Η ΔΗΜΑΡ, η προσφορά των αμοιβών από τις Επιτροπές σε ιδρύματα και το πολιτικό σύστημα Reviewed by Momizat on . Ένα αμιγώς λαϊκιστικό αίτημα επαναλαμβάνεται μονίμως και έχει γίνει «καραμέλα» σε όσους συνδέουν την κατάσταση της χώρας με τις πολιτικές αποφάσεις. Αυτό της με Ένα αμιγώς λαϊκιστικό αίτημα επαναλαμβάνεται μονίμως και έχει γίνει «καραμέλα» σε όσους συνδέουν την κατάσταση της χώρας με τις πολιτικές αποφάσεις. Αυτό της με Rating: 0

Η ΔΗΜΑΡ, η προσφορά των αμοιβών από τις Επιτροπές σε ιδρύματα και το πολιτικό σύστημα

Η ΔΗΜΑΡ, η προσφορά των αμοιβών από τις Επιτροπές σε ιδρύματα και το πολιτικό σύστημα

Ένα αμιγώς λαϊκιστικό αίτημα επαναλαμβάνεται μονίμως και έχει γίνει «καραμέλα» σε όσους συνδέουν την κατάσταση της χώρας με τις πολιτικές αποφάσεις. Αυτό της μείωσης του βουλευτικής αποζημίωσης. Από άλλους θεωρείται μόνο ως δείγμα «συμπαράστασης» στους απλούς συμπολίτες που υποφέρουν. Από άλλους, όμως, είναι η αφορμή ενός καταγγελτικού λόγου της πολιτικής γενικότερα, που οδηγεί άμεσα στη φασιστική γενίκευση του τύπου «όλοι οι βουλευτές είναι πλούσιοι». Κατ’ αρχήν, είναι προφανές ότι το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας λειτουργεί με δομή αγγλικού κοινοβουλευτικού τύπου, με μια μορφή τιμοκρατικού πολιτεύματος Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκλεγεί βουλευτής κάποιος απλός αγρότης, για παράδειγμα. Οι ελάχιστες ανά τις δεκαετίες εξαιρέσεις, απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα (δεν εξετάζουμε την αγκιστρωμένη σε κομματικούς σχηματισμούς διαδρομή πολιτικών καριέρων). Ετσι, ο βουλευτής έχει μετατραπεί και σε επάγγελμα για ορισμένες οικογένειες, που λειτουργούν με μια λογική των αρχών του προπερασμένου αιώνα. Αλλά, πέρα από αυτό, υφίσταται και μια διάκριση ανάμεσα στους αριστοκρατικού τύπου κυβερνώντες και τους πολίτες (κατά το πρότυπο της αθηναϊκής δημοκρατίας). Φυσικά, οι βουλευτές έχουν όντως έξοδα: τηλεφωνήματα, χαρτί, γραφεία, σπίτι στην Αθήνα, μετακινήσεις. Ενας τρόπος συμπλήρωσης της αποζημίωσης, είναι η συμμετοχή σε επιτροπές. Αυτό, εσχάτως, η ΔΗΜΑΡ το αποποιήθηκε. Με δήλωσή τους, οι βουλευτές του κόμματος ανέφεραν ότι οι αποζημιώσεις από τη συμμετοχή τους στις επιτροπές, θα κατατίθενται πλέον σε κοινωφελή ιδρύματα. Μάλιστα τα ιδρύματα θα επιλέγονται κυκλικά, ανά Περιφέρεια, ανά μήνα. Παραμένουν άγνωστα τα κριτήρια επιλογής των ιδρυμάτων στα οποία θα προσφέρονται τα χρήματα αυτά, αλλά ελπίζουμε, τουλάχιστον, να δημοσιοποιούνται τα ονόματα των ιδρυμάτων. Για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής Τρικάλων της ΔΗΜΑΡ, κ. Γ. Κυρίτσης, δήλωσε: «Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω: Η αποζημίωση που δίδεται στους βουλευτές για τη συμμετοχή τους στις Επιτροπές δεν είναι μόνον παράλογη. Είναι απαράδεκτη και προκλητική, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η κοινωνία δοκιμάζεται. Γι’ αυτό, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς αποφασίσαμε ότι οι αμοιβές μας από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές θα πηγαίνουν σε κοινωφελή ιδρύματα ή σε οργανώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα».

 

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, η αποζημίωση που λαμβάνει κάθε βουλευτής για την συμμετοχή του στις συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής φτάνει τα 75 ευρώ (ανά συνεδρίαση) μετά από αλλεπάλληλες περικοπές που έγιναν αφού προ κρίσης έφτανε τα 300 ευρώ, πάντα ανά συνεδρίαση. Το συνολικό ποσό που υπολογίζεται ότι θα προκύψει από την κίνηση των 14 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ είναι 7.000 – 10.000 ευρώ μηνιαίως, χρήματα τα οποία όπως γίνεται γνωστό από την επιστολή του κ. Κουβέλη θα αποστέλλονται σε κοινωφελή ιδρύματα και οργανώσεις που θα επιλέγει η Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ μέσω της Εθνικής Τράπεζας της Βουλής, όπου κατατίθεται η βουλευτική αποζημίωση.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στον κ. Μεϊμαράκη έχει ως εξής:

«Προς τον Πρόεδρο
της Βουλής των Ελλήνων
κ. Ευ. Μεϊμαράκη
Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2013
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε:
Οι συνολικές αμοιβές όλων των βουλευτών που προκύπτουν από τις παρουσίες τους σε όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές να κατατίθενται ανά μήνα, μέσω της Εθνικής Τράπεζας, σε κοινωφελές ίδρυμα ή οργάνωση που θα επιλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η Εθνική Τράπεζα θα ενημερώνεται για το αντίστοιχο ίδρυμα κάθε μήνα».

Επομένως, τουλάχιστον το συγκεκριμένο σύνθημα περί των 300 που λαμβάνουν αμύθητα ποσά, μπορεί να τροποποιηθεί ως προς τον αριθμό. Μπορεί, όμως, και να συζητηθεί περαιτέρω, αφού κυρίαρχο δεν είναι το ποσό, αλλά η πολιτική απόφαση κάθε βουλευτή.
Οπως, για παράδειγμα, η άλλη εντελώς λαϊκιστική συζήτηση, για τον αριθμό των βουλευτών. Ακόμη κι αν μειωθούν σε 200, θα έχει αξία, αν για παράδειγμα, λαμβάνουν αποφάσεις περικοπής συντάξεων;

 

Θανάσης Μιχαλάκης

 

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή