Η αύξηση τουριστών οδηγεί στη …μείωση των εσόδων! Reviewed by Momizat on . Ως μια από τις σημαντικότερες ευκαιρίες για να ανατραπεί η αρνητική οικονομική συγκυρία βλέπουν αρκετά στελέχη επιχειρήσεων την αύξηση του τουρισμού. Κρίσιμοι κ Ως μια από τις σημαντικότερες ευκαιρίες για να ανατραπεί η αρνητική οικονομική συγκυρία βλέπουν αρκετά στελέχη επιχειρήσεων την αύξηση του τουρισμού. Κρίσιμοι κ Rating: 0

Η αύξηση τουριστών οδηγεί στη …μείωση των εσόδων!

Η αύξηση τουριστών οδηγεί στη …μείωση των εσόδων!

Ως μια από τις σημαντικότερες ευκαιρίες για να ανατραπεί η αρνητική οικονομική συγκυρία βλέπουν αρκετά στελέχη επιχειρήσεων την αύξηση του τουρισμού.

Κρίσιμοι κλάδοι για την ελληνική οικονομία ποντάρουν στο αυξημένο τουριστικό κύμα και ελπίζουν να ανατρέψουν τα αρνητικά δεδομένα του χειμώνα. Σε αυτές τις προσδοκίες συμβάλλουν τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο των φορολογικών εσόδων που προέρχονται από την τουριστική δραστηριότητα αλλά και την ενίσχυση της απασχόλησης, αν και ακόμη μένουν πολλά να γίνουν.

Έντονος, ωστόσο, είναι ο προβληματισμός αναφορικά με το γεγονός ότι η εκτίναξη των αφίξεων ναι μεν φέρνει επιπλέον έσοδα, αλλά αυτά υπολείπονται σε ρυθμό αύξησης. Οι άνθρωποι του τουρισμού αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι προσπάθειες τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προσέγγιση «ποιοτικότερων» τουριστών, με στόχο να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στην Ελλάδα, τονώνοντας, έτσι, και τα φορολογικά έσοδα.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το 2013 έκλεισε με 17,9 εκατ. αφίξεις τουριστών και έσοδα 11,9 δισ. ευρώ, με τη μέση ταξιδιωτική δαπάνη στα 657 ευρώ ανά άτομο, γεγονός που σημαίνει ότι ο τουρισμός αποτέλεσε το 6,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Αντίστοιχα, οι εκτιμήσεις για το 2014 «βλέπουν» έκρηξη της τουριστικής ζήτησης και των εισπράξεων, με τον τουρισμό να συμβάλλει με το 5% των συνολικών εσόδων του κράτους.

Στόχος, πλέον, είναι μέχρι το 2021 η μέση ταξιδιωτική δαπάνη να φτάσει τα 800 ευρώ, ενισχύοντας, έτσι, τόσο τα κρατικά έσοδα όσο και το μερίδιο συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ.

Βέβαια, συνάρτηση της αύξησης των φορολογικών εσόδων από τον τουρισμό είναι οι αυστηροί έλεγχοι, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία, ιδίως στους τουριστικούς προορισμούς, μοιάζει ανεξέλεγκτη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και φέτος, για ακόμα μία χρονιά, ο ελεγκτικός μηχανισμός έχασε το μισό καλοκαίρι. Μόλις πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε απόφαση της νέας Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαίδου, με την οποία καλεί τους διευθυντές των ΔΟΥ να συγκροτήσουν ειδικά συνεργεία με εφοριακούς, με στόχο τους επιτόπιους ελέγχους σε καταστήματα και επιχειρήσεις, ώστε να μη χαθεί ολόκληρη η τουριστική σεζόν.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή