"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.7 C
Trikala

Ευρωβαρόμετρο : Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αρνητική πρωτιά κατέχει η Ελλάδα ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών στο Ευρωβαρόμετρο της χειμερινής περιόδου, με το 51% των πολιτών να χαρακτηρίζει «κακή» την οικονομική του κατάσταση όταν ομέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 28%.

Ακόμα χειρότερη είναι η ήδη αρνητική εικόνα, όταν τα ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να αξιολογήσουν την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, με το ποσοσστό που τη χαρακτηρίζει «κακή» να εκτοξεύεται στο 88%, όταν ο μέσος όρος στους «27» της ΕΕ είναι στο 63%. 

Δραματική είναι η εικόνα και ως προς την επαγγελματική κατάσταση, με το 87% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα να τη χαρακτηρίζει ως «κακή». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έπεσε επτά θέσεις στην κατάταξη σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 53%.

Τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου συνηγορούν στα όσα κατέδειξε η πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε σημαντικά το 2022, ενώ οι προσδοκίες για το μέλλον σημειώνουν αρνητικό πρόσημο, καθώς πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (51,9%) εκτιμούν ότι η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί το 2023, κάτι που είχε να παρατηρηθεί από την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το 2018. Πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (52,4%) δήλωσαν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους επαρκεί για 18 ημέρες (μεσοσταθμικά) και συνδέεται με τις αυξήσεις των τιμών τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και των ειδών διατροφής οι οποίες αποτελούν για σχεδόν 6 στα 10 νοικοκυριά τις κατηγορίες που έχουν τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο εισόδημά τους.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Υπέρ των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας και κατά της προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Ουκρανία απαντούν οι πολίτες στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα το 55% συμφωνεί με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ το σε ποσοστό 59% οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα δηλώνουν ότι διαφωνούν με τη χρηματοδότηση και προμήθεια στρατιωτικής βοήθειας. 

Ιδαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα για την απαγόρευση των ρωσικών ΜΜΕ. Πάνω από 6 στους 10 Ευρωπαίους σε 19 κράτη μέλη συμφωνούν με την απαγόρευση των ρωσικών κρατικών ΜΜΕ να εκπέμπουν στην ΕΕ. Αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα, με το 47% των ερωτηθέντων να απαντά πως διαφωνεί.

Ανησυχία για τον πληθωρισμό

Οι πολίτες της ΕΕ θεωρούν την αύξηση των τιμών/πληθωρισμό/κόστος ζωής ως ένα από τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ αυτή τη στιγμή (32%, -2 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενο από τη διεθνή κατάσταση (28%, σταθερή) και τον ενεργειακό εφοδιασμό (26%, -2 ποσοστιαίες μονάδες).

Η αντίληψη για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας παρέμεινε αμετάβλητη από το καλοκαίρι του 2022, με το 40% να την αξιολογεί ως «καλή» και το 51% ως «κακή». Η αντίληψη για την κατάσταση των εθνικών οικονομιών έχει επίσης παραμείνει σχετικά σταθερή από το καλοκαίρι του 2022, με το 35% πλέον να την κρίνει ως καλή και το 63% ως κακή.

Πάντως, η υποστήριξη για το ευρώ παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο στην ΕΕ συνολικά (71%, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ), και ακόμη περισσότερο στη ζώνη του ευρώ (79%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης