"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Ημέρα Μνήμης Tρικαλινών Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, καθιερώθηκε στη χώρα μας το 2004 μετά από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Ως ημέρα μνήμης ορίστηκε η 27η Ιανουαρίου, ημέρα που απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς-Μπίρκεναου, αποκαλύπτοντας την τραγικότητα και το μέγεθος της ναζιστικής θηριωδίας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης.

Οι μαρτυρικές στιγμές των Ελλήνων Εβραίων στο Άουσβιτς - Media

Χαραγμένα σε μαρμάρινες, αναθηματικές πλάκες ως ελάχιστο δείγμα αγάπης και σεβασμού, είναι τα ονόματα των 139 Εβραίων των Τρικάλων, τους οποίους συνέλαβαν οι Γερμανοί  και τους οδήγησαν στα χιτλερικά στρατόπεδα όπου οι περισσότεροι εξοντώθηκαν.

Η Κοινότητα – φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από εκείνο το απάνθρωπο γεγονός – έχασε το 31% του πληθυσμού της.

Μετά τον πόλεμο επέζησαν και επέστρεψαν στα Τρίκαλα μόνο δέκα όμηροι, ενώ κάποιοι άλλοι από τους διασωθέντες, βρήκαν την τύχη τους σε άλλες χώρες. Αυτή η μέρα αποτελεί τη «μαύρη» σελίδα για τους Εβραίους της περιοχής.

«Στην Εβραϊκή Συναγωγή των Τρικάλων υπάρχουν αναθηματικές πλάκες με τα ονόματα των απαχθέντων ομοθρήσκων μας από τους Γερμανούς, οι οποίες είναι δωρεά του Βίκτωρος Βενουζίου, Εβραίου από τη γειτονική Καρδίτσα, Γενικού Γραμματέα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και ισόβιο επίτιμο μέλος της ΓΣ αυτής» λέει ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων Ιακώβ Βενουζίου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σημειώνει πως στις πλάκες αναγράφονται 142 άτομα.

Αυτό γιατί, όπως ο ίδιος εξηγεί, μια οικογένεια αδελφού του πατέρα του κατά την 24η Μαρτίου 1944 βρέθηκε στην Αθήνα όπου πολλά μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας συνελήφθησαν και εστάλησαν στο Άουσβιτς. Από αυτούς πολύ λίγοι επέζησαν, προσθέτει με συγκίνηση ο κ. Βενουζίου όπως και ότι οι πλάκες αυτές αποτελούν εις το διηνεκές ένα μόνιμο Μνημόσυνο – Καντίς.

Ο κ. Βενουζίου δεν παραλείπει να τονίσει επίσης, πως με την κήρυξη του διωγμού τους από τους ναζί, πολλοί συμπολίτες με κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους έκρυψαν Εβραίους στα σπίτια τους ενώ αμέριστη συμπαράσταση εκδηλώθηκε από την Εκκλησία, τους ανώνυμους Έλληνες χριστιανούς συμπολίτες τους, τις τοπικές και κοινοτικές αρχές καθώς και την Εθνική Αντίσταση ώστε έτσι, πολλοί Εβραίοι να μη συλληφθούν.

Αρκετοί μπόρεσαν να διαφύγουν και να διασωθούν στα γύρω χωριά. Εκεί μπόρεσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, στην Εθνική Αντίσταση.

Αναφερόμενος στην παρουσία της Εβραϊκής Κοινότητας στα Τρίκαλα και στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων Ιακώβ Βενουζίου, σημειώνει ότι αυτή είναι μακραίωνη.

Αρχικά, σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν τρεις συναγωγές στην πόλη, σήμερα υπάρχει μόνο η Ρωμανιώτικη η οποία διεσώθη παρόλο που είχε μετατραπεί σε αποθήκη των Γερμανών.

Ο ίδιος εξηγεί πως ήδη δρομολογούνται για τη Συναγωγή βελτιωτικές εργασίες, ενώ η ίδια αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα Ρωμανιώτικης αρχιτεκτονικής και αποτελεί πόλο έλξεως Εβραίων τουριστών από το Ισραήλ και από άλλες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης