Η Ελασσόνα τιμά τον Αλέκο Σακελλάριο Reviewed by Momizat on . Υπό την αιγίδα του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και τη συνεργασία των Συλλόγων Γυναικών Τσαριτσάνης και Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας, με μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση Υπό την αιγίδα του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και τη συνεργασία των Συλλόγων Γυναικών Τσαριτσάνης και Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας, με μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση Rating: 0

Η Ελασσόνα τιμά τον Αλέκο Σακελλάριο

Η Ελασσόνα τιμά τον Αλέκο Σακελλάριο

Υπό την αιγίδα του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και τη συνεργασία των Συλλόγων Γυναικών Τσαριτσάνης και Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας, με μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση και τη συμμετοχή 80 και πλέον συντελεστών, με τίτλο «Λες και ήταν χθες…», θα τιμηθεί ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και στιχουργός Αλέκος Σακελλάριος, 100 χρόνια από τη γέννησή του, για τη μεγάλη του προσφορά στον Ελληνικό Κινηματογράφο, το Θέατρο και τη μουσική, αφού έχει συγγράψει εκατοντάδες θεατρικά και κινηματογραφικά έργα, όπως επίσης και χιλιάδες στίχους των καλύτερων Ελληνικών τραγουδιών, που συντρόφεψαν όλους μας επί δεκαετίες.

Παράλληλα θα τιμηθεί και ο Ελασσονίτης θεατρικός συγγραφέας κ. Κώστας Παπαπέτρος για τη μεγάλη του προσφορά στο θέατρο και στα Ελληνικά Γράμματα, ο οποίος και θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο του Αλ. Σακελλάριου, ενώ θα παρουσιαστεί σχετικό βίντεο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» το Σάββατο, 18 Ιανουαρίου και ώρα 7 μ.μ. και απευθύνεται σε όλο το μουσικόφιλο κοινό του Δήμου Ελασσόνας και του Ν.Λάρισας και περιλαμβάνει μια πανδαισία από σπουδαίες φωνές, χορογραφίες, εικόνες, κείμενα από σπουδαίου σολίστες και χορευτές της περίφημης Σχολής Χορού «CHORUS LINE» Βόλου, με χορογράφο την κ. Βάσω Τηλιοπούλου και ένα μαγικό ταξίδι στις καλλίτερες στιγμές και τα μεγαθήρια του Ελληνικού Κινηματογράφου.

 

Αλέκος Σακελλάριος (7/11/1913 – 7/11/2013): ένας αιώνας από τη γέννησή του

Τον Νοέμβριο 2013 συμπληρώθηκε ένας αιώνας από τη γέννηση του δημοσιογράφου, συγγραφέα και σκηνοθέτη, Αλέκου Σακελλάριου, που σκόρπισε και συνεχίζει να σκορπίζει γέλιο μέχρι και σήμερα μέσα από τις σαράντα τηλεοπτικές κωμωδίες που δημιούργησε!

Ο μπαρμπα-Αλέκος, όπως ήταν γνωστός τα τελευταία χρόνια στους θεατρικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους, ήταν επίσης ο πατέρας 1.500 τραγουδιών, 187 θεατρικών έργων και εκατοντάδων χρονογραφημάτων και σεναρίων!

Υπήρξε από τους σημαντικότερους ανανεωτές της μεταπολεμικής νεοελληνικής κωμωδίας και από τους σημαντικότερους στιχουργούς του ελαφρού ελληνικού τραγουδιού.

Το 1935 έγραψε, κατόπιν παραγγελίας του Πέτρου Κυριακού, το πρώτο θεατρικό του έργο, τη μουσική ηθογραφία, «Ο βασιλιάς του Χαλβά» σε συνεργασία με τον Μήτσο Βασιλειάδη με συνθέτη τον Νίκο Χατζηαποστόλου το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τον καθιέρωσε ως συγγραφέα.

Η συνεργασία, όμως με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο (ξεκινώντας από την επιθεώρηση «Παύσατε Πυρ»), ήταν αυτή που έμελλε να γράψει πραγματικά ιστορία. Οι «Διόσκουροι του ελληνικού θεάτρου» (κατά την έκφραση του γνωστού θεατρικού κριτικού Αχιλλέα Μαμάκη) εκτός από πολυγραφότατοι, υπήρξαν και εξαιρετικά πετυχημένοι. Εξαιρετικά μεγάλη ήταν η επιτυχία του και στον κινηματογράφο -όπου ξεκίνησε αυτοδίδακτος, μετά από παρότρυνση του παραγωγού Φιλοποίμενος Φίνου. Οι ταινίες του σημείωναν ρεκόρ εισπράξεων και οι περισσότερες απ’ αυτές έδειξαν και ιδιαίτερη αντοχή στο χρόνο, μέσω της τηλεόρασης. Πάνω από 20 από αυτές είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και σήμερα.

Εκτός απ’ τη συνεργασία του με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο, δούλεψε και με τους περισσότερους-αν όχι όλους- τους επιθεωρησιακούς συγγραφείς της εποχής του. Έγραψε μόνος ή συνεργαζόμενος περίπου 200 θεατρικά έργα και 60 κινηματογραφικά σενάρια. Γνωστότερα απ’ αυτά είναι: Οι Γερμανοί ξανάρχονται, ‘Ενας ήρως με παντούφλες, Ένα βότσαλο στη λίμνη, Σάντα Τσικίτα, Θανασάκης ο πολιτευόμενος, Δεσποινίς ετών 39, Ούτε γάτα, ούτε ζημιά, Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες, Ο φίλος μου ο Λευτεράκης, Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο, Η θεία απ’ το Σικάγο, Η καφετζού, Η κυρά μας η μαμή, Ο Ηλίας του 16ου, Το ξύλο βγήκε απ’τον Παράδεισο, Τα κίτρινα γάντια, Αλίμονο στους νέους, Η Αλίκη στο ναυτικό, Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης, Χτυποκάρδια στο θρανίο, Το δόλωμα, Υπάρχει και φιλότιμο.

Έγραψε επίσης τους στίχους -μόνος, με τον Γιαννακόπουλο ή με άλλους- σε περίπου 2.000 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως «Άστα τα μαλλάκια σου», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Μάρω-Μάρω μια φορά είν’ τα νιάτα», «Άλα, άνοιξε κι άλλη μπουκάλα», «Το μονοπάτι», «Βρε Μανώλη Τραμπαρίφα», «Ένα βράδυ που ‘βρεχε», «Άρχισαν τα όργανα», «Έχω ένα μυστικό», «Υπομονή», «Σήκω χόρεψε συρτάκι» και πολλά άλλα.

Συνεργάστηκε με ευρεία γκάμα συνθετών (από τον Νίκο Χατζηαποστόλου και τον Θεόφραστο Σακελλαρίδη, ως τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Γιάννη Σπανό). Ιδιαίτερα σημαντικές για το ελληνικό τραγούδι ήταν οι συνεργασίες του με τον Κώστα Γιαννίδη και τον Μιχάλη Σουγιούλ. Σπουδαία -και εξαιρετικά επιτυχημένα- ήταν και τα τραγούδια που έγραψε με τον Μάνο Χατζιδάκι.

 

Αφήστε το σχόλιο σας