"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.4 C
Trikala

Η αλπική ομορφιά του Ασπροποτάμου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Είναι ίσως ένα από τα πιο όμορφα αλπικά τοπία. Την άνοιξη ένα πράσινο σεντόνι καλύπτει τα πάντα με μικρά κίτρινα και μοβ λουλουδάκια, ρυάκια, μικρούς καταρράκτες. Μαζί με την αλπική λίμνη σπάνε τη μονοτονία και συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.

Η λίμνη βρίσκεται πάνω από το χωριό Χαλίκι Τρικάλων κοντά στις πηγές του Ασπροποτάμου, την αρχή του Αχελώου, στο βουνό Λάκμος, στα 2.050 μ. υψόμετρο. Βρίγγα στα βλάχικα σημαίνει κύκλος ωστόσο η λίμνη δεν είναι ακριβώς κυκλική έχει αυτό το όνομα γιατί στροβιλίζει και δημιουργεί πανέμορφους σχηματισμούς.

Θα συναντήσετε κατασκηνωτές αλλά και κοπάδια πρόβατα που ξεκαλοκαιριάζουν στα βουνά και αν αναρωτιέστε πως θα φτάσετε μέχρι εκεί, μην ανησυχείτε πάει δρόμος που φτάνει πολύ κοντά στο σημείο, η συνέχεια απαιτεί μια μικρή πεζοπορία. Ωστόσο η πεζοπορική διαδρομή μέχρι εκεί, αν και κουραστική, είναι πραγματικά μεγαλειώδης, η φύση έχει κάνει την καλύτερη δουλειά της.

Σύμφωνα με τον μύθο από τα βράχια του βουνού βγήκε με ορμή ένας δράκος με τη μορφή φιδιού, ο οποίος διαγράφοντας μια φιδογυριστή τροχιά βυθίστηκε στη γη, εκεί όπου φεύγουν τα νερά για να σχηματίσουν τον Ασπροπόταμο και στη συνέχεια τον Αχελώο. Από το σημείο που εμφανίστηκε ο δράκος ξεκίνησε να τρέχει νερό το οποίο διαγράφει την ίδια πορεία που έκανε ο δράκος. Τη δρακόλιμνη οι βοσκοί την ονομάζουν και Φαρμακόλακκα, καθώς η παράδοση λέει πως τα ζώα που βοσκάγανε στις όχθες της πέθαιναν.

Το μονοπάτι ξεκινά από την πλατεία του χωριού Χαλίκι, κατεβαίνει στο ρέμα και παίρνοντας τον δασικό δρόμο ανεβαίνετε στη λίμνη. Υπάρχουν και μονοπάτια από τον χωματόδρομο που μπορείτε να ακολουθήσετε τα οποία κινούνται μέσα σε πυκνό ελατόδασος.

31 ΣΧΟΛΙΑ

      • Τι θα πει σε μερικές δεκαετίες;
        Σε πέντε;
        Σε δέκα;
        Σε είκοσι;
        Πες μας συγκεκριμένα πράγματα, να κανονίσουμε την πορεία μας.
        Τι το πέρασες, μπακαλική;
        Θέλω μισό κιλό φέτα, βγήκε ένα διακόσια, να το αφήσω;

        • Οι υπολογισμοί αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη , είναι ανάλογοι με το πόσο γρήγορα ή αργά θα γίνει η μετάβαση σε οικονομικό μοντέλο μη εκπομπής αερίων θερμοκηπίου. Οι μπακάληδες το καταλαβαίνουν αυτό, αλλά οι ψεκ όχι.

          • Αυτό λέω κι εγώ. Επιστήμη από τα μπακάλικα. Με μια εσάνς βαρελίσιας φέτας. (που καμία σημασία δεν έχει, καθότι είναι γνωστό ότι τα λεφτά δεν βρομάνε).
            Καλημέρα σας κ μπακαλοκαθηγητά.

          • Εκείνον τον ψεκασμένο που έλεγε ότι η γη κινείται, τον κάψατε τελικά; Όχι, ε;
            Εμ, γι’ αυτό ξεθάρρεψε ο κάθε ψέκας και άρχισε να λέει το μακρύ του και το κοντό του. Και κοίτα που φτάσαμε.

            • Ο “γη κινείται” ήταν επιστήμονας , όχι όπως το ψεκασμένο ιερατείο που υποστήριζε ανοησίες, όπως οι δικές σας.

            • Αυτοί που ήθελαν να κάψουν τον Γαλιλαίο αποτελούσαν την επιστημονική κοινότητα της εποχής του.
              Είναι εντελώς αφελής ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι τα ιστορικά γεγονότα και η ευκολία με την οποία τοποθετείς τον εαυτό σου στην “σωστή μεριά”. Κοινώς, είσα τσάμπα μάγκας, καθότι είναι πολύ εύκολο να αποδίδεις διαφορετικούς χαρακτηρισμούς, τόσο στον Γαλιλαίο, όσο και στο παπαδαριό, μετά από κάποιους αιώνες. Και είμαι σίγουρος ότι αγνοείς ποιοι ίδρυσαν και συντηρούσαν τα μεγαλύτερα (και τα μεσαία και τα μικρότερα) ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και τι πρέσβευε η καθολική εκκλησία για πολλές εκατοντάδες χρόνια.
              Και για να μην ξεφεύγω από το θέμα, το κατάλαβες ή θέλεις και άλλα ιστορικά παραδείγματα της συμπεριφοράς της επιστημονικής κοινότητας ανά τους αιώνες απέναντι σε διάφορους “ψεκασμένους”;

            • Αντιψεκ, η αήττητη βλακεία εδράζει (δηλ, τι εδράζει, κάνει πάρτυ) σε φανατισμένους εγκεφάλους που έβγαλαν με σπρώξιμο το παλιό εξατάξιο γυμνάσιο. Η αστική μου ευγένεια με υποχρεώνει να σου ευχηθώ περαστικά.

          • Είδες παραπάνω ότι σε πήραν στο ψιλό με τα φλυτζάνια και το παίζεις τώρα επιστήμονας από τη Wikipedia.
            Έτσι δεν είναι;

    • Μα τι λες Αχιλλέα, ο ΑΠΕ είναι πλήρως καταρτισμένος από το ίντερνετ. Δεν έχει αφήσει σελίδα για σελίδα. Και όχι μόνο στο θέμα της ενέργειας, παντού.
      (Μεταξύ μας Αχιλλέα, μη μας ακούσει: είναι τόσο βλαξ που τα αντιγράφει αυτούσια και μας τα παρουσιάζει ως γνώμη του. Κάτι σαν τους πωρωμένους θρήσκους, που μόλις τους στριμώξεις, σε πετάνε έναν ψαλμό-αλληλούια.)

    • Τι το ψάχνεις…εδώ μέχρι και αριστεροί αντισυστημικοί χαίρονται που νίκησε ο καραδεξιός Trump. Τα έλεγαν για τα δυο άκρα!

          • Με τέτοιους διευθύνοντες συμβούλους, το μεγκατρεντ είναι καταδικασμένο να επιτύχει.
            Σοβαρά τώρα, υπάρχουν άνθρωποι που τον πληρώνουν αυτόν;;

            • Eδώ οι μέτοχοι επενδύουν εκατομμύρια για τα υπεράκτια αιολικά , ο ένας μισθός είναι το θέμα;

          • Μην ακούσουν καμία ξένη λέξη τα τοπικά γκαφάλια, αμέσως ενθουσιάζονται. Όπως με το Πι-Ες-Άι, που τους πήρε ο ελέφας τα λεφτά από το μπαούλο και αυτοί καμάρωναν. Ρώτα τον τοπικό πολιτευτή Χρήστο, που ήταν ομοϊδεάτης, εάν κατάλαβε τι ήταν αυτό.

            • Διότι τα χρέη των κομμάτων δεν τολμάνε να τα κουρέψουν , όπως τα ιδιωτικά χρέη, με ένα PSI, λόγω του λαϊκισμού και έτσι αυξάνονται με τα πανωτόκια.
              Eυτυχώς με το νέο νόμο, δεν μπορούν να δανειστούν άλλα, για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα τώρα.

            • Ααααα, λόγω του λαϊκισμού δε τα κάνουν PSI. Και ποιος κάνει λαϊκισμό, δε μας είπες. Αφού η ΝΔ είναι πλειοψηφία. Τους άλλους ποιος τους ρωτάει;
              Το ΣΥΡΙΖΑ γιατί τον ανακάτεψες; Για να μακρύνει το κείμενο;

            • Σχετικέ “Λαϊκιστές”, καταλαβαίνεις τι λες;
              Ότι θα μπορούσαν να κουρέψουν τα χρέη των κομμάτων, αλλά δεν το κάνουν λόγω λαϊκισμού; Ποιοι; Τι σχέση έχει το κρατικό χρέος με το κομματικό χρέος; Ξέρεις τι είναι το PSI; Διότι, μόλις απέδειξες περίτρανα ότι δεν ξέρεις.
              Και γιατί ανακατεύεις τον Σύριζα, που έβαλες σαν μαϊντανό από κάτω; Βλέπεις εσύ κανένα Σύριζα;

              Παρεμπιπτόντως: Από τα 137,9 δις του PSI μόνο 51.2 ήταν το όφελος για το ελληνικό χρέος (από την έκδοση της ΤτΕ: «Το χρονικό της μεγάλης κρίσης 2008-2013»)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης