Ευρεία σύσκεψη σε ανώτατο επίπεδο για τον χιονιά Reviewed by Momizat on . Με αντικείμενο την «Ετοιμότητα φορέων που εμπλέκονται στην από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό χειμερινής περιόδου 2013 – 2014» συνεδρί Με αντικείμενο την «Ετοιμότητα φορέων που εμπλέκονται στην από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό χειμερινής περιόδου 2013 – 2014» συνεδρί Rating: 0

Ευρεία σύσκεψη σε ανώτατο επίπεδο για τον χιονιά

Ευρεία σύσκεψη σε ανώτατο επίπεδο για τον χιονιά

Με αντικείμενο την «Ετοιμότητα φορέων που εμπλέκονται στην από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό χειμερινής περιόδου 2013 – 2014» συνεδρίασε σήμερα το πρωί το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΚΣΟΠΠ), υπό την προεδρία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλου Γεωργιάδη και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιου Ανδρεουλάκου. Στη σύσκεψη εξετάσθηκε η ετοιμότητα και ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση των κίνδυνων από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό κατά τη χειμερινή περίοδο.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κα. Έφη Μπέκου, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νίκος Ζωίδης, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Μέσων Ενημέρωσης κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος , ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Γιάννης Σγουρός, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος κ. Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος κ. Αλέξανδρος Θεοδοσίου, ο Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ. Παναγιώτης Ευσταθίου και ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) κ. Νικόλαος Κωστόπουλος. Την Ένωση Περιφερειών εκπροσώπησε ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Χρήστος Καλομπάτσιος.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των συμμετεχόντων φορέων ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας υπογράμμισε την ανάγκη για στενή συνεργασία και καλύτερο συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό που καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους με περιορισμένους πόρους και μέσα.

Η θέση των Περιφερειών, όπως εκφράστηκε από τον κ. Σγουρό είναι ότι οι 13 Περιφέρειες της χώρας παρά τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις ελλείψεις προσωπικού ειδικά στο κρίσιμο τομέα των χειριστών μηχανημάτων είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τα όποια ακραία καιρικά φαινόμενα. Σημείωσε επίσης ότι παρότι οι Περιφέρειες δεν έχουν πάρει από την Κυβέρνηση τους πόρους που θα έπρεπε για την συντήρηση του οδικού δικτύου αλλά και την Πολιτική Προστασία, εντούτοις καλούνται να κάνουν ότι χρειάζεται, ώστε τις δύσκολες μέρες να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες και κυρίως να μην υπάρξουν γεγονότα που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ο κ. Χ. Καλομπάτσιος από την πλευρά του υποστήριξε ότι παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία οι υπηρεσίες των Περιφερειών συντονίζονται σε διαρκή βάση με τους Δήμους, την ΕΛΑΣ, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Υπουργείο, ώστε με σωστό προγραμματισμό και κυρίως πρόληψη να παρέμβουν άμεσα όπου χρειαστεί. Επίσης έθεσε το ζήτημα ότι σε πολλές Περιφέρειες, εκτός από το οικονομικό πρόβλημα οι Περιφερειάρχες αγωνίζονται να δώσουν λύση και στις ελλείψεις χειριστών των μηχανημάτων, που χρησιμοποιούνται για τον αποχιονισμό. Τόνισε παράλληλα την σημαντική υποστήριξη ενός δικτύου εθελοντών που βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει όταν χρειαστεί.

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος εκπρόσωποι του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και αξιωματούχοι της ΕΛΑΣ και του ΠΣ, εκπρόσωποι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.), της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, του Υπουργείου Εσωτερικών, της Ένωσης Περιφερειών ΕΝ.ΠΕ., της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κ.Ε.Δ.Ε., της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, της Ειδικής Γραμματείας Δασών, της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., του Ο.Σ.Ε. Α.Ε., του Ο.Α.Σ.Α., καθώς και των παραχωρησιούχων εταιριών των αυτοκινητοδρόμων «Εγνατία Οδός», «Αττικές Διαδρομές», « Ολυμπία Οδός Λειτουργία», «Μορέας», «Νέα Οδός/Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας» και « Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

(Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή