"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Η ακρίβεια «καλπάζει» και έχει «γονατίσει» τα νοικοκυριά

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την εφαρμογή των μέτρων κατά της ακρίβειας και του νομοσχεδίου για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ωστόσο, η ακρίβεια συνεχίζει να «καλπάζει» και έχει «γονατίσει» τα νοικοκυριά, ενώ μικρό «καλάθι» κρατά και η αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαρτίου τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο που προβλέπει μείωση της αρχικής τιμής σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, με το στοίχημα για την κυβέρνηση να είναι μεγάλο, αλλά αμφίβολο αν θα καταφέρει να χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του.

Πρόκειται για ένα δυνατό «crash test», αφού ο πληθωρισμός ειδικά στα τρόφιμα συντηρείται σε υψηλά επίπεδα, παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα με τη μόνιμη μείωση τιμής και το «Καλάθι του Νοικοκυριού», καθώς στην πράξη αποτυπώθηκε ξεκάθαρα ότι οι οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει στο αφήγημα της «εισαγόμενης ακρίβειας» και υπόσχεται πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους πολίτες στις δημοσκοπήσεις να την κατηγορούν για παταγώδη αποτυχία.

«Πληγή» που δεν κλείνει η ακρίβεια στα τρόφιμα

Η ακρίβεια, ειδικά στα τρόφιμα, συνεχίζει να αδειάζει τα πορτοφόλια, με την κυβέρνηση – ενόψει και ευρωεκλογών – να έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να πείσει ότι καταβάλλει προσπάθειες για να τη δαμάσει.

Φρούτα, λάδι, λαχανικά και βασικά είδη σε σούπερ μάρκετ, έχουν πάρει την ανιούσα, με τον πρωθυπουργό, προσφάτως, να ορίζει… συνυπεύθυνο τον καταναλωτή «μέσα από την πίεση που ασκεί με τον τρόπο του και τις επιλογές τις οποίες κάνει», ελπίζοντας πως αυτό θα «βοηθήσει να λειτουργήσει καλύτερα ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές».

Οι πολίτες, όμως, όπως έδειξε και η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA,  εξακολουθούν – στις αυθόρμητες απαντήσεις τους – να αναφέρουν την ακρίβεια και την οικονομία, ως σημαντικότερο πρόβλημα, δείχνοντας πως η «κρίση κόστους ζωής» παραμένει στο επίκεντρο. 

TA NEA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης