“Εφυγε” ο τελευταίος των καπεταναίων του ΕΛΑΣ της “σύσκεψης της Λαμίας” Reviewed by Momizat on . Έφυγε από τη ζωή, έχοντας προσφάτως κλείσει τα 99 του χρόνια, ο θρυλικός καπετάν Αμάρμπεης, τελευταίος επιζών από τους καπεταναίους του ΕΛΑΣ που είχαν συμμετάσχ Έφυγε από τη ζωή, έχοντας προσφάτως κλείσει τα 99 του χρόνια, ο θρυλικός καπετάν Αμάρμπεης, τελευταίος επιζών από τους καπεταναίους του ΕΛΑΣ που είχαν συμμετάσχ Rating: 0

“Εφυγε” ο τελευταίος των καπεταναίων του ΕΛΑΣ της “σύσκεψης της Λαμίας”

“Εφυγε” ο τελευταίος των καπεταναίων του ΕΛΑΣ της “σύσκεψης της Λαμίας”

Έφυγε από τη ζωή, έχοντας προσφάτως κλείσει τα 99 του χρόνια, ο θρυλικός καπετάν Αμάρμπεης, τελευταίος επιζών από τους καπεταναίους του ΕΛΑΣ που είχαν συμμετάσχει στη Σύσκεψη της Λαμίας, το Νοέμβριο του 1944, μετά την απελευθέρωση της χώρας και πριν τα Δεκεμβριανά.

Σήμερα, παρουσία συγγενών και φίλων, ο τελευταίος αποχαιρετισμός για τον Θόδωρο Καλλίνο στο νεκροταφείο του δήμου Καλαμαριάς, περιοχή όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια με την οικογένειά του.

Ο Θόδωρος Καλλίνος γεννήθηκε στην Τσαρίτσανη της Λάρισας το 1914. Το 1933 μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων, απ’ όπου αποφοίτησε το 1937 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού. Τοποθετήθηκε στο 19ο Σύνταγμα Σερρών και το 1939 διοικητής λόχου στο οχυρό Κάλη, που βρισκόταν δίπλα στο Ρούπελ, όπου και πολέμησε μέχρι την είσοδο των Γερμανών στην Θεσσαλονίκη. Διαφώνησε με την απόφαση των στρατηγών για τη συνθηκολόγηση και με ένα στρατιωτικό τμήμα έφτασε με καΐκι μέχρι τη Χίο και από κει κατέληξε στην Κρήτη, όπου και πήρε μέρος στην άμυνα του νησιού απέναντι στη γερμανική εισβολή. Ηγήθηκε λόχου τον οποίο οργάνωσε με δική του πρωτοβουλία και νίκησε τους Γερμανούς στο ύψωμα του Κοψά βορειοανατολικά του Ηρακλείου.
Επέστρεψε μετά την κατάληψη του νησιού στην Τσαρίτσανη και εντάχθηκε από τους πρώτους στις γραμμές του ΕΑΜ, το 1942 αναλαμβάνοντας , μεταξύ άλλων, εκπαιδευτής και οργανωτής των ένοπλων τμημάτων Ολύμπου – Κισσάβου. Το ψευδώνυμο “Αμάρμπεης” το πήρε από την ψηλότερη κορφή της περιοχής ανάμεσα στον Αλιάκμονα και τον Πηνειό ποταμό.
Διετέλεσε:
– Στρατιωτικός του Στρατηγείου Ανταρτών του ΕΑΜ Θεσσαλίας (11-11- 42).
– Στρατιωτικός του Αρχηγείου Βόρειας Θεσσαλίας (4-2-43), του 5ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ (Ιούλιος ’43). Καπετάνιος της ΧVIης Μεραρχίας Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ και της ΧΙΙΙης Ρούμελης του ΕΛΑΣ (10-9-44).
– Διοικητής στα Δεκεμβριανά του Τομέα Φαλήρου – Πειραιά μέχρι και Ελευσίνα, ενώ στη συνέχεια εξορίστηκε, δραπέτευσε και εντάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.
– Διοικητής Ταξιαρχίας και Επιτελάρχης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας το 1947-49.
– Πολιτικός Πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση το 1949-67 και στη Γιουγκοσλαβία το 1967-82.

Τελευταία πολιτική του πράξη του Θ. Καλλίνου ήταν η αντιμνημονιακή έκκληση προς τον Ελληνικό λαό που συνυπέγραψαν αντιστασιακοί το 2011, καλώντας σε κοινό αγώνα για την εκδίωξη της τρόικας, την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, την αναδιανομή του πλούτου υπέρ αυτών που τον δημιουργούν και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Δείτε και ακούστε τον εδώ, σε αφήγησή του που δημοσιεύτηκε πριν λίγους μήνες.
Συγκινηθείτε, υπερηφανευτείτε και θαυμάστε ελεύθερα…

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή