Η “αιτία” για το πρωτογενές πλεόνασμα Reviewed by Momizat on . Σε κατάσταση "στάσης πληρωμών" εκατέρωθεν φαίνεται να βρίσκονται Δημόσιο και ιδιώτες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπ. Οικονομικών, στο πρώτο τρίμηνο το Σε κατάσταση "στάσης πληρωμών" εκατέρωθεν φαίνεται να βρίσκονται Δημόσιο και ιδιώτες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπ. Οικονομικών, στο πρώτο τρίμηνο το Rating: 0

Η “αιτία” για το πρωτογενές πλεόνασμα

Η “αιτία” για το πρωτογενές πλεόνασμα

Σε κατάσταση “στάσης πληρωμών” εκατέρωθεν φαίνεται να βρίσκονται Δημόσιο και ιδιώτες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπ. Οικονομικών, στο πρώτο τρίμηνο του 2014, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα δεν κατάφεραν να καταβάλουν φόρους και τέλη ύψους 3,56 δισ. ευρώ. ενώ οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες έχουν αυξηθεί κατά 549 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 5,19 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η αύξηση των χρεών του Δημοσίου, σημειώθηκε λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ που αυξήθηκαν κατά 329 εκατ. ευρώ και λόγω των χρεών των νοσοκομείων που αυξήθηκαν κατά 198 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο, αυξήθηκαν λόγω της σημαντικής αύξησης της φορολογίας τα τελευταία έτη και των πολλαπλών φόρων που καλούνται να πληρώσουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα ανά μήνα.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, όπως ορίζει και το Μνημόνιο, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί 2 δισ. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς και το 25% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα δημιουργηθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αυτό σημαίνει ότι το 2014 θα πρέπει να εισπραχθούν από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη περίπου 3,5 δισ. ευρώ, εφόσον συνεχισθεί ο ρυθμός αύξησής τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από την αρχή του χρόνου έως τον Μάρτιο οι οφειλές προς το Δημόσιο έφτασαν στα 3,56 δισ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στο απόθεμα των 61,88 δισ. ευρώ των παλαιότερων οφειλών.

Από τις νέες οφειλές, η ΓΓΔΕ οφείλει να εισπράξει έως το τέλος του έτους πρέπει να εισέλθει στα κρατικά ταμεία το 25% των ανωτέρω οφειλών.

Από την άλλη πλευρά και σε ό,τι αφορά τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αυτά αυξήθηκαν από τις αρχές του έτους συνολικά (μαζί με τις επιστροφές φόρων που δεν έγιναν) κατά 549 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους οι οφειλές:

1. Των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (κυρίως ασφαλιστικών ταμείων) ανήλθαν στα 2,9 δισ. ευρώ, από 2,5 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους. Τη μερίδα του λέοντος έχει ο ΕΟΠΥΥ με 1,8 δισ. ευρώ και σε αυτόν αποδίδεται σχεδόν εξ ολοκλήρου η αύξηση των οφειλών.

2. Των νοσοκομείων ανήλθαν στα 885 εκατ. ευρώ από 687 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2014.

3. Των νομικών προσώπων υποχώρησαν στα 227 εκατ. ευρώ από 248 εκατ. ευρώ.

4. Των υπουργείων διαμορφώθηκαν στα 242 εκατ. ευρώ από 220 εκατ. ευρώ.

5. Των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης έφθασαν στα 461 εκατ. ευρώ από 428 εκατ. ευρώ.

6. Οι επιστροφές φόρων που δεν έγιναν μειώθηκαν στα 459 εκατ. ευρώ από 519 εκατ. ευρώ.

Πηγή: nooz.gr

Αφήστε το σχόλιο σας