Η ΕΕ «παραχωρεί» τη φέτα στον Καναδά! Reviewed by Momizat on . Σε μια ακόμη απαράδεκτη απόφαση για τα συμφέροντα της ελληνικής κτηνοτροφίας προχώρησε η ΕΕ. Σύμφωνα με ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, στους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Σε μια ακόμη απαράδεκτη απόφαση για τα συμφέροντα της ελληνικής κτηνοτροφίας προχώρησε η ΕΕ. Σύμφωνα με ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, στους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Rating: 0

Η ΕΕ «παραχωρεί» τη φέτα στον Καναδά!

Η ΕΕ «παραχωρεί» τη φέτα στον Καναδά!

Σε μια ακόμη απαράδεκτη απόφαση για τα συμφέροντα της ελληνικής κτηνοτροφίας προχώρησε η ΕΕ. Σύμφωνα με ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, στους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας το Κολέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ αποφάσισε να δώσει στον Καναδά τη δυνατότητα πώλησης τυριών με το όνομα «Φέτα»! Μια μάχη που η ελληνική πλευρά μόχθησε επί χρόνια για να κερδίσει στην ΕΕ, αλλά τώρα, οι «σύμμαχοι» μάς ανταποδίδουν αυτή τη νίκη… Απλώς, μετά από πιέσεις των «νότιων» (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, αλλά και Ρουμανία) επιτεύχθηκε ο στόχος να μην ονομάζεται «ελληνική φέτα» το προϊόν, αλλά σκέτο «φέτα». Κι αυτά, στην προσπάθεια των «βόρειων» να κερδίσουν ανταλλάγματα από την υπό συζήτηση συμφωνία για τη γεωργία με τον Καναδά, για να κερδίσουν σε άλλα προϊόντα. Η απόφαση δεν είναι οριστική, δηλαδή δεν υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ, που συνεδρίασαν 8-10 Σεπτεμβρίου στη Λιθουανία. Και δεν είναι οριστική, διότι ακόμη δεν γνωρίζει κανείς στην Ελλάδα, τι ακριβώς ειπώθηκε. Ή γνωρίζει και δεν το λέει. Πάντως, πληροφόρηση δεν υπάρχει.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για τεράστιο πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία, που επί χρόνια συρρικνώνεται. Ταυτοχρόνως, είναι πλήγμα και σε ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, που στηρίζουν ακόμη και εξαγωγές στο εξωτερικό με τη φέτα (π.χ. ΤΥΡΑΣ).

Σαν να μην έφτανε αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης, κατήργησε την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος στα προϊόντα τους. Δηλαδή, οι ξένες εταιρίες δεν θα υποχρεούνται να αναγράφουν, από πού παίρνουν το γάλα. Ετσι, δίνεται ακόμη ένα πλήγμα στις ελληνικές βιομηχανίες γάλακτος, που στηρίζονται ακριβώς στην ελληνικότητα του γάλακτος. Παραμένει, δε, άγνωστο, εάν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συμφώνησε με την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκαν διαβεβαιώσεις για προστασία της ελληνικότητας του γάλακτος. Αυτές όμως δεν φαίνεται να ισχύουν, αφού υπερέχουν κοινοτικές οδηγίες. Για το θέμα, η ανακοίνωση που εξέδωσε το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

«Η κατάργηση της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στη συσκευασία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, δεν αποκαλύπτει μόνο το σκοτεινό παρασκήνιο της “ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία” που έδωσε η Nestle στη συνάντηση της με τον πρωθυπουργό». Είναι σαφής, νομίζουμε ο υπαινιγμός…

 

Μετά από αυτά, καθίσταται σαφές ότι οι κτηνοτρόφοι και οι ελληνικές βιομηχανίες γάλακτος, βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Για το θέμα, κατέθεσε ερώτηση και ο ΣΥΡΙΖΑ με 27 βουλευτές του, μεταξύ των οποίων και η κα. Δριτσέλη. Κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε ολόκληρη την ερώτηση, προς ενημέρωση όλων.

 

Η ερώτηση

«Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και σοβαρές θα είναι οι συνέπειες στους Έλληνες κτηνοτρόφους, στην εθνική οικονομία και στο καταναλωτικό κοινό της χώρας αν δεν ανακληθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις που αφορούν στην προστασία της Φέτας ΠΟΠ και στην κατάργηση της διάταξης από το Υπουργείο Ανάπτυξης για υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων. Συγκεκριμένα:

Η απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων να δίνεται η δυνατότητα στον Καναδά για πώληση τυριών με την ονομασία Φέτα και στην Ε.Ε θα έχει καταστροφικές συνέπειες για του Έλληνες κτηνοτρόφους και την οικονομία της χώρας. Η ΦΕΤΑ αποτελεί ένα παραδοσιακό και στρατηγικό προϊόν για τη χώρα μας, ένα από τα ισχυρά πλεονεκτήματα του αγροτικού μας τομέα, προϊόν ζωτικής σημασίας για την ελληνική κτηνοτροφία και την εθνική οικονομία. Είναι στυλοβάτης της αιγοπροβατοτροφίας, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο κλάδο της κτηνοτροφίας για τη χώρα μας από κοινωνική, εθνική αλλά και οικονομική άποψη, αφού 93.000 περίπου αιγοπροβατοτρόφοι, έχουν ως κύρια απασχόληση τον κλάδο αυτό, εκτρέφοντας πάνω από 12 εκ. αιγοπρόβατα. Ταυτόχρονα δραστηριοποιούνται για τη μεταποίηση του αιγοπρόβειου γάλατος πάνω από 600 τυροκομεία και βιομηχανίες που παράγουν τυρί και άλλα τυροκομικά προϊόντα και στις οποίες εργάζονται πάνω από 50.000 εργαζόμενοι. Κατά το μεγαλύτερο ποσοστό (80%) το παραγόμενο γάλα προορίζεται για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ, η οποία ανέρχεται περίπου στους 100.000 τόνους. Οι εξαγωγές των τυριών της χώρας κατά 70% – 76% αφορούν τη Φέτα, η οποία φέρνει πάνω από 200 εκ. € συνάλλαγμα στη χώρα μας στην δύσκολη αυτή περίοδο. Σε περίπτωση που ισχύσει η απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων να δίνεται η δυνατότητα στον Καναδά για πώληση τυριών με την ονομασία Φέτα και στην Ε.Ε, στα πλαίσια της σύναψης Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου:

Υπονομεύεται και καταργείται στην ουσία η αναγνώριση της Φέτας ως ΠΟΠ στις χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο.

Υπονομεύονται και οι όποιες συμφωνίες έχουμε πετύχει σε τρίτες χώρες για την κατοχύρωση της Φέτας σε αυτές, όπως στην Τουρκία.

Η χώρα μας θα κατακλυστεί με τυριά, από εισαγόμενο αγελαδινό γάλα κατά κύριο λόγο, από χώρες όπως Τουρκία, Κορέα κ.α., τα οποία θα πωλούνται ως Φέτα καταστρέφοντας την αιγοπροβατοτροφία της χώρας μας.

Δίνεται η δυνατότητα σε τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία να απαιτήσουν ανάλογη μεταχείριση στις συμφωνίες που έχουν ή θα υπογράψουν στο μέλλον με την Ε.Ε. επικαλούμενες την περίπτωση του Καναδά.

Χώρες της Ε.Ε., στις οποίες ίσχυε η ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΦΕΤΑ ΠΟΠ όπως η Δανία και άλλες θα επικαλεστούν τη συμφωνία αυτή γεγονός που σημαίνει την κατάργηση της Φέτας ΠΟΠ και θα επιφέρει πλήγμα στα συμφέροντα της ελληνικής κτηνοτροφίας και οικονομίας.

Η κατάργηση της διάταξης από το υπουργείο Ανάπτυξης με την οποία ήταν υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελεί πλήγμα για τους Έλληνες παραγωγούς και τις γαλακτοβιομηχανίες που έχουν επενδύσει στην ελληνικότητα των προϊόντων τους αλλά και προβληματισμό στο καταναλωτικό κοινό για τη δημόσια υγεία. Η απόφαση αυτή ευνοεί μόνο τις μεγάλες αλυσίδες γαλακτοκομικών προϊόντων που θα μπορούν πλέον να εισάγουν νόμιμα γάλα από άλλες χώρες, σε πολύ χαμηλή τιμή, και θα το πωλούν σε πολύ υψηλότερη γιγαντώνοντας έτσι τα κέρδη τους.

Ο ισχυρισμός του υπουργείου Ανάπτυξης ότι θα υπάρξει προστασία για τα ελληνικά προϊόντα μέσω της θέσπισης ελληνικού σήματος, είναι απόλυτα ψευδής καθότι: α) το σήμα θα είναι προαιρετικό, σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική και κοινοτική νομοθεσία, και β) γιατί η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική που οδήγησε στην διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών -έχει ήδη διαλύσει και τον ΕΛΟΓΑΚ που συστήθηκε με στόχο να διασφαλίσει την ποιότητα και την αποτροπή των παράνομων ελληνοποιήσεων στα γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα και μάλιστα χρηματοδοτούμενος από τις εισφορές των ίδιων των κτηνοτρόφων – και τις αγορανομικές υπηρεσίες. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι το Υπουργείο προχώρα στην κατάργηση της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης της πρώτης ύλης χωρίς να έχει προχωρήσει ακόμα και στην υιοθέτηση των διαδικασιών για να ενημερώνεται ο καταναλωτής έστω και προορατικά για την ελληνικότητα του γάλακτος που καταναλώνει.

Επειδή το πλήγμα αυτό στον πρωτογενή τομέα έρχεται μετά το χάρισμα στον όμιλο Πειραιώς της ΑΤΕ -που συνεπάγεται την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους παραγωγής, την οικονομική ασφυξία των αγροτών και κτηνοτρόφων- μετά το ξεπούλημα της Δωδώνης, μετά την άγρια φορολόγηση των αγροτών, μετά το χάος στον καθορισμό των βοσκοτόπων.

Επειδή οι αποφάσεις αυτές είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα οριστικής διάλυσης-«απελευθέρωσης» του κτηνοτροφικού τομέα της χώρας που ολοκληρώνει με συνέπεια την ουσιαστική παράδοση του πρωτογενή τομέα στα συμφέροντα των μεγάλων αγροτοδιατροφικών επιχειρήσεων και την μετατροπή των αγροτών στους κολίγους του 21ου αιώνα.

Επειδή οι εκβιασμοί από τις γαλακτοβιομηχανίες προς τους Έλληνες παραγωγούς έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό με την απειλή ότι αν δεν δεχτούν χαμηλότερες τιμές στα γάλα δεν θα τους το αγοράζουν καθόλου γιατί θα προμηθεύονται από άλλες χώρες.

 

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

– Προτίθεται η κυβέρνηση να παρέμβει αποφασιστικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μην ισχύσει η απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, η οποία είναι καταστροφική για τα συμφέροντα της χώρας;

– Σε ποιές άλλες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της αποκλειστικής παραγωγής της ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ από την Ελλάδα, ενός προϊόντος που είναι ζωτικής σημασία για την ελληνική κτηνοτροφία;

– Γιατί προχωρά το Υπουργείο στην αφαίρεση της υποχρεωτικής της αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος όταν είναι γνωστό ότι θα πλήξει την ελληνική κτηνοτροφία και γεωργία;

– Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν σύμφωνο με την αλλαγή αυτή που υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης;

– Θα μπορούν να παράγονται και προϊόντα ΠΟΠ με πρώτη ύλη γάλα που δεν προέρχεται από εγχώρια ή τοπική παραγωγή; Πως θα αποτραπεί η χρήση εισαγόμενου γάλακτος σε προϊόντα ΠΟΠ;

– Γιατί αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των εταιρειών η σήμανση του συσκευασμένου γάλακτος;

– Πώς θα μπορέσει ο Έλληνας κτηνοτρόφος να ανταγωνιστεί κτηνοτρόφους από χώρες όπου το κόστος παραγωγής είναι πολύ χαμηλότερο (π.χ. Βουλγαρία); Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να μειώσει το κόστος παραγωγής των Ελλήνων κτηνοτρόφων που σήμερα είναι δυσβάσταχτο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές: Πετράκος Αθανάσιος, Αποστόλου Ευάγγελος, Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Αιχάν Καρά Γιουσούφ, Βαρεμένος Γιώργος, Γάκης Δημήτρης, Γελαλής Δημήτρης, Γεροβασίλη Όλγα, Δερμιτζάκης  Κωσταντίνος, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Διώτη Ηρώ, Δριτσέλη Παναγιώτα, Ζαχαριάς Κώστας, Ζερδελής Ιωάννης, Ιγγλέζη Κατερίνα, Κανελοπούλου Μαρία, Κοδέλας Δημήτρης, Κριτσωτάκης Μιχάλης, Κυριακάκης Βασίλης, Μαντάς Χρήστος, Μπάρκας Κώστας, Ουζουνίδου Ευγενία, Σταθάς Ιωάννης, Σταμπουλή Αφροδίτη, Τριανταφύλλου Μαρία, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Χατζηλάμπρου Βασίλης».

 Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή