"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Η Αυστρία γλίτωσε -Νέος πρόεδρος ο υποψήφιος των Πρασίνων

lafarm

Σχετικά άρθρα

austr34

Τέλος στο εκλογικό θρίλερ στην Αυστρία, καθώς σύμφωνα με το αυστριακό κρατικό κανάλι ο υποψήφιος των Πρασίνων και όχι αυτός των ακροδεξιών, εξελέγη νέος πρόεδρος της χώρας.

Μετά την αγωνιώδη εκλογική μάχη, ο οικολόγος υποψήφιος,  Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν κατάφερε να κερδίσει τους Αυστριακούς, αφήνοντας πίσω του τον ακροδεξιό υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ και αποτρέποντας την ακροδεξιά στροφή της χώρας.
Τόσο η Αυστρία, όσο και ολόκληρη η Ευρώπη καρδιοχτύπησαν για το ενδεχόμενο εκλογής του εκπρόσωπου του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Παρότι δεν έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών, σημαντικές αυστριακές ενημερωτικές ιστοσελίδες ήδη πανηγυρίζουν για την εκλογή του Βαν Ντερ Μπέλεν, έπειτα από το «μούδιασμα» για το ενδεχόμενο εκλογής του εκπρόσωπου του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων. Μάλιστα, αναφέρουν ότι η διαφορά των δύο υποψηφίων ήταν μόλις 3.000 ψήφοι!

Οι δύο υποψήφιοι κονταροχτυπήθηκαν για το προεδρικό αξίωμα, με την ανησυχία στους δημοκρατικούς κόλπους της χώρας να περνάει τα αυστριακά σύνορα και να προκαλεί αγωνία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έβλεπαν με τρόμο την άνοδο της ακροδεξιάς.

Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα, ο Μπέλεν συγκεντρώνει 50,1% της προτίμησης των ψηφοφόρων, ενώ ο Χόφερ έρχεται δεύτερος με μικρή διαφορά αγγίζοντας το ποσοστό του 49,9%.

Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν

Ο ψηλός και αυστηρός 72χρονος συνταξιούχος καθηγητής Οικονομικών συχνά αποκαλεί τον εαυτό του «παιδί προσφύγων».

Ο πατέρας του Βαν Ντερ Μπέλεν είχε γεννηθεί στη Ρωσία, από Ολλανδούς μετανάστες. Η μητέρα του γεννήθηκε στην Εσθονία. Αμφότεροι κατέληξαν στην Αυστρία. Ο ίδιος γεννήθηκε στη Βιέννη και υπήρξε δημοτικός σύμβουλος στην πόλη μετά από την αποχώρησή του από το κοινοβούλιο το 2012.

Επικεφαλής των Πρασίνων από το 1997 έως το 2008, όταν το κόμμα αναδείχθηκε τέταρτο στη χώρα. Αποχώρησε εκείνη τη χρονιά, όταν για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία το ποσοστό των Πρασίνων περιορίστηκε, αλλά παρέμεινε ιδιαίτερα δημοφιλής, συγκεντρώνοντας μεγαλύτερα ποσοστά από ότι το ίδιο το κόμμα.

Στις προεδρικές εκλογές κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, αλλά οι Πράσινοι υποστήριξαν την καμπάνια του οικονομικά.

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του είναι η ρωσική λογοτεχνία του 19ου αιώνα, έχει κάνει δύο γάμους και έχει δύο γιους από την πρώτη του γυναίκα.

Χόφερ: Επένδυση για το μέλλον

Ο Νόρμπερτ Χόφερ αναγνώρισε την ήττα του, δημοσιεύοντας μία δήλωση στη σελίδα του στο Facebook.

«Σας ευχαριστώ για τη μεγάλη υποστήριξή σας. Σαφώς είμαι λυπημένος σήμερα. Θα ήθελα να σας προσέχω ως πρόεδρος της υπέροχης χώρας μας. Θα παραμείνω πιστός σε εσάς και θα συνεισφέρω για ένα θετικό μέλλον της Αυστρίας. Μην αποθαρρύνεστε. Αυτή η προεκλογική καμπάνια δεν χάθηκε, είναι μία επένδυση για το μέλλον», έγραψε.

Πηγή φωτογραφίας: independent

iefimerida.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης