"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Εφαρμογή του συνταξιοδοτικού μέχρι τέλος του έτους λέει ο Μακρόν, ενώ κλιμακώνονται οι αντιδράσεις

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε προκλητικά την απόφασή του να επιβάλει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης απ’ τα 62 στα 64 έτη, ενόψει των νέων διαδηλώσεων σε όλη τη Γαλλία και έπειτα από δύο ψηφοφορίες μομφής.

«Αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι ευχαρίστηση, είναι ανάγκη», είπε και επέμεινε ότι το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι το «τέλος του χρόνου».

Η αυταρχική απόφαση του Μακρόν να περάσει τη νομοθεσία για το συνταξιοδοτικό παρακάμπτοντας τη Βουλή έχει εξοργίσει τον κόσμο. Εντούτοις ο ίδιος είπε σήμερα σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ότι το νομοσχέδιο «θα συνεχίσει τη δημοκρατική του πορεία».

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Μακρόν μίλησε δημόσια από τότε που η κυβέρνησή του επέβαλε το νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα. Η κυβέρνησή του επέζησε από δύο ψήφους δυσπιστίας στην κάτω αίθουσα του κοινοβουλίου τη Δευτέρα.

Ο 45χρονος πρόεδρος είπε επανειλημμένα ότι ήταν πεπεισμένος ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας έπρεπε να τροποποιηθεί για να διατηρήσει τη χρηματοδότησή του. «Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο περισσότερο [το έλλειμμα] θα επιδεινώνεται». Είπε ακόμα ότι είναι ώρα να προχωρήσουμε, επανεκκινώντας τον διάλογο με τα συνδικάτα και όλες τις πολιτικές δυνάμεις που είναι έτοιμες να το κάνουν.

Επίσης καταδίκασε τη βία σε ορισμένες διαδηλώσεις. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους ταραχοποιούς που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το 2021 και στα κορυφαία κυβερνητικά κτίρια της Βραζιλίας νωρίτερα αυτό το έτος, καθώς και στο κίνημα των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία το 2018 που οδήγησε σε βίαιες συγκρούσεις και βανδαλισμούς στους δρόμους του Παρισιού.

«Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έζησαν αυτό που έζησαν στο Καπιτώλιο, όταν η Βραζιλία έζησε αυτό που έζησε, όταν έχετε δει ακραία βία στη Γερμανία, την Ολλανδία ή μερικές φορές εδώ στην πατρίδα μας στο παρελθόν… πρέπει να πούμε ότι σεβόμαστε (ειρηνικούς διαδηλωτές), ακούμε, προσπαθούμε να πάμε τη χώρα μπροστά… αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε διχαστικούς ανθρώπους ή φατρίες», είπε.

Ταυτόχρονα, ο Μακρόν επέμεινε ότι σέβεται τα συνδικάτα και τις διαμαρτυρίες που οργανώνονται για να δείξουν ότι διαφωνούν με το συνταξιοδοτικό σχέδιο, επιδιώκοντας να διευκρινίσει ότι θεωρεί ότι είναι νόμιμες – σε αντίθεση με τους ταραχοποιούς. «Πρέπει να τους ακούσουμε, να ακούσουμε τον θυμό τους και να ανταποκριθούμε σε αυτόν», είπε.

Τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε νέες πανεθνικές διαδηλώσεις και απεργίες αύριο, Πέμπτη, για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να αποσύρει απλώς το νομοσχέδιο για τις συνταξιοδοτήσεις. Τα τρένα υψηλής ταχύτητας και τα περιφερειακά τρένα, το μετρό του Παρισιού και άλλες δημόσιες συγκοινωνίες στις μεγάλες πόλεις αναμένεται να ακινητοποιηθούν.

Αυτός θα είναι ο ένατος γύρος απεργιών και διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί έξι νύχτες διαδηλώσεων με εκατοντάδες συλλήψεις σε πολλές πόλεις.

Ο Μακρόν αναγνώρισε ότι η πλειοψηφία των Γάλλων είναι αντίθετη στη μεταρρύθμιση. «Αλλά μεταξύ των δημοσκοπήσεων και του γενικού συμφέροντος της χώρας, επιλέγω το γενικό συμφέρον… Και αν αυτό σημαίνει να φέρω αντιδημοφιλία μετά, θα το αντέξω».

Είπε επίσης ότι «εμπιστεύεται» την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν να συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης, υποδηλώνοντας ότι δεν σχεδιάζει κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Σήμερα,  Τετάρτη, λιμενεργάτες στη Μασσαλία απέκλεισαν την πρόσβαση στο εμπορικό λιμάνι της πόλης -το μεγαλύτερο της Γαλλίας- εμποδίζοντας φορτηγά και αυτοκίνητα να εισέλθουν εν μέσω έντονης αστυνομικής παρουσίας.

Τα σκουπίδια εξακολουθούσαν να συσσωρεύονται σε μερικούς δρόμους του Παρισιού, καθώς οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα εισήλθαν στη 17η ημέρα της απεργίας τους. Οι αρχές εξέδωσαν εντολή τις τελευταίες ημέρες απαιτώντας από ορισμένους υπαλλήλους στην καθαριότητα να εξασφαλίσουν μια «ελάχιστη εξυπηρέτηση» για λόγους υγείας. 

Στο μεταξύ, το 13% των πρατηρίων υγρών καυσίμων εμφανίζει έλλειψη καυσίμων λόγω των αποκλεισμών στα διυλιστήρια πετρελαίου.  Τα πρατήρια καυσίμων στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας πλήττονται περισσότερο από τις ελλείψεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης