"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Η απολογία μου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σωτήρης Κύρμπας

η εικόνα προφίλ του Sotiris Kirmpas

 Η απολογία μου στο δικαστήριο των 7 συμπαραστατών και δημοσιογράφων στον αγώνα των καθαριστριών του Νοσοκομείου Τρικάλων

Κυρία Πρόεδρε, σεβαστοί Δικαστές, αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,
Δεν σας κρύβω το γεγονός ότι όταν διαπίστωσα ότι μετά την αγωγή του μηνυτή μας θα βρεθώ στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αρχικά εκνευρίστηκα διότι δεν διέκρινα ούτε κατά προσέγγιση σε ποιο σημείο του σχολίου μου στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» έβλαψα τα συμφέροντα ή έστω το όνομα του ενάγοντος σε αυτήν την δίκη.
Παρόλη την πολύμηνη, πολυήμερη και πολύωρη ταλαιπωρία όμως, διαπίστωσα ότι όλη αυτή η ακροαματική διαδικασία άξιζε τον κόπο, κυρίως όσον αφορά τις σκέψεις, τις προθέσεις και εν τέλει το κίνητρο του ενάγοντος στην προκειμένη αγωγή του.
Γιατί κυρία Πρόεδρε, σε ένα Δικαστήριο, σε μια ακροαματική διαδικασία, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν κρίνονται μόνο οι κατηγορούμενοι (που εν προκειμένω και επί της ουσίας του κατηγορητηρίου, κάθε άλλο παρά νοιώθω τον εαυτό μου) αλλά και οι αντιλήψεις ή αν θέλετε οι προθέσεις του ενάγοντος.
Αυτές είχαμε όλοι μας την ευκαιρία να τις διαπιστώσουμε κατά την ολοήμερη κατάθεσή του.
Τι είπε λοιπόν ο μηνυτής μας;
1. Υποστήριξε, και μάλιστα επανειλημμένως, ότι όλοι εμείς οι κατηγορούμενοι είμαστε κατά της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και για τον λόγο αυτόν με τις πράξεις μας ή με τα γραφόμενά μας του κάναμε «πόλεμο» κατά την διάρκεια τις επίδικης περιόδου.
Θα ήθελα για λίγο την προσοχή σας στο σημείο αυτό: Εάν επικαλούνταν ότι το κίνητρο όλων μας ήταν μια προσωπική αντιπάθεια ή ακόμη περισσότερο κάποιο ποταπό κίνητρο όπως για παράδειγμα ότι επιδίωξή μας ήταν η πριμοδότηση ενός άλλου εργολάβου στον τομέα της καθαριότητας του Νοσοκομείου Τρικάλων, τότε θα λέγαμε ότι η εν λόγω Δίκη δεν έχει πολιτικό, αλλά προσωπικό χαρακτήρα.
Από την στιγμή όμως που επικαλείται διαχειριστικές λογικές σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, και η Υγεία και Υγιεινή ενός Νοσοκομείου είναι πρωτίστως θέματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο, ο ίδιος «πολιτικοποίησε» πρώτος από όλους αυτήν την Δίκη.

Γιατί είναι θέματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο, την πόλη και κατά την γνώμη μου πολιτικά με την ευρεία έννοια του όρου.
Όσον αφορά την «ιδιωτική πρωτοβουλία» στο πεδίο της οικονομικής δραστηριότητας, ουδέν ψευδέστερον ότι είμαι αντίθετος τουλάχιστον όσον αφορά το πρόσωπό μου. Η υγιής ιδιωτική πρωτοβουλία την οποία και υποστηρίζω κυρία Πρόεδρε προϋποθέτει την πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών υποχρεώσεων του επιχειρηματία, και όχι την πληρωμή των εργαζομένων όταν του περισσεύουν χρήματα…
2. Επικαλέστηκε ότι όλοι οι κατηγορούμενοι συνδικαλιστές, συμπαραστάτες στον τότε αγώνα των καθαριστριών του Νοσοκομείου Τρικάλων και δημοσιογράφοι που αναφέρθηκαν στα έντυπά τους στα τεκταινόμενα, ήταν λίγο πολύ συνεννοημένοι, χρησιμοποίησε μάλιστα τον προσβλητικό όρο «της ίδιας συνομοταξίας» προκειμένου να βλάψουν τα συμφέροντά του.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ υποστήριξε ότι, όσον αφορά τον τομέα της δημοσιότητας των τότε γεγονότων, τα ρεπορτάζ και τα σχόλια των δημοσιογράφων φιλοξενήθηκαν σε κομματικές και δη αριστερής (να μην πω κομμουνιστικής) κατεύθυνσης εφημερίδες.
Κάθε άλλο παρά αληθής είναι αυτός ο ισχυρισμός: Οι δύο καθημερινές εφημερίδες που κυκλοφορούν στα Τρίκαλα (οι μόνες εξάλλου), ο «Πρωινός Λόγος» και η «Έρευνα», έχουν μοναδική τους κατεύθυνση την ενημέρωση της Τρικαλινής κοινής γνώμης σε θέματα καθημερινότητας, και εάν οπωσδήποτε θα έπρεπε να τις θέσουμε κάποιο «πολιτικό» πρόσημο μάλλον συντηρητικές θα τις χαρακτηρίζαμε.
Όσον αφορά μάλιστα τα γεγονότα στο Νοσοκομείο Τρικάλων στα τέλη του Ιουλίου του 2014, θα ήταν μέγιστη παράλειψη των συντακτών των εν λόγω εφημερίδων να μην καλύψουν δημοσιογραφικώς θέμα που άπτεται της δημόσιας Υγείας και Υγιεινής στο εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα.
3. Έρχομαι τώρα στο σχόλιό μου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» την 1η Αυγούστου 2014. Σε αυτό φιλοξενώ επί λέξει δηλώσεις του τότε Διοικητή του Νοσοκομείου Τρικάλων που είχαν γίνει δημοσίως και συγκεκριμένα στην πρωινή εκπομπή του «Ράδιο Πρωινός» την προηγούμενη ημέρα. Σύμφωνα με αυτές τις δηλώσεις, ο καθ’ ύλην αρμόδιος στα θέματα εύρυθμης λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος της πόλης μας, θα διερευνούσε την καταγγελία των καθαριστριών ότι δεν είχαν επαρκή καθαριστικά υλικά με αποτέλεσμα η καθαριότητα του Νοσοκομείου να γίνεται πλημμελώς.
Εάν αυτές οι δηλώσεις (επαναλαμβάνω του καθ’ ύλιν αρμοδίου) δεν είναι αντικείμενο δημόσιου ενδιαφέροντος, και μάλιστα σε τόσο ευαίσθητο τομέα όπως η Υγεία και Υγιεινή ενός Νοσοκομείου, απορώ τι κατά την γνώμη του ενάγοντος θα μου «επέτρεπε» να δημοσιεύσω σε μια εφημερίδα που εκδίδεται σε χώρα δημοκρατική;
Και εάν ο ίδιος θίγονταν από τις δημόσιες δηλώσεις του τότε Διοικητή του Νοσοκομείου Τρικάλων, γιατί δεν άσκησε αγωγή σε βάρος του, αλλά στο πρόσωπό μου που απλά μετέφερα αυτούσια τα λεγόμενά του στην εφημερίδα;
Ολοκληρώνοντας κυρία Πρόεδρε θα ήθελα να επανέλθω στα λόγια του μηνυτή μας, ότι δηλαδή όλοι εμείς οι κατηγορούμενοι ανήκουμε στην «ίδια συνομοταξία»! Λόγια που προκάλεσαν την εύλογη αντίδραση όχι μόνο των συνηγόρων αλλά και του Δικαστηρίου συνολικώς.
Του απαντώ λοιπόν ότι στο ζωικό βασίλειο (γιατί περί αυτού πρόκειται) υπάρχουν αρκετές συνομοταξίες: Υπάρχουν τα θηλαστικά, τα τρωκτικά, τα ασπόνδυλα κ.λπ. Όσον αφορά τον εαυτό μου και από όσο γνωρίζω και οι συγκατηγορούμενοί μου, παραμένουμε στην συνομοταξία των θηλαστικών.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης