"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.3 C
Trikala

Η επόμενη μέρα για το λαό

lafarm

Σχετικά άρθρα

KKE
Η ταχύτητα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ σχημάτισε κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει την προεκλογική εκτίμηση του ΚΚΕ ότι ανάμεσα στα κόμματα αστικής διαχείρισης υπάρχει κοινή βάση για να φτιαχτεί κυβέρνηση. O κύκλος αυτών που την στηρίζουν ενδεχομένως να διευρυνθεί είτε με ανοχή είτε με στήριξη, είτε με συμμετοχή στη λεγόμενη «Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης», είτε με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Παρά την προσπάθεια να πείσουν το λαό ότι «όλα αλλάζουν» από την επομένη των εκλογών, η πραγματικότητα είναι πως η σκυτάλη των αντιλαϊκών δεσμεύσεων προς την ΕΕ και τους δανειστές, με τα μνημόνια διαρκείας που μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει, πέρασε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.
Αυτές οι δεσμεύσεις θα καθορίσουν τη γραμμή πλεύσης και της νέας συγκυβέρνησης, ακόμα κι αν υπάρξουν αλλαγές στη συνταγή του μείγματος διαχείρισης σε Ελλάδα και ΕΕ. Απ’ αυτήν την πλευρά, η κυβερνητική εναλλαγή δε συνιστά πολιτική αλλαγή υπέρ του λαού.
Η κατεύθυνση είναι δεδομένη. Όπως και η προηγούμενη συγκυβέρνηση , υπόσχεται να πάρει μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή στην αύξηση των κερδών επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα , καθώς και τη «διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος» για να επενδύσουν κι άλλοι. Σε αυτό το πλαίσιο θα διαπραγματευτεί για ρύθμιση του χρέους προκειμένου να εξασφαλιστεί «ζεστό» χρήμα που θα διατεθεί στο κεφάλαιο μέσω του κράτους ή των τραπεζών. Διαβεβαιώνει, τέλος, ότι το κράτος «έχει συνέχεια» και ότι όποια λύση καταληχθεί για το χρέος και τη δανειακή σύμβαση, θα είναι σε συμφωνία με την ΕΕ, την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, δηλαδή «εντός των τειχών» τρόικας και δανειστών.
Κριτήριο για την πολιτική που θα ασκήσει η νέα συγκυβέρνηση , είναι το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπόσχεται να εφαρμόσει με κάθε τρόπο. Πρόγραμμα με δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο , ενώ δεν προβλέπει ανάκτηση των απωλειών που είχε η λαϊκή οικογένεια τα χρόνια της κρίσης, για να ανασάνει πραγματικά, αλλά περιλαμβάνει μόνο ψίχουλα για την ανακύκλωση της ακραίας φτώχειας. Ψίχουλα που θα παίρνει από τους φτωχούς και φτωχομεσαίους για να τα μοιράζει στους πάμπτωχους. Αυτά θα μοιράζει η κυβέρνηση με το ένα χέρι, όταν με το άλλο θα δίνει νέα προνόμια «ευνοϊκού περιβάλλοντος» στο κεφάλαιο, στο όνομα της «αναπτυξιακής ανασυγκρότησης» της χώρας. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, θα εξανεμιστούν και τα ελάχιστα που υπόσχεται στο λαό.
Η νέα συγκυβέρνηση «ποντάρει» στις μικρές , εως μηδαμινές , απαιτήσεις και στις απατηλές ελπίδες με τις οποίες έφτασε στην κάλπη ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων από τα λαϊκά στρώματα. Αυτές τις μειωμένες απαιτήσεις θα προσπαθήσει να τις κοντύνει κι άλλο με την πολιτική διαχείρισης και αναδιανομής της φτώχειας, για να εξασφαλίσει την εργατική – λαϊκή συναίνεση σε αυτή την πολιτική. Για να «κερδίσει» την ανοχή του λαού θα προσπαθήσει να τον εγκλωβίσει στη λογική : «απ’ την κακιά την ξέρα καλό και το χαλάζι»
Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μη χάσει άλλο χρόνο. Συνεπές με όσα έλεγε προεκλογικά, δεν θα στηρίξει, ούτε θα δώσει ανοχή στη νέα κυβέρνηση. Θα αξιοποιήσει και την εκλογική του δύναμη για την ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος, για την ανάπτυξη της λαϊκής αλληλεγγύης, για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους που κρατούν τα κλειδιά της οικονομίας και το καπιταλιστικό σύστημα -δρόμο ανάπτυξης που τους θρέφει.
Θα πρωτοστατήσει μέσα κι έξω από τη Βουλή για να υπάρξει δυνατή εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση, με στόχο να ανακτηθούν οι μεγάλες απώλειες την περίοδο της κρίσης και να δυναμώσουν οι αγώνες ενάντια στην ΕΕ, στα μνημόνια διαρκείας, στα μονοπώλια, στο κεφάλαιο και την εξουσία του, καθώς και στο πολιτικό τους προσωπικό μ’ όποιο χρώμα , πρόσημο, φρασεολογία κι αν αυτό στολίζεται.
Σωτηρόπουλος Σωτήρης, μέλος της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης