"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Ζήσε μέσα από τα μάτια ενός παιδιού με αυτισμό

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μία μητέρα δίνει τα φώτα φώτα της…

Ο μικρός Stanley διεγνώσθη με αυτισμό στην ηλικία των 3,5 ετών. Η μητέρα του Rosie Barnes ξεκίνησε ένα έργο προσφοράς στο πλευρό του γιου της, αποκορύφωμα του οποίου είναι η συγγραφή του βιβλίου της ”Κατανόηση στον Stanley­ Κοιτώντας μέσα στον αυτισμό”. Σκοπός του βιβλίου με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό είναι να βοηθήσει τον κόσμο να καταλάβει και να εκτιμήσει την σύνθετη φύση του αυτισμού.

Μέσα από 64 εκπληκτικές φωτογραφίες πορτρέτα του Stanley και εικόνες που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα των αυτιστικών χαρακτηριστικών το βιβλίο μοιράζεται τις εμπειρίες ενός ιδιαίτερου παιδιού. Έχει ήδη λάβει επαίνους και διακρίσεις από ακαδημαϊκούς και από φιλανθρωπικά ιδρύματα που ασχολούνται με το θέμα.

Όταν ο Stanley ήταν 2 χρονών είχε πάει με τη μητέρα του βόλτα στο πάρκο όταν ένα τεράστιο αεροπλάνο πέρασε από πάνω τους. Ο μικρός αναφώνησε με χαρά ”Κοίτα ένα μικρό αεροπλάνο”.

Η μητέρα του τότε άρχισε να αναρωτιέται πώς μπορεί ένα παιδί να καταλαβαίνει τον κόσμο μέσα στον οποίο ζει, τι απαιτήσεις θα πρέπει να έχουν οι γονείς από τα παιδιά τους και σε ποια ηλικία είναι ικανά να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Ενάμισι χρόνο μετά ο Stanley διεγνώσθη με αυτισμό.
Από εκείνη την ημέρα σκοπός της ζωής της νεαρής μητέρας έγινε να μπορέσει να καταλάβει τον κόσμο του Stanley και το πόσο διαφορετική είναι η δική του εμπειρία ζωής σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Stanley ζούσε σε ένα μπερδεμένο, πολύπλοκο και τρομαχτικό κόσμο κάτι το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα που πλέον είναι νεαρός άντρας.

aft1
Ο αυτισμός είναι μια ανίατη αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα του ανθρώπου να επικοινωνεί. Με βάση την Rosie Barnes πολλά ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές παρουσιάζουν την συγκεκριμένη πάθηση ωραιοποιημένα και ανώδυνα στην προσπάθεια τους να μειώσουν τον κοινωνικό ρατσισμό απέναντι στα αυτιστικά παιδιά. Ο κόσμος όμως πρέπει να
καταλάβει ότι πρόκειται για μία εξοντωτική και πολύπλοκη αρρώστια. Ο αυτιστικός έχει ανάγκη από αποδοχή και κατανόηση. Αυτή η πάθηση δεν φαίνεται στην όψη. Ο Stanley εξωτερικά μοιάζει υγιής και δυνατός και για αυτό ακριβώς τον λόγο ο κόσμος περιμένει από αυτόν να συμπεριφέρεται σαν ένα απλό άνθρωπο της ηλικίας του. Αλλά δυστυχώς αυτό δεν είναι δυνατό. Ο τρόπος που σκέφτεται και συμπεριφέρεται δεν έχει καμία σχέση με τους άλλους ανθρώπους. Αυτό που για εμάς μπορεί να είναι ασφαλές ευχάριστο και διασκεδαστικό για τον Stanley μπορεί να είναι επικίνδυνο και τρομαχτικό.

Η μητέρα ήθελε με το βιβλίο της ”Κατανόηση στον Stanley­ Κοιτώντας μέσα στον αυτισμό”, να βοηθήσει μέσα από τις φωτογραφίες του γιου της και την καταγραφή της εμπειρίας της να μεγαλώνει ένα αυτιστικό παιδί τους ανθρώπους να νιώσουν αυτή την πάθηση. Στόχος της είναι όσοι διαβάσουν το βιβλίο της και βρεθούν μετά από καιρό δίπλα σε ένα αυτιστικό παιδί που μπορεί να γελάει μόνο του ή να έχει περίεργη συμπεριφορά και αντιδράσεις να μην φύγουν φοβισμένοι αλλά να δείξουν αποδοχή και κατανόηση. Θέλει ακόμα να διδάξει ότι δεν πρέπει οι άνθρωποι να θεωρούν τίποτα δεδομένο και να μην βγάζουν εύκολα συμπεράσματα.
aft2

Όταν 1 στους 68 γεννιέται με αυτισμό αυτό σημαίνει ότι συναναστρεφόμαστε με τέτοιους ανθρώπους στις οικογένειες μας, στο χώρο εργασίας μας, γενικότερα στην καθημερινότητα μας.

Το βραβευμένο από τους ειδικούς αυτό βιβλίο είναι λοιπόν χρήσιμο σε όλους μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης