Ευρωπαϊκή Αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ. Οι νικητές των Ευρωεκλογών Reviewed by Momizat on . Οι ευρωεκλογές πέρασαν, όπως αναμενόταν, χωρίς μεγάλες εκπλήξεις. Οι Συντηρητικοί ( Έδρες 2009:274,  2014:214) και οι Σοσιαλδημοκράτες ( έδρες 2009:196, 2014: 1 Οι ευρωεκλογές πέρασαν, όπως αναμενόταν, χωρίς μεγάλες εκπλήξεις. Οι Συντηρητικοί ( Έδρες 2009:274,  2014:214) και οι Σοσιαλδημοκράτες ( έδρες 2009:196, 2014: 1 Rating: 0

Ευρωπαϊκή Αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ. Οι νικητές των Ευρωεκλογών

Ευρωπαϊκή Αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ. Οι νικητές των Ευρωεκλογών

Οι ευρωεκλογές πέρασαν, όπως αναμενόταν, χωρίς μεγάλες εκπλήξεις. Οι Συντηρητικοί ( Έδρες 2009:274,  2014:214) και οι Σοσιαλδημοκράτες ( έδρες 2009:196, 2014: 191) έχασαν σημαντικές δυνάμεις, αλλά και στο νέο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχει δεδομένη και σίγουρη η νεοφιλελεύθερη πλειοψηφία. Για τούτο το λόγο οι χαμένοι πέρασαν ήδη στην ημερήσια διάταξη και τζογάρουν για τα πόστα. Παρόλα αυτή η εικόνα μάλλον μπερδεύει. Το αποτέλεσμα των εκλογών μας δείχνει μια θεμελιώδη αλλαγή της Ευρωπαϊκής πολιτικής. Αδιαμφισβήτητος νικητής των Ευρωεκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά.

Στην Πορτογαλία και την Ελλάδα οι απώλειες των κυβερνώντων κομμάτων είναι τόσο δραματικές ώστε η απαίτηση για πρόωρες εκλογές από την Αριστερή αντιπολίτευση να θεωρείται  αυτονόητη.
Ταυτόχρονα, δυστυχώς, έχουμε την μεγάλη εκλογική άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες της ΕΕ. Φαίνεται ότι αυτές οι δυνάμεις κατάφεραν να μετατρέψουν την αγανάκτηση του κόσμου για τις πολιτικές, οι οποίες σώζουν τις τράπεζες στις πλάτες των κοινωνιών, σε εκλογική υποστήριξη των δικών τους αντιευρωπαϊκών, ρατσιστικών, ξενοφοβικών και ακροδεξιών πολιτικών. Είναι φανερό ότι μετά από έξη χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και καταστροφής, η πόλωση στην Ευρώπη μεγαλώνει. Εκτός από τα παραπάνω η πτώση της εκλογικής συμμετοχής στο 43,09% δείχνει και με έναν άλλο τρόπο το μέγεθος της πολιτικής κρίσης στην ΕΕ.

Άνοδος της ακροδεξιάς

Στη Γαλλία, η Δημοκρατία και η πολιτική γεωγραφία θρυμματίζετε από το Εθνικό Μέτωπο (FN). Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι και μια κόλαφος και για την Γαλλική Αριστερά.
Το FN εκτοξεύετε από το 6,3% των προηγούμενων εκλογών στο 25%, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, ενώ το κυβερνητικό Σοσιαλιστικό κόμμα παίρνει μόλις το 14% των ψήφων. Οι Συντηρητικοί (UMP) οι οποίοι παραδοσιακά εναλλάσσονται στη  εξουσία με τους Σοσιαλιστές, χάνουν 7% και παίρνουν μόλις το 20,7% των ψήφων.

Η προσδοκία του Αριστερού Μετώπου (FG) να εισπράξει την δυσαρέσκεια από την νεοφιλελεύθερη στροφή του Hollande δεν επιβεβαιώνετε. Το FG καταγράφει μια μικρή άνοδο από το 6% στο 6,2%, χάνει όμως μια έδρα στο κοινοβούλιο όπου τώρα στέλνει μόνο τρεις βουλευτές. Ο βουλευτής της UOM θα ενταχθεί επίσης στην Κοινοβουλευτική ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται πρώτο το ρατσιστικό UKIP με 26,77%, στην Δανία κερδίζει επίσης την πρώτη θέση το δεξιολαικίστικο Λαϊκό κόμμα  με 26,6%. Στην Ουγγαρία κερδίζει την πρώτη θέση το ακραία εθνικιστικό κυβερνητικό κόμμα FIDESZ με 51,9%,  ακολουθούμενο από το ανοιχτά φασιστικό κόμμα JOBBIK με 14,8%. Ευτυχώς στην Αυστρία, το δεξιολαικιστικο κόμμα FPOE, παίρνει μόνο την τρίτη θέση.

Στην Ελλάδα για πρώτη φορά το νεοφασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής με 9,4% και τρεις ευρωβουλευτές, είναι το τρίτο κόμμα. Δύο στοιχεία έχουν εδώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην Ελλάδα έχουμε αναλογικά την μικρότερη άνοδο της ακροδεξιάς και αυτό σίγουρα με κάποιο τρόπο σχετίζεται με το γεγονός ότι εδώ έχουμε την μεγαλύτερη άνοδο της Αριστεράς. Επίσης ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι αναλύσεις των αποτελεσμάτων δείχνουν ότι στα τμήματα που ψήφιζαν μαζικά ένστολοι, ιδιαίτερα  μέλη των  ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ το ποσοστό της ΧΑ είναι πάνω από 50%.

Άνοδος της Αριστεράς

pinakas_xondrouΗ Κοινοβουλευτική ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL) βγαίνει αισθητά δυναμωμένη από τις εκλογές. Από 35 μέλη μέχρι σήμερα ανέβηκε στα 45, και μετά την δήλωση προσχώρησης – με τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα – των  Podemos ( το κίνημα των αγανακτισμένων των πλατειών της Ισπανίας), φτάνει τα 50 μέλη. Εκκρεμεί η απόφαση της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας της Σουηδίας ( μία έδρα).

Όπως είναι φανερό, η άνοδος έρχεται κυρίως από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, από εκεί δηλαδή που έχουμε αναπτυγμένα κινήματα κατά των πολιτικών λιτότητας, στα οποία δρουν και τα αριστερά και κομμουνιστικά κόμματα των χωρών αυτών.

Στην Ισπανία, η Ενωμένη Αριστερά (IU), αυξάνει την δύναμή της από μια στις πέντε έδρες. Το νέο Αριστερό κόμμα Podemos κερδίζει με την πρώτη φορά πέντε έδρες!  Στην Ιταλία, κερδίζει η λίστα Τσίπρας, I’ Altra Europa con Tsipras, ένα ψηφοδέλτιο που συγκροτήθηκε μόλις πριν τις εκλογές, με την πρώτη τρεις έδρες. Από την Νότια Ιταλία πάει στο Ευρωκοινοβούλιο η Eleonora Forenza, μέλος της εθνικής γραμματείας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.

Στη Πορτογαλία η συμμαχία Coligação Democrática Unitária (CDU) στην οποία προστέθηκαν και οι οικολόγοι “Os Verdes” (PEV), αύξησε για ακόμη μια φορά την δύναμή της κατά 2% φτάνοντας στο 12,7% και τρεις έδρες.  Αντίθετα το “Αριστερό Μπλόκο” χάνει το μισό ποσοστό του και τις δύο από τις τρεις έδρες του και μένει στο 4,5%.

Στην Γερμανία επαναβεβαιώθηκαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Η (Die Linke) Αριστερά κατάφερε να κινητοποιήσει το βασικό εκλογικό της δυναμικό. Παρόλο που πήρε 200.000 ψήφους παραπάνω και 7,4% έχασε μια έδρα και έτσι στέλνει στο Ευρωκοινοβούλιο επτά βουλευτές.

Μεγάλη νίκη της Αριστεράς αλλά όχι ανατροπή

Η άνοδος της  Αριστεράς  σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σηματοδοτεί μια σαφή αλλαγή, δεν είναι όμως από μόνη της ικανή, να σταματήσει τις πολιτικές λιτότητας και την Τρόικα στα πλαίσια του Ευρωκοινοβουλίου. Η τρομακτική άνοδος της ακροδεξιάς και οι διαφορετικές επιδώσεις της Αριστεράς από χώρα σε χώρα, θολώνουν ακόμη περισσότερο το σήμα για αριστερή στροφή στην Ευρώπη.  Οι εκλογές αυτές δεν έφεραν την ανατροπή, είναι όμως ένα τεράστιο βήμα μπροστά, ώστε η Αριστερά από καλύτερη θέση, στο Κοινοβούλιο, στους δρόμους, στις γειτονιές, στα εργοστάσια, να δώσουμε τους αγώνες για μια πιο αλληλέγγυα Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ως επικεφαλής υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δήλωσε μετά τις εκλογές:  “Μαζί θα υψώσουμε ένα φράγμα στον αντιδραστικό Λαϊκισμό, στις νεοφασιστικές και νεοναζιστικές δυνάμεις, στην ξενοφοβία και σε κάθε μορφή ρατσισμού. Από κοινού θα αγωνιστούμε κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, της καταστροφής των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των Ευρωπαϊκών λαών. Μαζί θα αγωνιστούμε για μια δημοκρατική Ευρώπη, μια Ευρώπη της Αλληλεγγύης, της κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Ειρήνης”.

Ελλάδα: Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τα δεδομένα
Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών. Είναι μια νίκη ιστορικών διαστάσεων για την οποία πραγματικά μιλάει ολόκληρη η Ευρώπη. Είναι η πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία όπου ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα κερδίζει εκλογές. Με 26,6 % και 3,8% μπροστά από την ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους ευρωβουλευτές του από έναν στους έξη.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα δείχνει την κατεύθυνση των αναμενόμενων πολιτικών εξελίξεων και ιδιαίτερα το μέλλον της συγκυβέρνησης υπό τον Α. Σαμαρά. Η απώλεια της πολιτικής νομιμοποίησης αυτής της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητη εξού και η αυτονόητη απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Με 26,5% ο ΣΥΡΙΖΑ θριάμβευσε. Εάν η Ελλάδα προχωρούσε σε εθνικές εκλογές αύριο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε σχεδόν 130 έδρες στη Βουλή.  Όλα δε τα αριστερά κόμματα στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρότυπο, καθώς οι ευρωβουλευτές του συνδέονται με κινήματα και ιδέες που συνέβαλαν στη δημιουργία τους, όπως η αντιφασιστική φιγούρα του Μανώλη Γλέζου, ή η  μετανάστρια συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα η εκλογή της οποίας δείχνει την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ πως να εξαπλωθεί πέρα από τα εθνικά σύνορα.

Το στοίχημα όμως πρέπει να κερδηθεί. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο και η υπομονή της τελείωσε. Τα άμεσα καθήκοντα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ είναι: Η περαιτέρω γείωση του με τα κινήματα και τα τμήματα της κοινωνίας που υποφέρουν από τις πολιτικές της λιτότητας. Η εμβάθυνση και αποσαφήνιση του προγράμματος διακυβέρνησης το οποίο οφείλει να γίνει κτήμα του καθενός/ας. Η επιτυχία στην διακυβέρνηση των δήμων και των περιφερειών όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε και η δημιουργία καλών πρακτικών.

Το μέλλον διαρκεί πολύ και η Αριστερά ακόμη περισσότερο.

Θα νικήσουμε.!

Γιώργος Χονδρός

Συντονιστής Τμήματος Οικολογίας & Περιβάλλοντος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή