"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

“Εφυγε” ο Δήμος Τσακνιάς, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η μεγάλη καρδιά του Δήμου σταμάτησε την Κυριακή το απόγευμα. Η πολιτική του κηδεία θα γίνει στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών την Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου στις 11.30 πμ.
Ένας φίλος, ένας σύντροφος δεκαετιών, ένας κομμουνιστής που πάντα έψαχνε και αναζητούσε, έφυγε από κοντά μας ξαφνικά και ήσυχα στα 65 του χρόνια.
Ο Δήμος Τσακνιάς υπήρξε μαχητής του αντιδικτατορικού αγώνα, στέλεχος της ΚΝΕ, αρχισυντάχτης του “Οδηγητή”, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του γραφείου της οργάνωσης Πειραιά, διευθυντής της ΚΟΜΕΠ και στέλεχος του ΚΜΕ. Αποχώρησε από το ΚΚΕ στην κρίση του ’89 με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που συγκρότησαν μετέπειτα το ΝΑΡ.
Ο Δήμος υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, διετέλεσε μέλος της Γραμματείας του και μέχρι την τελευταία του πνοή έδινε μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ το παρών σε όλα τα μέτωπα για την προοδευτική ανατροπή και το σοσιαλισμό.
Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Νάντια Βαλαβάνη, στα παιδιά του και σε όλους τους δικούς του.

ΔΗΜΟΣ ΤΣΑΚΝΙΑΣ (1949-2014)

Ο Δήμος Τσακνιάς, δικηγόρος, γεννήθηκε στο χωριό Καστέλια Φωκίδας (δίπλα στη Γραβιά) από φτωχή αγροτική οικογένεια και πέθανε στην Αθήνα στις 2.11.2014. Ορφανός από πατέρα από τα 13 του χρόνια, είχε ήδη μεταναστεύσει στην Αθήνα, όπου σπούδασε δουλεύοντας από τα 12 του, τα περισσότερα απ’ αυτά τα χρόνια σε κυλικείο κινηματογράφου. Το 1970, φοιτητής Νομικής, οργανώθηκε στην ΚΝΕ, και από το 1971 έγινε μέλος του ΚΣ της και υπεύθυνος του παράνομου «Οδηγητή», ο οποίος μέχρι τότε εκτυπωνόταν στο εξωτερικό. Από κοινού με τη νέα συντακτική ομάδα του «Οδηγητή», πρόσθεσαν πλάι στον τίτλο του το γνωστό στίχο του Βάρναλη «Δεν είμαι εγώ σπορά της τύχης/ ο πλαστουργός της νιας ζωής/ εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης/ κι ώριμο τέκνο της οργής.» Μέχρι τον Ιούλιο 1974 εκτύπωνε νύχτα τον «Οδηγητή» στον πολύγραφο του τόπου δουλειάς του, στα γραφεία του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών. Μετά το «χτύπημα» του Φλεβάρη 1974 και τη σύλληψη ή πέρασμα στην παρανομία συνεργατών και συνδέσμων, ουσιαστικά έγραφε, εκτύπωνε και διακινούσε μόνος του την εφημερίδα – μέχρι και την κατάρρευση της χούντας. Υπήρξε ο πρώτος αρχισυντάκτης του νόμιμου «Οδηγητή» κατά τον πρώτο χρόνο της μεταπολίτευσης.
Τέλος 1975 πέρασε στο ΚΚΕ. Υπήρξε μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Οργάνωσης Πειραιά, υπεύθυνος της Επιτροπής Προπαγάνδας της ΚΕ και Διευθυντής της ΚΟΜΕΠ. Αν. μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 12ο Συνέδριο, αποχώρησε από το κόμμα με την κρίση του 1989.
Συμμετείχε σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της περιόδου. Το 1999 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, μέσα απ’ τις αναζητήσεις του οποίου αναδύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και της Γραμματείας του (ανένταχτος) έως το Συνέδριο του 2013. Μέχρι την τελευταία του πνοή ήταν μαχόμενος δικηγόρος στον τομέα του Εργατικού Δίκαιου και συνέχισε να μετέχει ενεργά στην πάλη για την αλλαγή της κοινωνίας.
Ήταν παντρεμένος με την Νάντια Βαλαβάνη και είχε δυο παιδιά, τον Αντώνη και την Άρτεμι.
Η πολιτική του κηδεία θα γίνει στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών την Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου στις 11.30 πμ. Από εκεί η σορός του θα μεταφερθεί για ταφή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Καστέλια.

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του Δήμου Τσακνιά:

Ο φίλος και σύντροφος Δήμος Τσακνιάς, ένας κομμουνιστής που πάντα έψαχνε και αναζητούσε, έφυγε από κοντά μας ξαφνικά και ήσυχα το απόγευμα της Κυριακής στα 65 του χρόνια.

Ο Δήμος Τσακνιάς, ενταγμένος από νεαρή ηλικία στο κομμουνιστικό κίνημα, υπήρξε μαχητής του αντιδικτατορικού αγώνα, στέλεχος της ΚΝΕ, αρχισυντάκτης του “Οδηγητή”, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του γραφείου της οργάνωσης Πειραιά, διευθυντής της ΚΟΜΕΠ και στέλεχος του ΚΜΕ. Αποχώρησε από το ΚΚΕ στην κρίση του ’89. Ο Δήμος Τσακνιάς υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, διετέλεσε μέλος της Γραμματείας του και μέχρι την τελευταία του πνοή έδινε το παρόν μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στη σύζυγό του Νάντια Βαλαβάνη, στα παιδιά του και σε όλους τους δικούς του.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης