"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη ανοίγει τις πόρτες της σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων λειτουργεί από το 1959, στεγασμένη αρχικά στο κτίριο του Δημαρχιακού Μεγάρου και από το 1992 στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων. Είναι τομέας του τμήματος Πολιτισμού – Αθλητισμού της Διεύθυνσης Παιδείας -Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη (Λαϊκή) σύμφωνα με το μανιφέστο της UNESCO, είναι ένας δημοκρατικός θεσμός μάθησης, παιδείας και πληροφόρησης. Είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος, όπου φυλάσσεται η έκφραση της δημιουργικής φαντασίας και σκέψης του ανθρώπου, στον οποίο ο καθένας έχει ελεύθερη πρόσβαση.

Στους σκοπούς της Δημοτικής Βιβλιοθήκης πέραν της συγκέντρωσης, διαφύλαξης, συντήρησης, διατήρησης και διοχέτευσης της γνώσης και της πληροφορίας σε οποιαδήποτε μορφή και είδος πηγής αυτή διατυπωθεί συμπεριλαμβάνονται και:

  • Η δημιουργία και η εδραίωση των αναγνωστικών συνηθειών στα παιδιά από μικρή ηλικία.

  • Το κέντρισμα της φαντασίας και της δημιουργικότητας των παιδιών και των νέων.

  • Η υποστήριξη της ατομικής εκπαίδευσης, της αυτομόρφωσης και της τυπικής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα.

  • Η παροχή ευκαιριών για προσωπική δημιουργική ανάπτυξη.

  • Η ώθηση προς τη συνειδητοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, της εκτίμησης των τεχνών, των επιστημονικών επιτευγμάτων και των καινοτομιών.

Για την επίτευξη των στόχων θεωρούμαι αναγκαία την συνέχιση και τον εμπλουτισμό της συνεργασία μας με τους εκπαιδευτικούς για τον προγραμματισμό δημιουργικών επισκέψεων των μαθητών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ως μια επιλογή εύστοχης αξιοποίησης των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών προγραμμάτων των σχολείων.

Από μέρους μας οργανώσαμε το πλαίσιο των επισκέψεων ως κάτωθι :

  1. Για τους μαθητές προσχολικής αγωγής και των Α΄ & Β΄ τάξεων του Δημοτικού σχολείου, σύντομη ξενάγηση στους χώρους με έμφαση στο παιδικό τμήμα και παραμονή σε αυτό για την ανάπτυξη μιας δημιουργικής δραστηριότητας και ειδικότερα ανάγνωση ενός παραμυθιού με συναφείς κατασκευές και ζωγραφική.

Διάρκεια της επίσκεψης: μία (1) ώρα

  1. Για τους μαθητές των Γ΄, Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού, ξενάγηση στα τμήματα Δανεισμού –Πληροφοριακού υλικού, Αναγνωστηρίου, Παιδικού – Εφηβικού, Τοπικών Εφημερίδων, Τοπικών Σπουδών, Σπανίων Βιβλίων, Τμήμα επεξεργασίας, συντήρησης και απόσυρσης υλικού, Ξενόγλωσσο Τμήμα, Ελκυστικοί χώροι- MediaLab (Χώρος Ηλεκτρονικών ΥπολογιστώνΧώρος Διαδραστικής Συνεργασίας, Στούντιο μουσικής)

Ακολουθεί προβολή ταινίας διάρκειας 15΄λεπτών αναφορικά με τη φιλαναγνωσία, στον χώρο διαδραστικής συνεργασίας της Δ.Β.

Διάρκεια της επίσκεψης: μία (1) ώρα

  1. Για τους μαθητές Γυμνασίων & Λυκείων εκτενής ξενάγηση στους προαναφερθέντες χώρους και ενημέρωση για το υπάρχον υλικό της Δ.Β. που μπορεί να αξιοποιηθεί στην εκπόνηση σχολικών εργασιών (progect).

Διάρκεια της επίσκεψης: μία (1) ώρα

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα των επισκέψεων προσαρμόζεται ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο των σχολείων.

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να απευθύνονται στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων για τον καθορισμό της ημερομηνίας των ξεναγήσεων, σε μια ουσιαστική προσπάθεια ενεργούς σύνδεσης της σχολικής κοινότητας με ένα βασικό πυρήνα παιδείας και πολιτισμού της πόλης μας.

Τηλ.: 24313/ 5356465

Εmail: librarytrik@yahoo.gr

Ιστοσελίδα: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ http://librarytrikala.wordpress.com

 vivliothiki1 vivliothiki2 vivliothiki3 vivliothiki4 vivliothiki5 vivliothiki6 vivliothiki7

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης