σημαίνει «μεγαλύτερος» τέως Δήμος, υπάρχει μια αλλαγή δεδομένων. Το καταστατικό αναφέρει ότι «Προκειµένου να καθορισθεί ποιός από τους συνενωθέντες και καταργηθέντες πρώην δήµους είναι ο µεγαλύτερος λαµβάνεται υπ’ όψη, ως αποκλειστικό κριτήριο, η τελευταία επίσηµη δηµοσιευµένη απογραφή του πληθυσµού». Επομένως, υπάρχει μία ανατροπή. Βάσει της τελευταίας επίσημης δημοσιευμένης απογραφής, στον Δήμο Πύλης, μεγαλύτερη δημοτική ενότητα είναι αυτή των Γόμφων (πληθυσμός 4782 κάτοικοι) και αυτή της Πύλης (3582 κάτοικοι). Οπότε, τρεις εκλέγονται από τον τέως Δήμο Γόμφων, κάτι που ίσως να μην αρέσει στους νεοδημοκράτες της Πύλης. Αναλυτικά, ο αριθμός των μελών των ΔΗΜΤΕ είναι:

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ: 17

Δ.Ε. ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ 3

Δ.Ε. ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ 2

Δ.Ε. ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ 2

Δ.Ε. ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ 2

Δ.Ε. ΚΛΕΙΝΟΒΟΥ 2

Δ.Ε. ΜΑΛΑΚΑΣΙΟΥ 2

Δ.Ε. ΤΥΜΦΑΙΩΝ 2

Δ.Ε. ΧΑΣΙΩΝ 2

 

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ: 15

Δ.Ε. ΓΟΜΦΩΝ 3

Δ.Ε. ΑΙΘΗΚΩΝ 2

Δ.Ε. ΜΥΡΟΦΥΛΛΟΥ 2

Δ.Ε. ΝΕΡΑΙΔΑΣ 2

Δ.Ε. ΠΙΑΛΕΙΩΝ 2

Δ.Ε. ΠΙΝΔΕΩΝ 2

Δ.Ε. ΠΥΛΗΣ 2

 

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ: 17

Δ.Ε. ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ 3

Δ.Ε. ΕΣΤΙΑΙΩΤΙΔΑΣ 2

Δ.Ε. ΚΑΛΛΙΔΕΝΔΡΟΥ 2

Δ.Ε. ΚΟΖΙΑΚΑ 2

Δ.Ε. ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΛΥΒΙΩΝ 2

Δ.Ε. ΠΑΛΗΟΚΑΣΤΡΟΥ 2

Δ.Ε. ΠΑΡΑΛΗΘΑΙΩΝ 2

Δ.Ε. ΦΑΛΩΡΕΙΑΣ 2

 

ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ: 7

Δ.Ε.ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ 3

Δ.Ε.ΟΙΧΑΛΙΑΣ 2

Δ.Ε.ΠΕΛΛΙΝΑΙΩΝ 2

 

Το ερχόμενο Σάββατο, λοιπόν, θα γίνουν εκλογές για τις παραπάνω οργανώσεις και τα στελέχη της ΝΔ σε όλον τον νομό. Η εκλογή των αιρετών µελών της ΔΗΜ.Τ.Ε. θα διενεργηθεί µε µυστική ψηφοφορία, μαζί με την εκλογή του Προέδρου της ΔΗΜ.Τ.Ο., αλλά σε χωριστή κάλπη και µε ενιαίο κοινό ψηφοδέλτιο. Στους δήµους που συγκροτήθηκαν από την συνένωση δύο ή περισσότερων προγενέστερων δήµων, αναγράφεται υποχρεωτικά στο ψηφοδέλτιο, µετά το ονοµατεπώνυµο και πατρώνυµο κάθε υποψηφίου και µέσα σε παρένθεση, ο συνενωθείς και καταργηθείς πρώην δήµος από τον οποίο προέρχεται.

 

Εκλογές τομέων

Μόλις η ΝΔ τελειώσει με τις εκλογές αυτές, ακολουθούν την Κυριακή 24 Νοεμβρίου οι διαδικασίες για τους τομείς. Οπως γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, στις νέες ΝΟΔΕ, δηλαδή σε νομαρχιακό επίπεδο, θα υπάρχουν για πρώτη φορά θεματικοί τομείς. Αυτοί θα έχουν ως στόχο να συνδέσουν το κόμμα της ΝΔ οργανισμό με παραγωγικές προτάσεις για τις τοπικές κοινωνίες. Ετσι, κάθε  εργασιακός κλάδος θα έχει τον δικό του εκπρόσωπο στη ΝΟΔΕ κάθε περιφερειακής ενότητας. Ο κλάδος θα έχει κυρίαρχο ρόλο στις αποφάσεις και στην παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι κάθε θεματικού τομέα όλων των ΝΟΔΕ θα εκλέγουν τον εκπρόσωπό τους σε επίπεδο Περιφέρειας. Οσοι θα μετέχουν στους τομείς, δεν θα μπορούν να μετέχουν στις ΔΗΜΤΕ.

Οι θεματικοί αυτοί τομείς, είναι:

– Αγροτικού (Γεωργοί, Αλιείς, Δασοπόνοι, Γεωπόνοι κ.α.)

– Δικαιοσύνης (Δικηγόροι, Δικαστικοί, Σωφρονιστικοί υπάλληλοι, Υπάλληλοι Υπ. Δικαιοσύνης, Δικαστικοί Επιμελητές κ.α.)

– Εμπόρων, βιοτεχνών & επαγγελματιών (Ελεύθεροι Επαγγελματίες, έμποροι, εξειδικευμένοι τεχνίτες κ.λπ.)

– Κοινωνικής Πολιτικής (Υπάλληλοι Ασφαλιστικών Ταμείων, Δομών Αλληλεγγύης κ.α.)

– Μισθωτών (Συνταξιούχοι, Εργάτες, Υπάλληλοι Επιχειρήσεων, Εμποροϋπάλληλοι, Δημόσιοι Υπάλληλοι κ.α.)

– Οικονομίας (Οικονομολόγοι, Φοροτέχνες, Λογιστές, Εφοριακοί, Οικονομικοί Σύμβουλοι κ.α.)

– Παιδείας (Δάσκαλοι, Καθηγητές, Νηπιαγωγοί, Καθηγητές Πανεπιστημίων & ΤΕΙ, Εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων κ.α.)

– Πολιτισμού (Αρχαιολόγοι, Ηθοποιοί, Καλλιτέχνες, εκπρόσωποι φορέων πολιτισμού κ.α.)

– Υγείας (Ιατροί, Οδοντίατροι, Φαρμακοποιοί, Νοσηλευτές κ.α.)

– Υποδομών και δικτύων (Μηχανικοί, Υπομηχανικοί, Τεχνικοί Πληροφορικής, Τεχνικοί Δικτύων και Επικοινωνιών κ.α.

 

ΝΟΔΕ

Μετά από αυτές τις διαδικασίες, που σημειωτέον, ξεκίνησαν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου με την εκλογή νέου προέδρου της ΟΝΝΕΔ, ακολουθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της ΝΟΔΕ και μελών της. Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί τελικώς την 1η Δεκεμβρίου.

 

Θανάσης Μιχαλάκης

 

Σχόλια (2)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή