Εφυγε ο μεγάλος αρχαιολόγος Γιώργος Χουρμουζιάδης Reviewed by Momizat on . Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Χουρμουζιάδης. Η είδηση γέμισε θλίψη όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους πρώην φοιτη Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Χουρμουζιάδης. Η είδηση γέμισε θλίψη όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους πρώην φοιτη Rating: 0

Εφυγε ο μεγάλος αρχαιολόγος Γιώργος Χουρμουζιάδης

Εφυγε ο μεγάλος αρχαιολόγος Γιώργος Χουρμουζιάδης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Χουρμουζιάδης. Η είδηση γέμισε θλίψη όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους πρώην φοιτητές του, τους συντρόφους του στο ΚΚΕ. Με εξαιρετικό ανασκαφικό έργο, με εντυπωσιακή προσέλευση φοιτητών στα αμφιθέατρα και, συνήθως, στην αίθουσα 112 του νέου κτηρίου της Φιλοσοφικής, όπου δίδασκε Προϊστορική Αρχαιολογία, με γνώμη και άποψη, με παρεμβάσεις στα πανεπιστημιακά πράγματα, με σοβαρές τοποθετήσεις όσο ήταν βουλευτής με το ΚΚΕ, ήταν ένας πραγματικός δάσκαλος.

Βιογραφικά

Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1935. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Δίδαξε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση (1961 – 1964). Το 1965 ορίστηκε Εφορος Αρχαιοτήτων Θεσσαλίας. Το 1973 έγινε Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Την περίοδο 1976 – 1978 ήταν υπότροφος της Alexander v. Humbolt στη Χαϊδελβέργη, για μετεκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ιστορία. Το 1981 εκλέχθηκε καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Το 1983 έγινε κοσμήτορας στη ΦΣ του ΑΠΘ και το 1985 έγινε αντιπρύτανης στο ΑΠΘ.

Ασχολούτανν με την έρευνα Νεολιθικής Περιόδου κάνοντας ανασκαφές σε προϊστορικούς οικισμούς της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Είχε εκδώσει και διευθύνει τα περιοδικά «Ανθρωπολογικά» (1978 – 1982) και «Γόρδων» (1991 – 1995), με σκοπό τη διάδοση και στην Ελλάδα των θεωρητικών «κινημάτων» της Αρχαιολογίας, που αναπτύσσονται στην Αμερική και στην Ευρώπη.

Ασχολούταν επίσης με τη Μουσειολογία συστηματικά και οργάνωνε ειδικά φροντιστήρια στο ΑΠΘ. Ηταν συγγραφέας 5 βιβλίων ενώ αρθρογραφούσε συστηματικά. Ηταν μέλος πολλών Ευρωπαϊκών Αρχαιολογικών Ινστιτούτων.

Το βιογραφικό από τον ίδιο:

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και θα ήθελα να πεθάνω στην Κεντρική Ασία, ακριβώς πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού. Άρχισα να γράφω από οκτώ χρονώ. Στην αρχή έγραφα κρυφά, προσευχές και βωμολοχίες. Ύστερα εκθέσεις ιδεών, ποιήματα. Αποπειράθηκα να γράψω κι ένα μυθιστόρημα: “Το κορίτσι με τα γκρίζα μαλλιά”. Από τότε δε σταμάτησα να γράφω παντού και τα πάντα. Διηγήματα, θεατρικά μονόπρακτα, σενάρια, αρχαιολογικά άρθρα, βιβλιοκρισίες, διαλέξεις, δοκίμια, ευθυμογραφήματα, συστατικές επιστολές, εγκυκλοπαιδικά λήμματα, ανακοινώσεις για επιστημονικά συνέδρια, πολιτικές προκηρύξεις και πολιτικά άρθρα, επιφυλλίδες σε εφημερίδες, στίχους για λαϊκά τραγούδια, χαιρετισμούς για πολιτικές συγκεντρώσεις, ακόμα και για ένα γάμο στο Ασχαμπάτ, όπου με είχανε καλέσει, όταν επισκέφτηκα το Τουρκμενιστάν. Έγραψα εισηγητικές εκθέσεις για διδακτορικές διατριβές και εκλογές καθηγητών, κείμενα διαφημίσεων, “αγορεύσεις” για τη βουλή, κατ’ αρχήν και κατ’ άρθρον. Έγραψα και δυο επικήδειους, έναν για τον Κίτσο Μακρή και έναν για τον Μανόλη Ανδρόνικο! Και σε έναν τοίχο, όταν ήμουνα πρόσκοπος, έγραψα με μεγάλα κόκκινα γράμματα “Σ’ αγαπώ”.
Κι όσο περνάει ο καιρός γράφω ασταμάτητα, γιατί εκείνο που θέλω να γράψω δεν το έγραψα ακόμα! Κι όταν πια δεν έχω τι άλλο να γράψω θα πάρω το Δρόμο του Μεταξιού!

(με στοιχεία από το alterthess.gr)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή