«Η έρευνα για την Novartis ήρθε σε σύγκρουση με ισχυρά πολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας» Reviewed by Momizat on . Για την «παράνομη πολιτική δίωξη» σε βάρος της μίλησε η Ελένη Τουλουπάκη, πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς που διερεύνησε την υπόθεση Novartis και σήμ Για την «παράνομη πολιτική δίωξη» σε βάρος της μίλησε η Ελένη Τουλουπάκη, πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς που διερεύνησε την υπόθεση Novartis και σήμ Rating: 0

«Η έρευνα για την Novartis ήρθε σε σύγκρουση με ισχυρά πολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας»

«Η έρευνα για την Novartis ήρθε σε σύγκρουση με ισχυρά πολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας»

Για την «παράνομη πολιτική δίωξη» σε βάρος της μίλησε η Ελένη Τουλουπάκη, πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς που διερεύνησε την υπόθεση Novartis και σήμερα καλείται να λογοδοτήσει, στο Spiegel που προλογίζει τη συνέντευξη της γράφοντας πως «είναι η πιο γνωστή εισαγγελέας στην Ελλάδα. Η 57χρονη θεωρούνταν ορκισμένη μαχήτρια κατά της διαφθοράς και διερεύνησε μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομικές υποθέσεις σε ελληνικά δικαστήρια». 

«Ένα σκάνδαλο που κλόνισε το ελληνικό σύστημα», με την φαρμακοβιομηχανία να κατηγορείται για «δωροδοκίες εκατομμύριων ευρώ σε πολιτικούς, δημόσιους υπαλλήλους και εργαζομένους νοσοκομείων προκειμένου να κρατήσει τεχνητά υψηλά τις τιμές και να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στην ελληνική αγορά». Όπως παρατηρεί το Spiegel «μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τη συντηρητική κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2019, η κατεύθυνση της έρευνας άλλαξε. Ξαφνικά οι κατήγοροι έγιναν κατηγορούμενοι».

Αναφερόμενη στην θητεία της ως Εισαγγελέας Διαφθοράς και το φάκελο Novartis η κ. Τουλουπάκη αναφέρει: «Εξετάσαμε επίσης τη συμμετοχή πολιτικών. Η υπόθεση θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμεύσει στα πανεπιστήμια ως αναφορά για τις διεθνείς επιπτώσεις της διαφθοράς». 

Σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η έρευνα σταμάτησε με την αλλαγή κυβέρνησης το 2019 η Ελένη Τουλουπάκη απαντά: «Η έρευνά μας ήρθε σε σύγκρουση με τα ισχυρά πολιτικά συμφέροντα της χώρας. Οι εμπλεκόμενοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν την έρευνα και να τιμωρήσουν εμένα και τους συναδέλφους μου από την εισαγγελία, αλλά και δημοσιογράφους που ερεύνησαν υποδειγματικά την υπόθεση. Στόχος τους είναι να περάσουν το μήνυμα ότι είναι άθικτοι. Εάν επικρατήσουν αυτά τα συμφέροντα, θα σημάνει το τέλος του κράτους δικαίου στην Ελλάδα».

H κ. Τουλουπάκη απαντά επίσης, μεταξύ άλλων, σε όσους την κατηγορούν για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση», η οποία απέβλεπε στην άσκηση πίεση σε πολιτικούς προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Novartis. «Υπηρέτησα πιστά στο δικαστικό σώμα επί 22 χρόνια. Δεν υπήρξα ποτέ επιρρεπής σε πολιτικές πιέσεις. Δεν έχω σκεφτεί ποτέ με όρους πολιτικής σκοπιμότητας. Κανένας πολιτικός δεν μας έχει επηρεάσει» απαντά.

Σε άλλο σημείο σημειώνει για τις κατηγορίες και τη διαδικασία σε βάρος της: «Η εισαγγελέας που ήγειρε τις κατηγορίες εναντίον μου είπε ότι βασίζεται μόνο στα πορίσματα μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία ελέγχεται από την κυβερνητική πλειοψηφία. Υπήρξαν ορισμένες παραβιάσεις του κράτους δικαίου που σίγουρα θα καταδικαστούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Η ίδια βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες προκειμένου να μιλήσει για την υπόθεσή της. Τι επιδιώκει; «Υπερασπίζομαι τη φήμη της ελληνικής δικαιοσύνης και τη δική μου τιμή, όπου και όπως μπορώ. Εφιστώ την προσοχή στις παραβάσεις του κράτους δικαίου στην ΕΕ διότι θεωρώ την ΕΕ διευρυμένη πατρίδα μου. Το ερώτημα δεν είναι τι περιμένω, αλλά πώς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών.» 

Κλείνοντας αναφέρει στο Spiegel: «Η εξέλιξη της υπόθεσης θα είναι η λυδία λίθος για τους ελληνικούς θεσμούς. Βέβαιο είναι ότι άνθρωποι που έκαναν τη δουλειά τους, που έκαναν το καθήκον τους, διώκονται πλέον με παράνομες και άκυρες μεθόδους. Από την ίδρυσή της η Ελλάδα είναι μια χώρα, όπου η διαφθορά ευδοκιμεί ανεξέλεγκτα.»

Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλια (5)

 • Τrikalinos

  Στις ΗΠΑ έγινε διερεύνηση του σκανδάλου και συμφωνήθηκε εξωδικαστικά αποζημίωση, όπως είχε γίνει με το σκάνδαλο Siemens στην Ελλάδα.
  Αντίθετα στην Ελλάδα, έγινε εργαλειοποίηση του σκανδάλου για πολιτική εξόντωση αντιπάλων και τελικά ούτε αποζημίωση έλαβε η Ελλάδα.
  Και τώρα μια “ανεξάρτητη” εισαγγελέας ετοιμάζεται για πολιτική καριέρα στα ψηφοδέλτια της επικρατείας, μήπως και γλιτώσει από την δικαστική δίωξη…

  Απάντηση
  • ΝΔ δε θέλατε;

   Γιατί τότε δεν ζητάει η κυβέρνηση αυτή την αποζημίωσης;. Γκουχ γκουχ γκουχ.

   Απάντηση
   • Τrikalinos

    To νομικό συμβούλιο του κράτους εξετάζει επιτέλους, εδώ και δυο χρόνια την υπόθεση για αποζημίωση.

    Με απόφαση του Θάνου Πλεύρη πριν λίγες μέρες, συγκροτείται πενταμελής επιτροπή, με σκοπό να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την έναρξη και τη διεξαγωγή διαλόγου με τη NOVARTIS και την επίτευξη εξωδικαστικής συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς με το ελληνικό δημόσιο.

    Διότι αφού πέρασαν 5 χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καμία ενέργεια, κινδυνεύει για με παραγραφή το πραγματικό σκάνδαλο, που αφορά τους γιατρούς.

    Απάντηση
    • ΝΔ δε θέλατε;

     Το πραγματικό σκάνδαλο δεν αφορά μόνο γιατρούς αν διάβασες αυτά που λένε οι Αμερικανοί. Δεν είμαστε χάπατα παρτε το χαμπάρι. Αυτοί που ονειρεύονται παραγραφές θα εκπλαγούν δυσάρεστα.

     Απάντηση
     • Τrikalinos

      Μια χαρά τα λένε οι Αμερικάνοι στο πόρισμα.
      Αλλά δεν είναι χαζοί να κυνηγάνε δικαστικά, στελέχη και γιατρούς που υπέγραψαν συμμετοχή σε “μελέτη” με σύμβαση και τιμολόγιο, διότι θα απαλλαγούν. Οπότε έκαναν εξωδικαστικό συμβιβασμό και τέλειωσαν την ιστορία.

      Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή