"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

26.2 C
Trikala

Ευρωεκλογές 2024: Η ώρα της λαϊκής εντολής

lafarm

Σχετικά άρθρα

Oι πολίτες καλούνται να αναδείξουν τα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν τα κόμματα και τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη πενταετία.

Μάθε πού ψηφίζεις ΕΔΩ

Oi δημοσκοπήσεις των τελευταίων 10 ημερών δείχνουν  να έχουν καταγράψει μια παγιωμένη κατάσταση, με τη ΝΔ να κινείται κοντά στα νούμερά της στις προηγούμενες εκλογές και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει παγιώσει την δεύτερη θέση, με το ΠΑΣΟΚ να είναι τρίτο.

Μάχη αναμένεται για την 4η θέση μεταξύ ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης, ενώ όλα δείχνουν πως Νίκη και Πλεύση θα έχουν πάνω από το 3%, όμως το αν θα πάρουν μια από τις 21 έδρες της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

Το άλλο στοιχείο που δείχνει επίσης παγιωμένο, είναι η αποχή που όχι απλά αναμένεται μεγάλη, αλλά υπάρχει ανησυχία πως θα είναι η μεγαλύτερη μετά την αντιπολίτευση.

Να σημειωθεί ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους τη χρονιά των εκλογών, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31/12/2007.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική – πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ο εκλογέας που θα ψηφίσει με αυτοπρόσωπη παρουσία στο εκλογικό τμήμα απαιτείται να επιδείξει έγγραφο ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού τομέα). H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί επίσης να γίνει με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Τα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το βράδυ, ενώ οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν παραληφθεί από τις αρμόδιες αρχές εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν έως τέσσερις υποψηφίους με σταυρό προτίμησης. Σε περίπτωση όμως που τεθούν περισσότεροι σταυροί το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται αλλά προσμετράται μόνο υπέρ του συνδυασμού.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογική διαδικασία την Κυριακή θα υπάρξουν τουλάχιστον 3 ενημερώσεις για την πορεία της συμμετοχής στις 11:45, στις 14:45 και στις 17:45.

Περίπου στις 20:30 – 21:00 το βράδυ της Κυριακής θα ανακοινωθεί και η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα με τους υπεύθυνους να εκτιμούν ότι θα έχει ξεκαθαρίσει και πόσα κόμματα ξεπερνούν το όριο του 3%. Ασφαλής εικόνα για τους “σταυρούς” των υποψηφίων θα υπάρξει από τις 22:30 – 23:00.

Οι έδρες

Απαραίτητη προϋπόθεση για μπει ένα κόμμα στον μηχανισμό κατανομής των 21 εδρών είναι να πιάσει ποσοστό τουλάχιστον 3%, ωστόσο σύμφωνα με τα μοντέλα των εκλογικών αναλυτών η κατοχύρωση μιας έδρας εξασφαλίζεται στην ζώνη του 3,3% – 3,4%. Για την διευκόλυνση των εκλογών θα λειτουργήσουν 18.617 εκλογικά τμήματα σε όλη την Επικράτεια εκ των οποίων τα 237 θα καταμετρούν αποκλειστικά τις επιστολικές ψήφους. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη παραληφθεί περίπου 160.000 επιστολικές ψήφοι με τις 39.300 α προέρχονται από εκλογείς του εξωτερικού ενώ ο τελικός αριθμός εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 180.000.

Να σημειωθεί ότι όσοι έχουν εγγραφεί στους καταλόγους της επιστολικής αλλά δεν απέστειλαν την ψήφο τους ή ο φάκελος τους δεν έφτασε εμπρόθεσμα στο κέντρο διαλογής στο Περιστέρι, θα λάβουν γραπτό sms το Σάββατο (19:00 – 20:00) το οποίο θα τους ενημερώνει για το εκλογικό τμήμα που θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με φυσική παρουσία μετά τις 11:00 της Κυριακής των εκλογών.

Οι αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου είναι η 10 εκλογική διαδικασία ανάδειξης μελών του ευρωκοινοβουλίου που διεξάγεται στην Ελλάδα από το 1981.

Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα σε αριθμούς

– 31 κόμματα

1.168 υποψήφιοι για 21 έδρες
9.796.330 εκλογείς
166.679 ετεροδημότες
202.515 εκλογείς με επιστολική ψήφο
111.500 νέοι ψηφοφόροι
18.617 εκλογικά τμήματα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης