"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Εφορία: «Περαίωση» μέχρι 26 Μαίου για όσους δεν έχουν υποβάλλει δήλωση ή θέλουν να κάνουν διορθωτική

lafarm

Σχετικά άρθρα

EFORIA 6 11 134
Ανάσα σε χιλιάδες φορολογούμενους που δεν έχουν κάνει δηλώσεις Ε9 ή θέλουν να κάνουν διορθωτικές για φόρους κ.λπ, δίνει το οικονομικό επιτελείο. Συγκεκριμένα, όσοι υποβάλλουν δήλωση ή διορθωτική Ε9 με την ακίνητη περιουσία τους μέχρι τις 26 Μαίου θα γλιτώσουν πρόστιμα και επιπλέον φόρους. Το ίδιο όμως ισχύει και για όσους θέλουν να κάνουν δήλωση και για άλλους φόρους και τέλη μέχρι και το 2014.
eforia-oura
Η νέα αυτή… περαίωση ανοίγει το δρόμο σε όσους θέλουν να πληρώσουν σε 2 έως και 100 μηνιαίες δόσεις με «κούρεμα» από 30% έως και 90% σε πρόστιμα και πρόσθετους φόρους εκπρόθεσμης υποβολής
Οπως αναφέρει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση κρύβεται πίσω από το κείμενο μιας διάταξης που έχει περιληφθεί στο άρθρο 4 του πρόσφατα ψηφισθέντος ν. 4321/2015 για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις ΔΟΥ, τα τελωνεία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται ουσιαστικά για μια γενικευμένη ρύθμιση «περαίωσης» εκκρεμών φορολογικών υποχρεώσεων που αφορά περιόδους έως την 31η-12-2014.
Η διάταξη με την οποία προβλέπεται η «περαίωση» όλων αυτών των υποχρεώσεων είναι αυτή της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν. 4321/2015, η οποία ορίζει τα εξής: «Στη ρύθμιση του άρθρου 1 (σ.σ. στη ρύθμιση των 100 δόσεων) δύνανται, επίσης, να υπαχθούν, μετά από επιλογή του οφειλέτη, και οφειλές που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση και θα αφορούν υποχρεώσεις φορολογικών ετών, περιόδων και υποθέσεων μέχρι και 31.12.2014».
eforia-oura
Από την παραπάνω διάταξη προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν παραλείψει να υποβάλουν δηλώσεις ή έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, ΦΜΥ, φορολογίας μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών ή κληρονομιών ακινήτων, Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, ΕΝΦΙΑ και λοιπών φόρων για παρελθόντα έτη, μέχρι και το 2014, μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις για τα έτη αυτά και να δηλώσουν τα ποσά που απέκρυψαν από την εφορία πληρώνοντας τους αναλογούντες φόρους, είτε εφάπαξ με πλήρη απαλλαγή από πρόστιμα και πρόσθετους φόρους εκπρόθεσμης υποβολής είτε σε 2 έως και 100 μηνιαίες δόσεις με εκπτώσεις 30%-90% στα πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους εκπρόθεσμης υπoβολής.
Με τη ρύθμιση αυτή πολλοί επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και λοιποί φορολογούμενοι θα γλιτώσουν εν όλω ή εν μέρει από τα βαριά πρόστιμα που κινδυνεύουν να χρεωθούν σε περίπτωση που οι παραβάσεις τους εντοπιστούν από φορολογικό έλεγχο. Ως εκ τούτου, η ρύθμιση αυτή θα λειτουργήσει για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους και ως συνοπτική διαδικασία περαίωσης φορολογικών εκκρεμοτήτων, αφού θα επιτρέπει την αποφυγή του πλήρους (εξονυχιστικού) φορολογικού ελέγχου και θα συντομεύει κατά πολύ τη διαδικασία κλεισίματος εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
eforia_plana1
Κλείσιμο εκκρεμοτήτων
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή μια επιχείρηση δεν επιτρέπεται να υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για να συμπεριλάβει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη και να πληρώσει τους αναλογούντες πρόσθετους φόρους και τα προβλεπόμενα ποσά προστίμων και προσαυξήσεων, εφόσον έχει εκδοθεί γι’ αυτήν εντολή διενέργειας πλήρους φορολογικού ελέγχου, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ο έλεγχος. Τώρα πλέον κάτι τέτοιο θα επιτραπεί μέχρι 26 Μαΐου, οδηγώντας σε συντόμευση τους ελέγχους και το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Στη νέα αυτή ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν όμως όχι μόνο επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και φορολογούμενοι άλλων κατηγοριών, όπως μισθωτοί, συνταξιούχοι, εισοδηματίες και αγρότες. Θα μπορούν δηλαδή κι αυτοί να υποβάλουν εκπρόθεσμες συμπληρωματικές δηλώσεις για παλαιά έτη και να δηλώσουν ποσά εισοδημάτων που παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης