Κάθε επίσκεψη των καταναλωτών στο σουπερμάρκετ, στον φούρνο, στη λαϊκή ή στο μανάβικο επιφυλάσσει και μια δυσάρεστη έκπληξη. Οι τιμές από εβδομάδα σε εβδομάδα «τσιμπάνε». Σε άλλα είδη ανεπαίσθητα, σε άλλα κραυγαλέα. Τα νοικοκυριά μετρούν τον πληθωρισμό της επιβίωσης με έναν ρυθμό πολύ πιο ραγδαίο από αυτόν της στατιστικής.
Ίσως το πιο αποκαλυπτικό στοιχείο είναι της Eurostat που δημοσιοποιήθηκε χθες. Το ψωμί, το αρχαιότερο και πιο στοιχειώδες είδος της καθημερινής διατροφής εκατομμυρίων Ευρωπαίων, έχει ανατιμηθεί με ρυθμό διπλάσιο από τον πληθωρισμό. Στην Ελλάδα αυξήθηκε 23% τον τελευταίο χρόνο, με ρυθμό διπλάσιο από τον γενικό δείκτη τιμών.
Η ΕΛΣΤΑΤ μετρά τον ετήσιο πληθωρισμό της διατροφής πάνω από το 13%. Αλλά αυτό δεν αποτυπώνει τον σκληρό πυρήνα των ανατιμήσεων που περνούν στα ράφια των σουπερμάρκετ μέρα με τη μέρα σε βασικά και αναντικατάστατα είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης.
Η εμπειρική έρευνα της «Εφ.Συν.», αλλά και τα στοιχεία των καταναλωτικών ενώσεων, κατέγραψαν μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου αυξήσεις από 12% έως 23% σε ένα καλάθι βασικών προϊόντων. Ο ρυθμός αύξησης είναι πρωτοφανής και μη βιώσιμος για την οικονομία, τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ή της παραγωγής τροφίμων και ειδών της καθημερινότητας.
Είναι προφανές ότι ο βασικός παράγοντας των ανατιμήσεων, που αναγκάζουν τα νοικοκυριά να κόβουν ακόμη και από τη διατροφή, είναι η ενεργειακή κρίση, η κερδοσκοπία στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων και η πολιτική αβουλία των κυβερνήσεων να παρέμβουν στις ανεξέλεγκτες αγορές.
Υπάρχει φυσικά και ένας βαθμός εγχώριας κερδοσκοπίας στις αυξήσεις που αδειάζουν το καλάθι του νοικοκυριού, αλλά το μείζον πρόβλημα είναι το πολιτικό. Από τη μια πλευρά οι κυβερνήσεις της Ε.Ε., με πιο χαρακτηριστική και ακραία την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αρνούνται να βάλουν αποφασιστικό φραγμό στην κερδοσκοπία που αναπτύσσεται με πρόσχημα τον πόλεμο στην Ουκρανία σε βασικά κοινωνικά αγαθά, που μέρος της αποκαλύπτεται στα ουρανοκατέβατα κέρδη των ενεργειακών κολοσσών.
Από την άλλη πλευρά, ενώ αρνούνται να ανακουφίσουν τους πολίτες με μειώσεις σε ΦΠΑ και ειδικούς φόρους σε είδη πρώτης ανάγκης, μην τυχόν και χαθούν φορολογικά έσοδα, τάζουν μικρο-επιδόματα στους φτωχότερους των φτωχών. Αυτή όμως είναι συνταγή διαιώνισης της ακρίβειας. Και για ορισμένους στη βάση της κοινωνικής πυραμίδας μπορεί να σημαίνει ακόμη και ακραία διατροφική υστέρηση.