Η ΔΗΜΑΡ Τρικάλων για τον φόρο ακινήτων και η τροπολογία του κόμματος Reviewed by Momizat on .  Η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με τις ρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση και έχει καταθέσει για τρίτη φορά τροπολογία για αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας με παράταση  Η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με τις ρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση και έχει καταθέσει για τρίτη φορά τροπολογία για αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας με παράταση Rating: 0

Η ΔΗΜΑΡ Τρικάλων για τον φόρο ακινήτων και η τροπολογία του κόμματος

Η ΔΗΜΑΡ Τρικάλων για τον φόρο ακινήτων και η τροπολογία του κόμματος

 Η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με τις ρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση και έχει καταθέσει για τρίτη φορά τροπολογία για αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας με παράταση του διαστήματος προστασίας έως το τέλος του 2015 και την συνέχιση της ισχύος του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, που προστάτευε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές προς τις τράπεζες έως και 200.000 ευρώ.

Η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ευθύς εξ αρχής ότι τα σωρευτικά κριτήρια που θέτει η τροπολογία  δημιουργούν προβλήματα ειδικότερα  σε  ό,τι  αφορά :

•Την οροφή των 200.000 Ευρώ  με δεδομένες  τις άκρως υπερτιμημένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

•το καθαρό  εισόδημα οικογενειών με δύο εργαζόμενους υπαλλήλους του  ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα .

• τη συνολική αξία κινητής ή ακίνητης περιουσίας με  συνυπολογισμό, για όσους διαθέτουν  , και  της κατοικίας  στον τόπο καταγωγής τους .

Επιπλέον τροπολογία κατέθεσε η Δημοκρατική Αριστερά μέσω του Βουλευτή Εύβοιας Δημήτρη Αναγνωστάκη στο Σχέδιο Νόμου: «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις», ζητώντας τη διεύρυνση των ιδιαίτερα περιορισμένων κριτηρίων, που τίθενται για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., επισημαίνοντας την ανάγκη παροχής προστασίας στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της ιδιαίτερα δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Συγκεκριμένα, προτείνεται:

  • η αύξηση του ανώτατου ορίου του φορολογητέου εισοδήματος, για το οποίο παρέχεται έκπτωση από το φόρο
  • η αναπροσαρμογή του ποσοστού αναπηρίας (από 80% και άνω σε 67% και άνω) των πολιτών που απαλλάσσονται υπό προϋποθέσεις από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.
  • η απαλοιφή της προϋπόθεσης μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία του φορολογούμενου, για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών, θεωρώντας ότι αποτελεί εμπαιγμό και ανάλγητη συμπεριφορά. Το θέμα αυτό αναδεικνύεται και από την έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, στην οποία τονίζεται ότι η παραπάνω προϋπόθεση παρίσταται αντίθετη με το σκοπό της προτεινόμενης ρύθμισης, ο οποίος είναι η μείωση ή απαλλαγή από το φόρο προσώπων σε «οικονομική αδυναμία πληρωμής». Μάλιστα, η επιστημονική επιτροπή διατυπώνει τη γνώμη ότι η διάταξη αυτή δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία με το άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος.
  • η υπαγωγή των μακροχρόνια ανέργων καθώς και των τρίτεκνων και πολύτεκνων σε ευνοϊκότερο καθεστώς.

Στόχος της συγκεκριμένης τροπολογίας της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι η ουσιαστική προστασία εκείνων των κοινωνικών ομάδων, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη φορολογική επιβάρυνση.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                        19/12/2013

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή