Η “Επανεκκίνηση Τώρα!” για το περιβάλλον και το πράσινο Reviewed by Momizat on . Το πρόγραμμα και τις θέσεις του συνδυασμού "Επανεκκίνηση Τώρα!" για το τρίπτυχο  Περιβάλλον – Ανοικτοί χώροι – Πράσινο, δημοσιεύουμε σήμερα. Αποτελείται από 29 Το πρόγραμμα και τις θέσεις του συνδυασμού "Επανεκκίνηση Τώρα!" για το τρίπτυχο  Περιβάλλον – Ανοικτοί χώροι – Πράσινο, δημοσιεύουμε σήμερα. Αποτελείται από 29 Rating: 0

Η “Επανεκκίνηση Τώρα!” για το περιβάλλον και το πράσινο

Η “Επανεκκίνηση Τώρα!” για το περιβάλλον και το πράσινο

Το πρόγραμμα και τις θέσεις του συνδυασμού “Επανεκκίνηση Τώρα!” για το τρίπτυχο  Περιβάλλον – Ανοικτοί χώροι – Πράσινο, δημοσιεύουμε σήμερα. Αποτελείται από 29 σημεία και είναι το ακολουθο:

Για να ζήσουμε όλοι καλύτερα, πρέπει να τηρήσουμε κάποιους κανόνες. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και οι καλές συμφωνίες, τους όμορφους Δήμους. Η κοινωνική αγένεια ενοχλεί. Ενοχλούν αυτοί που κολλάνε αφίσες παντού, αυτοί που ρυπαίνουν, αυτοί που παρκάρουν οπουδήποτε και τους αφήνουμε να το ξανακάνουν, αυτοί που δεν σέβονται τον συντοπίτη τους. Σε αυτά τα φαινόμενα δεν θα κάνουμε πίσω. 

 1. Πράσινο παντού. Δηµιουργία πάρκων σε ελεύθερες περιοχές. Πράσινο στο Στρατόπεδο Παπαστάθη, περιοχή ΔΕΗ, Ζωαγορά, κατά µήκος των περιφερειακών οδών.
 2. ‘Έμφαση στα ποτάμια του Δήμου. Δημιουργία μονοπατιών περιπάτου στις όχθες του Ληθαίου. Προσβάσεις για όλους. Το ποτάµι ως σηµείο συνάντησης και όχι ως αιτία «διχοτόµησης» των Τρικάλων. Πεζοδρόµηση παραποτάµιων οδών και ανάδειξη ποταµιού. Καθαρισµός Ληθαίου, Αγιαµονίτη και στο τµήµα κοντά στα ΤΕΦΑΑ
 3. Υπηρεσία πρασίνου για τον λόφο του Προφήτη Ηλία, το πάρκο Άϊ Γιώργη και περιαστικά σηµεία ενδιαφέροντος : όπως ο υδροβιότοπος στο Κεφαλόβρυσο, το άλσος Μπάτζιου στο Διαλεκτό κ.α.
 4. Ανακήρυξη του ποδηλάτου ως επίσηµο όχηµα µετακίνησης της πόλης. Δράσεις και υποδοµές γύρω από αυτό. Αστικές και περιαστικές διαδροµές. Ηλεκτρονική παρακολούθηση της τήρησης των ποδηλατοδρόµων. Δηµιουργία δηµοτικού συστήµατος µισθωµένων ποδηλάτων. Διαδικτυακοί διαγωνισµοί για τη χρήση του ποδηλάτου. Διαφήµιση της χρήσης του. Ενθάρρυνση σχετικής επιχειρηµατικότητας.
 5. Επαναφορά της ελεγχόµενης στάθµευσης για την ανακούφιση του κέντρου και την αποθάρρυνση χρήσης του αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης.
 6. Τήρηση ωραρίου φορτο-εκφόρτωοης εµπορευµάτων (pass).
 7. Ανάδειξη των γεφυριών της πόλης. Αισθητική αναβάθµιση, φωτισµός
 8. Εκτεταµένες δενδροφυτεύσεις µέσα στα Τρίκαλα, τους συνοικισµούς και τα χωριά. Θεσµός της υιοθεσίας δέντρου από µαθητές σχολείων. Μελέτη και φύτευση µεγάλων δέντρων στην πόλη, τα πάρκα και τα χωριά.
 9. Έλεγχος-πιστοποίηση παιδικών χαρών. Κατασκευή νέων κλειστών φυλασσόμενων παιδικών χαρών. Δηµιουργία συνεργείου καθηµερινής συντήρησης – επισκευής και ενθάρρυνση της εθελοντικής συνδροµής των «επιτροπών γειτονιάς κοινωνικής εργασίας» για την υποστήριξη της συντήρησής τους και την διατήρηση του αστικού εξοπλισμού σε λειτουργική κατάσταση.
 10. Ανάπτυξη και εξέλιξη του Ζωολογικού Κήπου σε ένα πρότυπο πάρκο βιωµατικής σχέσης µε τη φύση, Εκδηλώσεις ανοιχτού χώρου σε συνεργασία µε φορείς και συλλόγους τα Σαββατοκύριακα. Δηµιουργία Βοτανικού Κήπου, χρήση ΑΠΕ για τη λειτουργία του.
 11. Έμφαση στις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας και τα πράσινα κτήρια. Βιωµατικές δράσεις για µικρούς και µεγάλους.
 12. Δηµιουργία αρµοδιοτήτων βιοκλιµατικών αναπλάσεων µέσα από τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα διαρθρωτικά και ευρωπαϊκά προγράµµατα.
 13. Προώθηση πράξεων εφαρµογής, αναθεώρηση χρήσεων γης.
 14. Μελέτη ανάπλασης κεντρικής πλατείας στο πλαίσιο του συνδεδεµένου πράσινου κέντρου.
 15. Ανάπλαση πλατείας Κιτριλάκη & δηµοτικών λουτρών στο πλαίσιο του συνδεδεµένου πράσινου κέντρου. Δηµιουργία δηµοτικού καφέ.
 16. Καθολική χρήση δηµοτικού φωτισµού με τη χρήση λαµπτήρων led για την εξοικονόµηση πόρων. Διερεύνηση λύσεων παραγωγής ενέργειας από την κίνηση των πολιτών.
 17. Καλλωπισµός των εισόδων της πόλης και των νησίδων στους περιφερειακούς δρόµους.
 18. Δηµιουργία επισκέψιµου φυτωρίου και καθιέρωση ηµέρας δένδρου για τον Δηµότη. Καθιέρωση της ηµέρας των λουλουδιών και ηµέρας υιοθέτησης ενός δένδρου, όπου το φυτώριο θα δίνει δωρεάν εποχιακά άνθη τον Μάιο και µικρά δενδρύλλια για φύτεµα τον Νοέµβριο,  στους πολίτες που το επιθυµούν.
 19. Ανάπτυξη δικτύου προστασίας των παιδικών χαρών και παιδικών σταθµών µε τη χρήση της ευρυζωνικότητας (µέσω ΕΣΠΑ)
 20. Πρόγραµµα υιοθεσίας πρότυπων κλειστών παιδικών χαρών από χορηγό, για την οµαλή λειτουργία και συντήρησή τους σε ετήσια βάση.
 21. Καταγραφή καταπατήσεων δηµοτικών εκτάσεων, απελευθέρωση χώρων. Σεβασµός  και προάσπιση του δηµόσιου χώρου. Προτεραιότητα στην προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικές δυσκολίες
 22. Ανάδειξη µιας γειτονιάς ως γειτονιά-πρότυπο για τις υπόλοιπες και καθιέρωση ετήσιου βραβείου «καλύτερης γειτονιάς». Διαγωνισµοί για τα καλύτερα µπαλκόνια, κήπους, ταράτσες
 23. Δράσεις ανακύκλωσης µε βάση τα σχολεία. Ετήσια βραβεία ανακύκλωσης.
 24. Προώθηση μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων για την αξιοποίηση αυτών (παραγωγή compost – βιοαερίου – ηλεκτρικής ενέργειας) τόσο σε επίπεδο Δήμου όσο και σε επίπεδο Δημοτών (οικιακή κομποστοποίηση). Παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της οικιακής κομποστοποίησης με αντίστοιχη μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας.
 25. Οργάνωση συστήματος διαχείρισης συσκευασιών φυτοφαρμάκων, κυρίως στις περιφερειακές Δημοτικές και  Τοπικές Κοινότητες
 26. Καθαρή πόλη χωρίς ανεξέλεγκτη αφισορρύπανση.  Δηµιουργία χώρων διαφήµισης µε αφίσες και µπάνερ. Παρακολούθηση της χρήσης τους και επιβολή ποινών στους παραβάτες.
 27. Οργανωµένο σχέδιο κατασκευής ποδηλατοδρόµων
 28. Ανάδειξη και αξιοποίηση µοναδικών σηµείων στην πόλη και τα χωριά όπως το πλατανόδασος στο Διαλεχτό και ο υδροβιότοπος στο Μικρό Κεφαλόβρυσο, το περιαστικό αλσύλιο της Παναγίας στο Βαλτινό, κ.ά.
 29. Κατασκευή νέου ολοκληρωμένου δικτύου ραμπών για την προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα, κατόπιν σχεδιασμού που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και τα πολεοδομικά δεδομένα της πόλης και των χωριών.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή