Η Αρμάνικη – Βλάχικη γλώσσα και οι κατά συρροή καιροσκόποι του Έθνους Reviewed by Momizat on . Εν έτη 2021 με τη χώρα πλήρες μέλος όλων των μεγάλων δυτικών οργανισμών και με ισχυρή Δημοκρατία, ενσκύπτει για άλλη μια φορά στη νεότερη ιστορία της ζήτημα με Εν έτη 2021 με τη χώρα πλήρες μέλος όλων των μεγάλων δυτικών οργανισμών και με ισχυρή Δημοκρατία, ενσκύπτει για άλλη μια φορά στη νεότερη ιστορία της ζήτημα με Rating: 0

Η Αρμάνικη – Βλάχικη γλώσσα και οι κατά συρροή καιροσκόποι του Έθνους

Η Αρμάνικη – Βλάχικη γλώσσα και οι κατά συρροή καιροσκόποι του Έθνους

Εν έτη 2021 με τη χώρα πλήρες μέλος όλων των μεγάλων δυτικών οργανισμών και με ισχυρή Δημοκρατία, ενσκύπτει για άλλη μια φορά στη νεότερη ιστορία της ζήτημα με την Αρμάνικη – Βλάχικη γλώσσα, μετά τις επιπόλαιες δηλώσεις της υπουργού πολιτισμού κας Μενδώνη.

Κι όλα αυτά την ώρα που ακόμη και τριτοκοσμικά πολιτιστικά για εμάς γειτονικά κράτη όπως η Αλβανία και τα Σκόπια, ανάλογα θέματα τα έχουν επιλύσει εδώ και δεκαετίες χωρίς φοβικά σύνδρομα και εθνικιστικές υστερίες.

Η πολιτεία παραμερίζοντας την επιρροή των “καλοθελητών” και όσων επιζητούν ρόλους για ένα πρόβλημα που στην ουσία δεν υφίσταται και στην έκταση που παρουσιάζεται ένθεν κακείθεν, οφείλει να το διευθετήσει άμεσα, σεβόμενη την επιθυμία μιας μερίδας Ελλήνων να διατηρήσουν τη γλώσσα και τις παραδόσεις των προγόνων τους.

Όλα τα άλλα είναι τυχοδιωκτισμοί και προσωπικές επιδιώξεις κάποιων, που εν τέλει γι αυτούς την ευθύνη την έχουν οι ίδιοι οι Αρμάνοι – Βλάχοι που τους επέτρεψαν να τους εκφράζουν.

Κων. Κουτσονάσιος.

Σχόλια (5)

 • ΑΥΤΟΧΘΩΝ

  πολύ σωστή τοποθέτηση και ιδιαίτερα η τελευταία παράγραφος….

  Απάντηση
 • Δικαιωματιστές

  Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Βλαχόφωνων έχουν σχετική δραστηριότητα και προτάσεις για τη διατήρηση της βλάχικης διαλέκτου. Ωστόσο μερικοί παράγοντες προσπαθούν να επαναφέρουν θέμα “βλάχικης ρουμανικής μειονότητας” των αρχών του προηγούμενο αιώνα…

  Απάντηση
 • ΑΥΤΟΧΘΩΝ

  έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι… εξάλλου η ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου και της Δ.Μακεδονιας έχουν υποφέρει από τους Ρουμανοζοντες…αν δει κανείς τα δικαστήρια των δοσίλογων στη Λάρισα το 1946 θα καταλάβει… ονόματα και διευθύνσεις,η κάθαρση θα υπάρξει μόνο όταν απομονωσουν οι ίδιοι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Βλάχων αυτά τα στοιχεία..

  Απάντηση
 • GREC

  Την διατήρηση της βλάχικης γλώσσας και των παραδόσεων των βλάχικων συλλόγων βλέπουν κάποιοι στην Ρουμανία και τους ανοίγει η όρεξη να λένε ,(να, τα αδέρφια μας στην Ελλάδα, μιλάνε την γλώσσα μας κλπ) και να αναμοχλευουν ένα ζήτημα πού έχει μπει στο Χρονοντούλαπο της Ιστορίας.Προπολεμικα το Ελληνικό Κράτος άλλαξε και τα ονόματα χωριών . Κάτι ήξεραν και κάτι επιδίωκαν και το πέτυχαν. Όσο θα μιλιέται η βλάχικη και όσο οι ΕΛΛΗΝΕΣ βλάχοι θα έχουν διακριτή πολιτιστικη δραστηριότητα , η ρουμάνικη προπαγάνδα θα υπάρχει.Ευτυχως που η γενεά μας, είναι ίσως η τελευταία που μιλάει έστω και λίγο την βλάχικη .Αυτά τα λίγα και με όλο τον σεβασμό μου προς τους βλάχους και τους συλλόγους τους .

  Απάντηση
 • ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ

  Η κ. Μενδώνη δεν είπε ότι δεν υπάρχει βλάχικη γλώσσα αλλά ότι δεν υπάρχει ΓΡΑΠΤΗ βλάχικη γλώσσα και καλώς έπραξε διότι γνωρίζει αυτό που εσείς αγνοείτε ή κάνετε πως αγνοείτε!
  Εν έτη 2021 το Βλάχικο ζήτημα δεν έχει λήξει για την Ρουμανία και τις δυνάμεις που την στηρίζουν για να ανακατεύουν τα Βαλκάνια και είναι γεγονός ότι πρόσφατα ψήφισε νόμο με τον οποίο θεωρεί όλους τους βλαχόφωνους στα Βαλκάνια ως Ρουμανική Διασπορά.
  Τα γειτονικά κράτη που αναφέρατε το έλυσαν το πρόβλημα αλλά πώς;
  Τα μεν Σκόπια αναγνωρίζοντας βλάχικη μειονότητα και βλάχικη μειονοτική γλώσσα στην δε Αλβανία η Ρουμανία εν έτη 2021 πηγαίνει στα χωριά της Ελληνικής αναγνωρισμένης μειονότητας και ιδρύει με την άδεια και βοήθεια της αλβανικής κυβέρνησης μειονοτικά σχολεία για διδασκαλία «βλάχικης γλώσσας» γραπτή με ρουμανικό αλφάβητο. Η πρόθεση προφανής, διάσπαση της Ελληνικής μειονότητας σε βλαχόφωνους και ελληνόφωνους! Και για πρώτη φορά εν έτη 2022 στην απογραφή που θα κάνει ζητάει να απογραφούν χωριστά οι ελληνόφωνοι και χωριστά οι βλαχόφωνοι δηλώνοντας σκέτα Βλάχοι!
  Οπότε κ. Κουτσονάσιε δύο ερωτήσεις:
  1) Με αυτόν τον τρόπο εννοείτε την λύση του βλάχικου ζητήματος, με αναγνώριση βλάχικης μειονότητας στην Ελλάδα;
  2) Όταν και εάν μάθατε τα βλάχικα από τους γονείς και παππούδες στην οικογένεια, σας τα δίδαξαν ως γραπτή γλώσσα με λατινορουμάνικο αλφάβητο ή ως προφορική γλώσσα;

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή