"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.7 C
Trikala

Ημέρα αφιερωμένη στην τιμή και στο σεβασμό

lafarm

Σχετικά άρθρα

Κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτου ηλικίας, έχει δικαιώματα και αξιώνει καλύτερους όρους διαβίωσης, που δεν θα προσβάλλουν την αξιοπρέπειά του.

Αυτό το ανθρωπιστικό αξίωμα και παράλληλα δημοκρατική αρχή, ισχύει και για την Τρίτη Ηλικία.

Η 1η Οκτώβρη, «Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων», επίσης γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, είναι αφιερωμένη στην τιμή, το σεβασμό και την φροντίδα που οφείλουμε προς τους ηλικιωμένους.

Η Τρίτη Ηλικία έχει εμπειρία, γνώση και πολύτιμο χρόνο. Προσφέρει ανεκτίμητο έργο σε όλη την κλίμακα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Η 3η Ηλικία έχει ειπωθεί ότι είναι τα «Χρυσά Χρόνια».

Αυτό γιατί τότε ο άνθρωπος έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο και μειωμένες υποχρεώσεις ώστε να ασχοληθεί με πράγματα που του αρέσουν και με δραστηριότητες που αγαπάει.

Η βραβευμένη με το Νόμπελ Ιατρικής (1986), Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι απέδειξε εξάλλου στις έρευνές της, ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί τέλεια ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, ανεξάρτητα από τη φθορά των υπόλοιπων οργάνων του σώματος.

Ζωντανή απόδειξη των θέσεων αυτών ήταν η ίδια η γοητευτική αυτή κυρία, που στο κατώφλι των 90 της χρόνων, ενεργοποιήθηκε δυναμικά και παρήγαγε σημαντικό έργο.

Με τη δραστηριότητά της θύμισε πολλούς άλλους επώνυμους ηλικιωμένους που έφθασαν στην κορυφή της δημιουργίας τους σε προχωρημένη ηλικία, μεταξύ άλλων όπως ο Γαλιλαίος, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Πικάσο, ο αστροναύτης Τζών Γκλέν ο οποίος στα 77 του χρόνια έκανε και πάλι το διαστημικό του ταξίδι κ.α.

Σε αυτήν την Τρίτη Ηλικία, σε όλους τους ηλικιωμένους που είναι δίπλα μας, οφείλουμε τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μας. Όχι μόνο για σήμερα αλλά και για κάθε ημέρα της ζωής τους.

Άλλωστε οι μεγαλύτερες γενεές υπήρξαν οι γονείς και οι δάσκαλοι όλων.

Σε αυτούς χρωστάμε το ζήν και το ευ ζήν .

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης