"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Η «Ακρόπολη» του Ασπροποτάμου – Μονή Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Δολιανών ( Drone camera video)

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στην περιοχή Καλαμπάκας και συγκεκριμένα στην καρδιά της νότιας Πίνδου , Ασπροπόταμο , υπάρχει και διασώζεται το καθολικό της ομώνυμης μονής Δολιανών η οποία αποκαλείται και Ακρόπολη του Ασπροποτάμου λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής της καθώς πρόκειται , όπως λέγουν οι ειδικοί , για μοναδικό αρχιτεκτονικό θαύμα εξ” ού και ο χαρακτηρισμός : «το μοναστήρι με το «χορό των τρούλων» , δεδομένου ότι στην στέγη του υψώνονται 13 τρούλοι και τρουλίσκοι .
Ο ναός φέρεται να χτίστηκε τον 17ο αιώνα αλλά επειδή δεν υπάρχουν πηγές πληροφοριών είναι άγνωστη η ακριβής χρονολογία που κτίστηκε .
Αυτό το αρχιτεκτονικό «θαύμα» με την πολύχρονη παρουσία και προσφορά του , έμελε να καεί , χωρίς και να καταστραφεί εντελώς , από τους Γερμανούς το φθινόπωρο του 1943 σε μια επιχείρηση στην περιοχή Ασπροποτάμου αφήνοντας πίσω κατακόμβες αθώων ψυχών (βλέπε εκτελέσεις στην Καστανιά ) και αποκαΐδια πολύτιμων στοιχείων της τοπικής πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ) και έκτοτε ερήμωσε μαζί με τα άλλα δύο καθολικά (Τιμίας ζώνης και Αγίου Νικολάου) .
Η μονή σήμερα είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων και τελευταία ξεκίνησαν σημαντικά έργα αποκατάστασης που αναδεικνύουν την μεγαλοπρέπεια του οικοδομήματος και της αρχιτεκτονικής του .
Μένουν όμως και άλλα να γίνουν καθώς η Μονή Αγίου Στεφάνου έχει εκπονήσει μεγάλο πρόγραμμα ανάδειξης της μονής .
Βλέποντάς το απέξω ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται καθώς εκείνο που το κάνει μοναδικό είναι οι πολλοί Τρούλοι κάτι που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΥΛΩΝ».
Ο κεντρικός τρούλος μάλιστα είναι διπλός (διώροφος) κάτι σπάνιο .
Στην πλευρά της κυρίας εισόδου που είναι νότια υπάρχουν σκαλιστές – γλυπτές πέτρες με μορφές των : Αγίου Γεωργίου , Δημητρίου , Κωνσταντίνου – Ελένης, Αγγέλων κ.λ.π.
Μεταξύ οροφής και σκεπής υπάρχουν μεγάλα κενά κρύπτες. Εντύπωση προκαλούν επίσης και οι μικρές και μεγάλες κόγχες.

Σε διάφορα σημεία στους τοίχους είναι κτισμένα πήλινα αγγεία με στόμια προς το εσωτερικό του ναού.
Σκοπός τους ; Η καλή ακουστική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης