"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.6 C
Trikala

Η Βρετανία κλείνει την πόρτα της επιστροφής των Γλυπτών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η υπουργός Πολιτισμού αποκλείει τη συζήτηση περί μόνιμης επιστροφής τους βάζοντας προσωρινά φρένο στις ελληνικές επιδιώξεις.

Η Μισέλ Ντόνελαν, τόνισε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» και «δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα».

Με τα δημοσιεύματα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας να είναι καταιγιστικά η αξιωματούχος δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να επιστραφούν μόνιμα στην Ελλάδα.

«Η αποστολή των γλυπτών στην Ελλάδα θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και επομένως θα ακολουθούσαμε έναν επικίνδυνο δρόμο», ανέφερε, τονίζοντας πως μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε συζήτηση σχετικά με όλα τα εκθέματα του μουσείου.

Η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας κάνει αναφορά και στις «πολλές συνομιλίες» με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζόρτζ Όσμπορν και θέλοντας να ξεδιαλύνει το τοπίο αναφέρει: «Δεν πρόκειται εκείνος να τα στείλει πίσω. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει Έχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανεισμού διάρκειας 100 ετών, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου ότι δεν πρέπει να τα στείλουμε πίσω, και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου επιτρέπουμε πρόσβαση σε αυτά».

Βρετανικό Μουσείο

AP Photo/Petros Giannakouris

Το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύει βάσει νόμου την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Υπήρξαν όμως εικασίες ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να περιλάμβανε τα Γλυπτά να επιστραφούν στην Αθήνα με έναν δανεισμό εκ περιτροπής, σε αντάλλαγμα με κλασικά αντικείμενα που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα

Νωρίτερα, σήμερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «συστηματική» και «αθόρυβη» προσπάθεια της κυβέρνησης για τον εθνικό στόχο της «επανένωσης» των γλυπτών του Παρθενώνα, στη συνομιλία που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν έχασε την ευκαιρία να εργαλειοποιήσει ένα κρίσιμο ζήτημα και ούτε λίγο, ούτε πολύ μας είπε: ψηφίστε με για να φέρω πίσω τα Γλυπτά.

«Δεν αναμένω άμεσα αποτελέσματα. Εφόσον ο λαός μας εμπιστευθεί και πάλι μετά τις εκλογές, πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο», είπε.

efsyn

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης