Ηταν κάποτε ένα πάρκο Reviewed by Momizat on . Σοβαρό θέμα με το πάρκο Ματσόπουλου αναδεικνύεται πλέον, μετά την παρέμβαση για τη διαμόρφωση του χώρου και την εξάλειψη τμήματος του πρασίνου. Παρέμβαση που αν Σοβαρό θέμα με το πάρκο Ματσόπουλου αναδεικνύεται πλέον, μετά την παρέμβαση για τη διαμόρφωση του χώρου και την εξάλειψη τμήματος του πρασίνου. Παρέμβαση που αν Rating: 0

Ηταν κάποτε ένα πάρκο

Ηταν κάποτε ένα πάρκο

Σοβαρό θέμα με το πάρκο Ματσόπουλου αναδεικνύεται πλέον, μετά την παρέμβαση για τη διαμόρφωση του χώρου και την εξάλειψη τμήματος του πρασίνου. Παρέμβαση που ανέδιξε το πρωί η παράταξη “Φυσάει Κόντρα”, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πάρκο.

Πλέον, η εικόνα είναι ένα τοπίο με πράσινο στο πάνω μέρος του πάρκου και χώμα στο νότιο μέρος. Χώμα που τοποθετήθηκε και ισιώθηκε από μπουλντόζες, άγνωστο με ποιανού εντολή – αίτημα – παρέμβαση – παράκληση – συνεννόηση. Θεωρητικώς, έγινε από την οργανωτική επιτροπή του μύλου των ξωτικών. Εχει, όμως, αυτό το δικαίωμα; Δηλαδή, να παρεμβαίνει σε δημόσιο χώρο και να τον διαμορφώνει; Η άδεια του Δημοτικού Συμβουλίου, παραχωρεί και το δικαίωμα για τέτοιες παρεμβάσεις;

Η τεράστια μείωση του πράσινου, όπως είναι εμφανές πλέον, θεωρητικώς, σύμωνα με απάντηση του αντιδημάρχου Επικοινωνίας Θαν. Ξάφου σε… ιστοσελίδα και όχι στη δημοτική παράταξη, έγινε για την εξυηρέτηση των μαθητών και τουριστικών λεωφορείων. Αν τοποθετήθηκε χώμα για να αποφευχθεί η… βροχή, τότε μάλλον στον Δήμο γνωρίζουν ότι δεν θα πέσει στάλα βροχής το διάστημα 29 Νοεμβρίου – 5 Ιανουαρίου  (όσο, δηλαδή, θα διαρκέσει φέτος ο μύλος των ξωτικών). Εκτός κι αν επαληθευτούν κάποιοι φόβοι που εκφράστηκαν στη διαμαρυρία, περί τσιμέντου…

Η ουσία είναι ότι, εν όψει ξωτικών, έγινε μια παρέμβαση. Παρέμβαση που κατέστρεψε το πράσινο. Και είναι η ώρα της δημοτικής αρχής να γνωστοποιήσει τους λόγους για αυτή την παρέμβαση με σοβαρό επιχείρημα και όχι με τη συνήθη επίκληση της κερδοφορίας των ξωτικών, της εξυπηρέτησης επισκεπτών, της προσφοράς χαράς στα παιδιά. αυτά λέγονταν πριν δύο χρόνια. Τώρα, έχει σημασία να προστατευθεί το πράσινο. Στη ζυγαριά πράσινο – ξωτικά, το πράσινο επικρατεί με νοκ άουτ από τον πρώτο γύρο.

Οπως επικρατεί και η καθαριότητα, η οποία πολλές φορές δεν υφίσταται στο μύλο. Την ώρα της συγκέντρωσης από την παράταξη, κι ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Ζώης έκανε δηλώσεις, μέλη του “Φυσάει Κόντρα” καθάριζαν τμήμα της περιοχής.

Προκήρυξη

Η ίδια παράταξη, σε προκήρυξη που μοιράστηκε την ώρα της διαμαρτυρίας, σημειώνει:

“Ένα από λίγα πάρκα και χώρους πρασίνου που διαθέτει ο αστικός ιστός της πόλης, το «πάρκο Ματσόπουλου» μετατρέπεται αργά-αργά αλλά σταθερά από χώρο αναψυχής σε χώρο ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, για την εξυπηρέτηση των οποίων θυσιάζεται μεγάλο μέρος του χώρου πρασίνου.

Η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τη διοίκηση του e-trikala και χωρίς την ύπαρξη απόφασης του δημοτικού συμβουλίου ή έστω μελέτης της διεύθυνσης πρασίνου του δήμου, πριν από λίγες ημέρες μπάζωσε με αδρανή υλικά μία μεγάλη έκταση αυτοφυούς πρασίνου στη νότια περιοχή του πάρκου η οποία  αφού ισοπεδώθηκε με μηχανήματα σχεδιάζεται άμεσα η ασφαλτόστρωσή της, ώστε να καταστεί προφανώς πιο ευχερής η ανάπτυξη σε αυτήν την έκταση των εμπορικών  χρήσεων του «Μύλου των ξωτικών» ή και άλλων πιθανό επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η «φιλοεπενδυτική» δημοτική αρχή του κ. Λάππα παραβιάζοντας ακόμα και αυτές τις επιταγές του κληροδοτήματος του «Πάρκου Ματσόπουλου», αφού όλα αυτά τα χρόνια εγκατέλειψε και απαξίωσε ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης, κάνει τώρα ό,τι μπορεί για να εξυπηρετήσει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία μεμονωμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, ακόμα και αν αυτό αποβαίνει σε βάρος του δημόσιου χώρου , σε βάρος του ίδιου του περιβάλλοντος , σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.

Ως απάντηση στις αυθαίρετες και παράνομες επιλογές του δήμου, ζητάμε να μην προχωρήσει η ασφαλτόστρωση της έκτασης η οποία στρώθηκε με αδρανή υλικά, την επαναφορά του χώρου πρασίνου στην αρχική του έκταση, τη συντήρηση των υποδομών του πάρκου και του πράσινου και τον καθαρισμό του αγιαμονιώτη ποταμού”.

Είναι, επομένως, ώρα, αφού τέθηκαν τα ζητήματα, να ανοίξει ο διάλογος. Οι φωτογραφίες είναι αποκαλυπτικές.

Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας