"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.5 C
Trikala

“Η ΕΑΣΤ έχει μεταβληθεί σε φέουδο συγκεκριμένων μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών”

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

 

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τις καταγγελίες μας (στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης) για τα πρόσφατα γεγονότα στην Ένωση- Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων (ΕΑΣΤ) και η διοίκησή της προχώρησε σε νέες αντεργατικές ενέργειες. Την ίδια τη μέρα της απεργίας επέδωσε σε εργαζόμενους τα χαρτιά της απόλυσής τους και σύμφωνα με ειλημμένες αποφάσεις έπεται συνέχεια απολύσεων. Οι απολύσεις προορίζονται για εργαζόμενους που αντιστάθηκαν, παρά τις εκβιαστικές πιέσεις της διοίκησης, και δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις εργασίας. Η επίσημη και ανυπόστατη δικαιολογία της διοίκησης ήταν ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν αναλαμβάνουν μερίδιο ευθύνης για την οικονομική κατάσταση της «Ένωσης». Να αναλάβουν , δηλαδή , οι εργαζόμενοι τα χρέη που έχει δημιουργήσει η διοίκησή της !

Το γεγονός αποτελεί   χαρακτηριστικό δείγμα γραφής (ανάμεσα σε τόσα άλλα) της διοίκησης , που κινείται σε λογική και πρακτικές μαύρων εποχών.

Οι απολύσεις στην ΕΑΣΤ είναι ένας ακόμη κρίκος σε μια αλυσίδα γνωστών αλλά και άγνωστων στο ευρύ κοινό γεγονότων που έφεραν και θα φέρουν καταστροφικές συνέπειες στους   αγρότες και τους συνεταιριστικούς υπαλλήλους. Οι αγρότες έχουν ήδη χάσει πολλά και θα συνεχίσουν να χάνουν κι άλλα με τις εκποιήσεις των περιουσιακών στοιχείων των Αγροτικών Συνεταιρισμών στα χωριά , ενώ οι   συνεταιριστικοί υπάλληλοι χάνουν τη δουλειά τους.

Η μπρος ολοταχώς πορεία διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της «Ένωσης» και των παραγωγικών της μονάδων είναι το αποτέλεσμα μιας προδιαγεγραμμένης στρατηγικής για τη   μετατροπή των εναπομεινάντων συνεταιρισμών   σε επιχειρήσεις – εταιρείες, όπου θα συμμετέχουν ως κεφαλαιούχοι μεγαλοαγρότες και αγροτοεπιχειρηματίες

Η διοίκηση της ΕΑΣΤ αξιοποιεί σ’ αυτή την πορεία όλο το νομικό   οπλοστάσιο που τις δίνουν οι αντισυνεταιριστικοί κι αντεργατικοί νόμοι και οι οποίοι εφαρμόζουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τις αναδιαρθρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαρακτηριστικό το Ν. 4014/11 για τους «νέους συνεταιρισμούς»

. Ο συγκεκριμένος νόμος που ψηφίστηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζεται και από την συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα ακόμη αποτελεσματικό εργαλείο για το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς. Μετέτρεψε τις Ενώσεις και τους συνεταιρισμούς σε Ανώνυμες Εταιρείες και τους αγρότες σε «μετόχους».

Αποδείχθηκε στην πράξη ότι χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες του νομού μας ουσιαστικά αποκλείστηκαν από τη νέα συνεταιριστική οργάνωση,  αφού δε θα μπορούσαν και δε μπορούν να καταβάλουν το αντίτιμο της “μετοχής” και του “μεριδίου” ,  που είναι πιθανό ν’ αυξάνει στην περίπτωση που η «νέα ΕΑΣΤ» δε μπορέσει να παρουσιάσει θετικό ισολογισμό για να μπορεί να παραμένει στο μητρώο συνεταιριστικών οργανώσεων. Χαρακτηριστικό είναι το δεδομένο ότι στην «παλιά ΕΑΣΤ» συμμετείχαν κοντά 9500 συνεταιρισμένοι αγρότες , ενώ στη «νέα ΕΑΣΤ» , τώρα, μόλις ξεπερνούν τους 400.

Χαρακτηριστική , επίσης, είναι και η πολιτική της Ένωσης ως ΑΕ που δε διαφέρει από άλλες ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγροτοκοκτηνοτροφική παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία. . Εφαρμόζει τη πολιτική των ανοιχτών και χαμηλών τιμών αγοράς από τους παραγωγούς σε όλα σχεδόν τα προϊόντα , ενώ αυτή τη στιγμή έχει απλήρωτους παραγωγούς που παρέδωσαν βαμβάκι σχεδόν πριν ένα μήνα . Ταυτόχρονα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την απόδοση του ΦΠΑ , καθώς η Ένωση προβάλει ως πρόφαση ότι κάνει εξαγωγές και έτσι δεν υποχρεούται να καταβάλει ΦΠΑ στους αγρότες ή τον ενσωματώνει δίνοντας χαμηλότερη τιμή στους αγρότες που κρατούν βιβλία.

Στην ουσία οι νέοι “συνεταιρισμοί” και εν προκειμένω η Ένωση έχει μεταβληθεί σε αποκλειστικό φέουδο συγκεκριμένων μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών.

Καταγγέλλουμε την διοίκηση της Ένωσης κι απαιτούμε να πάρει πίσω τις αντεργατικές αποφάσεις της για υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας και για απολύσεις εργαζομένων.

Καλούμε τους αγρότες της περιοχής μας και τους εργαζόμενους στην ΕΑΣΤ, να αντιδράσουν, αγωνιστικά, για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται , η ανάγκη ακόμα πιο μαζικών και δυναμικών αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, στον ίδιο δρόμο με όλους όσους έχουμε κοινά συμφέροντα, τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες στις πόλεις και τα χωριά του νομού , τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών Άλλωστε η μάχη για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, αφορά, άμεσα και την εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα

 

Χρειάζεται, πάλη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και την δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει η διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού μας και όχι προς όφελος των μεγαλοαγροτών και των επιχειρηματικών ομίλων του χώρου, που στέκονται ως αρπακτικά από πάνω μας με σκοπό να μας ξεκληρίσουν.   Αγροτική ανάπτυξη , που θα αξιοποιεί όλα τα παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, θα στηρίζεται σε απαραίτητα και ζωτικής σημασίας έργα υποδομής , σε κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές παραγωγικές μονάδες και στον παραγωγικό συνεταιρισμό των μικρομεσαίων αγροτών με κεντρικό σχεδιασμό, ώστε να εξασφαλίζει σε μας δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή του λαού μας και πρώτες ύλες για την μεταποιητική βιομηχανία του τόπου μας.

 

 

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης