"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.1 C
Trikala

Ετσι έρχεται ανάπτυξη: επαναλειτουργία κλωστηρίων της Βόρειας Ελλάδας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την επαναλειτουργία το φθινόπωρο των κλωστηρίων Μαρωνείας και Κομοτηνής στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής του πρώην ομίλου Λαναρά, καθώς και αντίστοιχων μονάδων της Νάουσας που παραμένουν ανενεργές για πάνω από τρία χρόνια, προανήγγειλε από την Κομοτηνή ο ΓΓ Βιομηχανίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Τόλιος.

Επίσης, ο κ. Τόλιος δήλωσε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις με ομάδα επενδυτών που ενδιαφέρονται για την εξαγορά του εργοστασίου παραγωγής προϊόντων ξυλείας «Σέλμαν» που διαθέτει μονάδα και στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής.

Ειδικότερα, για τα κλωστήρια έχει εκπονηθεί σχέδιο επαναλειτουργίας σε συνεταιριστική βάση με τη συμμετοχή στο νέο εταιρικό σχήμα που θα δημιουργηθεί των εργαζομένων και του τραπεζικού τομέα, με κεφάλαιο της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ που θα δοθεί από την Εθνική Τράπεζα.

Δεν έχει πάντως ακόμα διευκρινιστεί αν το νέο σχήμα θα έχει τη μορφή του κοινωνικού συνεταιρισμού ή της Κοιν.Σ.Επ. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου «σημασία έχει η ρύθμιση των χρεών που ήταν ιδιαίτερα υψηλά και η οποία έχει εξασφαλιστεί». Πρόκειται για χρέη προς εργαζόμενους, προς το ΙΚΑ και προς τρίτους που συνολικά φθάνουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

«Επείγει να δούμε την συμμετοχή στο κεφάλαιο με ένα συνεταιριστικό σχήμα των ίδιων των εργαζόμενων ώστε ένα μέρος από τα οφειλόμενα να τα πάρουν οι εργαζόμενοι πίσω ως αμοιβή. Ένα μέρος από αυτά θα συμμετάσχει στο κεφάλαιο και ένα μέρος, δυστυχώς, θα χαθεί», τόνισε ο κ. Τόλιος.

Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό το σχήμα θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκριμα και για πολλές άλλες περιπτώσεις γιατί πολλές επιχειρήσεις είναι στα πρόθυρα κλεισίματος.

«Στις πρώτες μας προτεραιότητες είναι η αναζήτηση ανάλογων ρυθμίσεων ώστε να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας, να γίνει επανεκκίνηση και να διατηρηθούν ορισμένες μονάδες που τώρα λειτουργούν, πολύ περισσότερο να επανεκκινηθούν μονάδες που τώρα είναι βιώσιμες», ανέφερε επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση της πρώην «ΕΝΚΛΩ» έχουν γίνει οι αναγκαίες ενέργειες μέχρι τώρα και ότι είναι πολύ κοντά στο να ωριμάσει το συγκεκριμένο σχήμα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων των κλωστηρίων Κομοτηνής και μέλος του συμβουλίου πιστωτών, Μάρθα Στογιαντσάκη, μίλησε για δικαίωση των εργαζομένων από την επιστροφή στο χώρο δουλειάς τους μετά την πτώχευση της εταιρίας τον Ιούλιο του 2012. Εκεί, σε πρώτη φάση αναμένεται να επιστρέψουν περίπου 300 πρώην εργαζόμενοι της εταιρίας, στην Κομοτηνή και στη Νάουσα.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της «Σέλμαν», ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας εκτίμησε ότι θα πρέπει πλέον να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκκαθάρισης γιατί υπάρχει επενδυτικό σχήμα που θέλει να αγοράσει το εργοστάσιο.

«Μπορεί να μην επανεκκινηθούν όλες οι μονάδες αλλά τουλάχιστον δύο που να παράγουν νοβοπάν και μελαμίνη θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν. Αυτή η ομάδα επενδυτών έχει ένα αξιόπιστο business plan αλλά εκεί πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκκαθάρισης και πλειστηριασμού. Έχοντας πάντα ως στόχο μας συνολικά την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και ιδιαίτερα της βιομηχανίας, θεωρούμε ότι βήμα-βήμα θα ανασυγκροτήσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Πάνω από όλα να δώσουμε θέσεις εργασίας», κατέληξε ο κ. Τόλιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης