Ε.Σ.Α.μεΑ.: Νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή χωρίς τα άτομα με Αναπηρία! Reviewed by Momizat on .     Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στις 26 Μαρτίου     Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της, α     Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στις 26 Μαρτίου     Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της, α Rating: 0

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή χωρίς τα άτομα με Αναπηρία!

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή χωρίς τα άτομα με Αναπηρία!

 

 

Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στις 26 Μαρτίου

 

 

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της, αφού έως και σήμερα δεν έχει κληθεί να συμμετέχει στην Επιτροπή για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία. Επί 3 μήνες συνεδριάζει η Επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο και δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει σε αυτήν ούτε καν σαν παρατηρητής εκπρόσωπος της ΕΣΑμεΑ, του φορέα του αναπηρικού κινήματος, παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι η κατάρτιση του νέου θεσμικού πλαισίου για την διαχρονικά υποβαθμισμένη ειδική εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, ακολουθεί τον ίδιο βηματισμό με τα προηγούμενα. Ο αναπηρικός χώρος και η εκπαιδευτική κοινότητα έχουν χορτάσει από την κατάρτιση νομοσχεδίων που καταλήγουν σε ανεφάρμοστους νόμους. Βασικοί νόμοι για την ειδική εκπαίδευση, όπως ο ν. 2817/2000 και ο ν. 3699/2008, παρόλο που δεν πρόλαβαν να δοκιμαστούν στην πράξη, αντικαθίσταντο ο ένας μετά τον άλλον, χωρίς να υπάρξει έστω και στοιχειώδης διαδικασία αξιολόγησής τους αλλά και χωρίς να κληθούν να εκφράσουν τη γνώμη τους οι φορείς του αναπηρικού κινήματος.

Διαχρονική η ευθύνη όλων των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας, μη εξαιρουμένης της τωρινής για την απογοητευτική έως και σήμερα εικόνα που παρουσιάζει το εκπαιδευτικό σύστημα για τα άτομα με αναπηρία. Παράλληλα το Υπουργείο επιδιώκει να καταργήσει τον Πίνακα Α, από τον οποίο απορροφούνταν σε ποσοστό 20% κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις  και εκπαιδευτικοί γονείς ατόμων με βαριά αναπηρία στις ΣΜΕΑΕ: καταδικάζονται μονομιάς οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία στην μακροχρόνια ανεργία και στον κοινωνικό αποκλεισμό!

Γνωστό στους πάντες είναι ότι εν έτει 2014 τα σχολεία κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας συνεχίζουν να μην είναι προσβάσιμα  σε μαθητές και εκπαιδευτικούς με αναπηρία ενώ ΣΜΕΑΕ και Τμήματα Ένταξης λειτουργούν έως και σήμερα χωρίς αναλυτικά ή εξατομικευμένα προγράμματα εξειδικευμένα σε κάθε κατηγορία αναπηρίας. Η ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών υποβαθμίζεται με τη διαιώνιση του θεσμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης!

Στην προσπάθεια αλλαγής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας αγνοούν το δικαίωμα της συμμετοχής των ιδίων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών που εκπροσωπούν άτομα με βαριές αναπηρίες όπως αυτό υπαγορεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με την ψήφιση του ν. 4074/2012.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας στις 26 Μαρτίου και η Ε.Σ.Α.μεΑ. θα βρίσκεται παρούσα, καλώντας όλους τους φορείς μέλη της, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές με αναπηρία και τις οικογένειές τους για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: Κανένα Σχέδιο Νόμου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση δεν θα γίνει αποδεκτό, εάν δεν δοθεί σε διαβούλευση στην Ε.Σ.ΑμεΑ και στους φορείς μέλη της! Τίποτα για τα άτομα με αναπηρία χωρίς τα άτομα με αναπηρία!

Η επιστολή έχει ως εξής:

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ                                                                                                   Αθήνα: 19.3.2014

Πληροφορίες:  Ε. Μπαρμπαλιά                                                                                Αρ. Πρωτ: 1489
Ανοιχτή επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ. στον Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο με θέμα:

«Κανένα Σχέδιο Νόμου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση δεν θα γίνει αποδεκτό, εάν δεν δοθεί σε ουσιαστική διαβούλευση στους φορείς του αναπηρικού κινήματος»

ΚΟΙΝ: Πίνακας Αποδεκτών

Κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της, αφού έως και σήμερα δεν έχει κληθεί να συμμετέχει στην Επιτροπή για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, παρόλο που σε προηγούμενες συναντήσεις των εκπροσώπων της Συνομοσπονδίας με εσάς και τον Υφυπουργό κ. Σ. Κεδίκογλου είχε αναγνωριστεί το δίκαιο του αιτήματος.

Μετά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η Ε.Σ.ΑμεΑ. κατέθεσε στις 4.12.2013 την υπ αριθ. 4149 επιστολή της στον Πρόεδρο της ανωτέρω Επιτροπής κ. Σ. Γκλαβά, ζητώντας την άμεση συμμετοχή εκπροσώπου της ως παρατηρητή και στη συνέχεια την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τη διεύρυνση των μελών της Επιτροπής και τη θεσμική συμμετοχή εκπροσώπων της σε αυτήν.

Τρεις μήνες μετά, και ενώ συνεχίζονται οι εργασίες της Επιτροπής δεν κλήθηκε να συμμετέχει σε αυτήν, ούτε και ως παρατηρητής ο  εκπρόσωπός της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι η κατάρτιση του νέου θεσμικού πλαισίου για την διαχρονικά υποβαθμισμένη ειδική εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, ακολουθεί τον ίδιο βηματισμό με την κατάρτιση προηγούμενων νομοσχεδίων. Ο αναπηρικός χώρος και η εκπαιδευτική κοινότητα έχουν χορτάσει από την κατάρτιση νομοσχεδίων που καταλήγουν σε ανεφάρμοστους νόμους. Βασικοί νόμοι για την ειδική εκπαίδευση, όπως ο ν. 2817/2000 και ο ν. 3699/2008, παρόλο που δεν πρόλαβαν να δοκιμαστούν στην πράξη, αντικαθίσταντο ο ένας μετά τον άλλον, χωρίς να υπάρξει έστω και στοιχειώδης διαδικασία αξιολόγησής τους αλλά και χωρίς να κληθούν να εκφράσουν τη γνώμη τους οι φορείς του αναπηρικού κινήματος.

Διαχρονική η ευθύνη όλων των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας μη εξαιρουμένης της τωρινής για την απογοητευτική έως και σήμερα εικόνα που παρουσιάζει το εκπαιδευτικό σύστημα για τα άτομα με αναπηρία. Σε αυτή την υποβαθμισμένη εικόνα προστίθενται και οι επιδιώξεις του Υπουργείου να καταργήσει τον Πίνακα Α, από τον οποίο απορροφούνταν σε ποσοστό 20% κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις  και εκπαιδευτικοί γονείς ατόμων με βαριά αναπηρία στις ΣΜΕΑΕ. Δηλαδή, χωρίς να προχωρήσετε σε διάλογο ούτε με την Ε.Σ.ΑμεΑ. ούτε με τους ίδιους τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς με αναπηρία, καταδικάζετε μονομιάς τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία στην μακροχρόνια ανεργία και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Την ίδια περίοδο συγκροτείτε μία Επιτροπή που θα εξετάσει την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, χωρίς να έχετε συστήσει ακόμα τις Γνωμοδοτικές Επιτροπές του άρθρου 2 του ν. 3699/2008 για την παρακολούθηση της φυσικής και ηλεκτρονικής προσβασιμότητας των εκπαιδευτικών δομών. Μετά από σειρά νομοσχεδίων και πορισμάτων τα σχολεία κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας συνεχίζουν να μην είναι προσβάσιμα  σε μαθητές και εκπαιδευτικούς με αναπηρία. Οι ΣΜΕΑΕ και τα Τμήματα Ένταξης λειτουργούν έως και σήμερα χωρίς αναλυτικά ή εξατομικευμένα προγράμματα εξειδικευμένα σε κάθε κατηγορία αναπηρίας. Η ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών υποβαθμίζεται με τη διαιώνιση του θεσμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης!

Στην προσπάθεια αλλαγής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας αγνοούν το δικαίωμα της συμμετοχής των ιδίων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών που εκπροσωπούν άτομα με βαριές αναπηρίες όπως αυτό υπαγορεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με την ψήφιση του ν. 4074/2012.

Κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς δεν μας έχετε αφήσει άλλα περιθώρια. Δικαίως, λοιπόν, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (ΕΟΤ) καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας στις 26.3.2014 για να διεκδικήσει την συμμετοχή των εκπροσώπων του αναπηρικού κινήματος στην Επιτροπή για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. σε αυτή τη Κινητοποίηση διαμαρτυρίας θα βρίσκεται παρούσα, καλώντας όλους τους φορείς μέλη της, την εκπαιδευτική κοινότητα τους μαθητές με αναπηρία και τις οικογένειές τους για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο.

Κύριε Υπουργέ,

Η Ε.Σ.Α.μεΑ, δηλώνει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα γίνει αποδεκτό κανένα Σχέδιο Νόμου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, εάν δεν δοθεί σε διαβούλευση στην Ε.Σ.ΑμεΑ και στους φορείς μέλη της, σε χρόνο ικανό και επαρκή για την επεξεργασία του.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                                      ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Πίνακας Αποδεκτών:

-Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά

-Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο

-Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

-Υφυπουργό Παιδείας κ. Σ. Κεδίκογλου

-Υφυπουργό Παιδείας κ. Κ. Γκιουλέκα

-Γεν. Γραμματέα Παιδείας Αθ. Κυριαζή

-Πρόεδρο Επιτροπής για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση κ. Σ. Γκλαβά

-Πρόεδρο ΟΚΕ

-ΟΛΜΕ

-Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογος Ειδικής Αγωγής (ΠΕΣΕΑ)

-Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής

(ΠΟΣΕΕΠΕΑ)

-Φορείς Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ

 

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας