"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.5 C
Trikala

Η Ελλάδα ζητά την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αποφασισμένη να εντείνει τις διπλωματικές της ενέργειες είναι η Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ρίχνοντας στο τραπέζι το «όπλο» της αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι την περασμένη Παρασκευή σε τηλεδιάσκεψή του με τον επίτροπο Βαρελί, μετέφερε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αναστολή της λειτουργίας της επιτροπής παρακολούθησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι μετά από συντονισμένες ενέργειες, ο Επίτροπος δήλωσε ότι θα αποστείλει προς την τουρκική πλευρά όλα τα σημεία που θεωρεί η Κομισιόν ότι παραβιάζει η Άγκυρα στην τελωνειακή ένωση και δέχθηκε την αναστολή της λειτουργίας της σχετικής επιτροπής παρακολούθησης.

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ τόνισε ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα για το θέμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι η απειλή κυρώσεων είναι πολλές φορές πιο αποτελεσματική από την ίδια την επιβολή τους και πως αυτό που δεν έχει ακόμη καταφέρει η ελληνική πλευρά είναι να υπάρχει ομοφωνία στο πλαίσιο των επαπειλούμενων κυρώσεων.

«Εμπρηστικός» Ντονμέζ για Καστελλόριζο

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, προαναγγέλλοντας ότι θα στείλει γεωτρύπανο ανοιχτά του Καστελλόριζου.

«Το Καστελλόριζο απέχει 580 χλμ. από την Ελλάδα ενώ από την Τουρκία μόλις δύο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο NTV ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, τονίζοντας ότι το Oruc Reis που πλέει μια ανάσα από το ακριτικό νησί «πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες», ξεκαθαρίζοντας ότι… ήρθε για να μείνει.

Σε μια συνέντευξη αποκαλυπτική των προθέσεων της Τουρκίας, ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρει ότι το σεισμογραφικό σκάφος θα παραμείνει στην περιοχή για τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου να πραγματοποιήσει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και αν υπάρχουν αποτελέσματα για κοιτάσματα στην περιοχή που αυτή τη στιγμή πλέει το Ορούτς Ρέις, η Τουρκία θα στείλει το γεωτρύπανο. 

«Αυτή τη στιγμή του Οrus Reis κάνει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Φαντάζομαι πως θα τις ολοκληρώσουμε σε δύο μήνες. Μετά, στην ίδια περιοχή θα κάνουμε τρισδιάστατες έρευνες κι όπως ανέφεραν, αν βρούμε μια περιοχή με μεγάλη προσδοκία, θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανό μας για να κάνουμε των πρώτη ερευνητική γεώτρηση», τόνισε ο Ντονμέζ.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα στοχεύει και πάλι στο Καστελόριζο, καθώς σύμφωνα με την τουρκική θεωρία, τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και το Καστελόριζο απέχει από την Ελλάδα 580 χιλιόμετρα, ενώ από την Τουρκία μόλις 2 χιλιόμετρα.

«Η Ελλάδα έχει μια θέση πως τα νησιά της έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως σε πολλά σημεία του κόσμου, υπάρχουν παραδείγματα που στηρίζουν τις θέσεις μας. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Το έχουμε πει πολλές φορές. Εκείνοι έχουν διεκδικήσεις για μια περιοχή λόγω του Καστελόριζου, όμως το Καστελόριζο απέχει 580 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, ενώ από την Τουρκία μόλις 2 χιλιόμετρα. Η θέση αυτή αγνοεί και προσπαθεί να εμποδίσει την υπεροχή της ηπειρωτικής χώρας. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Στο μεταξύ, το Ορούτς Ρέις βρίσκεται στα 25 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και κατευθύνεται ανατολικά βορειοανατολικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης