Η δυναμική πορεία της κοινωνίας προς τα εμπρός θα συνεχιστεί και το 2017 Reviewed by Momizat on . Το έτος που πέρασε σημαδεύτηκε από σημαντικά πολιτικά ορόσημα και μεγάλες ανακατατάξεις διεθνώς. Και στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, νέα πολιτικά δ Το έτος που πέρασε σημαδεύτηκε από σημαντικά πολιτικά ορόσημα και μεγάλες ανακατατάξεις διεθνώς. Και στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, νέα πολιτικά δ Rating: 0

Η δυναμική πορεία της κοινωνίας προς τα εμπρός θα συνεχιστεί και το 2017

Η δυναμική πορεία της κοινωνίας προς τα εμπρός θα συνεχιστεί και το 2017

Το έτος που πέρασε σημαδεύτηκε από σημαντικά πολιτικά ορόσημα και μεγάλες ανακατατάξεις διεθνώς. Και στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, νέα πολιτικά δεδομένα που έλαβαν χώρα, επέφεραν σημαντικές επιπτώσεις στην πορεία του πλανήτη. Οι πολιτικές αλλαγές, που ξεκίνησαν από τις εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου, θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος. Αλλά και στην  παγκόσμια σφαίρα, όπου οι συσχετισμοί άλλαξαν, νέες προκλήσεις έκαναν την εμφάνιση τους και μία νέα χάραξη των παγκόσμιων προτεραιοτήτων διαμόρφωσε τις διεθνείς εξελίξεις.
Στην Ελλάδα, αν και το 2016 χαρακτηρίστηκε από την εδραίωση της κυβέρνησης της αριστεράς και από την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από αυτές τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές. Όμως, ανταπεξήλθε με μεγάλη σοβαρότητα στις ανθρωπιστικές προκλήσεις του προσφυγικού, έκανε σημαντικά βήματα στη σταθεροποίηση της οικονομίας και αποτέλεσε νησίδα σταθερότητας και δημοκρατίας σε μία ευρύτερη περιοχή που δοκιμάζεται συνεχώς. Το πολιτικό ημερολόγιο, λοιπόν, του 2016 ήταν πυκνό και εξίσου πυκνό αναμένεται να είναι και το επόμενο έτος. Ετος, αδιαμφισβήτητα, κρίσιμο για την εδραίωση της θετικής πορείας της χώρας και την έξοδο από το μνημόνιο.
Πρώτη προτεραιότητα, η ελληνική οικονομία, όπου το 2017 αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά. Ήδη, η πτώση της ανεργίας από τα ιλιγγιώδη επίπεδα του 27% στα ακόμα πολύ υψηλά, αλλά σαφώς βελτιωμένα, του 22% αποτελεί ένα πρώτο θετικό στοιχείο. Αντίστοιχα, η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, η υπεραπόδοση των εσόδων και η στήριξη με σημαντικά κεφάλαια της μάχης ενάντια στην ακραία φτώχεια αποτελούν θετικά δεδομένα. Το 2017, παρά την έκρηξη παραπληροφόρησης, ξεκινούν και οι πρώτες φοροελαφρύνσεις στην πραγματική οικονομία. Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 29% στο 22% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα αποτελούν ουσιαστικές παρεμβάσεις. Η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου και για τους αγρότες, σε ύψος αντίστοιχο με εκείνο των μισθωτών και των συνταξιούχων αποτελεί μία ακόμα σημαντική τομή που χάθηκε στις κραυγές των δελτίων ειδήσεων του 2016.
Το νέο έτος, ωστόσο, παρουσιάζει μεγάλες προκλήσεις για την χώρα και απαιτεί συντονισμό δυνάμεων και σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Η διαρκής εγρήγορση και στο ζήτημα του προσφυγικού και στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, που συζητούνται αυτή την στιγμή, αποτελούν βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, για το 2017 ο μεγάλος στόχος είναι η πρώτη έξοδος της χώρας στις αγορές, με ορίζοντα την απεμπλοκή από το μνημόνιο το 2018. Σ´ αυτή την κατεύθυνση, είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, χωρίς όρους κοινωνικής κατεδάφισης και χωρίς ακραίες απαιτήσεις. Ήδη, η κυβέρνηση έδειξε την σταθερή της προσήλωση σε αυτή την κατεύθυνση, με δυναμική στρατηγική διεκδίκησης και με στήριξη για τους πιο αδύναμους, όπως στην περίπτωση της έκτακτης παροχής στους χαμηλοσυνταξιούχους. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, όπως θα συνεχιστεί και η μάχη για δικαιοσύνη, για πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Αυτά τα στοιχεία έφεραν την επιστροφή στην ανάκαμψη το 2016, αυτά θα εδραιώσουν και την ανάπτυξη το νέο έτος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της αριστεράς και η πλατιά κοινωνική συμμαχία ενάντια στη λιτότητα που σχηματίστηκε το 2015, θα αποτελέσουν τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας και για το επόμενο κρίσιμο έτος. Η ανάπτυξη αυτή τη φορά θα ευνοήσει τους πιο αδύναμους, τους μικρούς και μεσαίους παίκτες. Τα κοινωνικά δικαιώματα και οι ελευθερίες θα διευρυνθούν και η ακραία φτώχεια θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο. Σ´όλη αυτή την δυναμική πορεία, οι φορείς του παλιού πολιτικού συστήματος, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι θα συνεχίσουν να παραπληροφορούν και να τερατολογούν. Όμως, ό,τι κι αν κάνουν, ό,τι κι αν σκαρφιστούν, δεν θα μπορέσουν να ανακόψουν τις προοδευτικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί. Η πορεία της κοινωνίας προς τα εμπρός θα συνεχιστεί και το 2017.
Παναγιώτα Δριτσέλη
Βουλευτής Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια (1)

 • Αλοιμονο στους νέους....βουλευτές!

  Καλό ανέκδοτο!
  Το άλλο με τον Τοτο το ξέρετε;
  Τί σου κάνει αυτή η βουλευτικη καρέκλα!
  Θα πρέπει σιγά σιγά να τις αφήσουν και να αποτοξινωθουν από την ασυλια και την π@π@ρολογια.

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή